Kacsaleves: kacsa far-hátból, szárnyakból, nyakból, aprólékokból vagy ezek közül a kacsa valamelyik nem értékes részéből készült leves.

Kacsaleves

Elkészítési idő: 170 perc

Kacsaleves recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db far-hát
  • 4 db szárny
  • 1 db nyak

    Kacsa nyak és far-hát

    Kacsa nyak és far-hát

  • 3 szál fehérrépa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1/6-od zellergumó
  • 15 db szemes fekete bors
  • 2 db zellerzöld
  • 1 csomó petrezselyemszár
  • 2 liter víz
  • 20 dkg kész levestészta
  • Szükséged lesz még egy jó nagy, kb. 6 literes lábasra vagy fazékra.

Előkészítés

  • A kacsadarabokat megtisztítod, megmosod, szükség esetén darabokra vágod (pl. a far-hátat 2 db-ba).
  • Ha zsíros bőrdarabok vannak rajta, azokat levágod és a  kacsazsírt kisütöd belőle. Ha elég ropogós lesz a pörc, akár meg is lehet enni, mint töpörtyűt.
  • A zöldségeket megmosod, a hosszabb szálakat több darabba, a vastagabb darabokat több részre felváod.

    Nyers zöldségek feldarabolva

    Nyers zöldségek feldarabolva

  • A zellerszárakat megmosod, ha van petrezselyemszára, azt is megmosod, összekötöd.

Kacsaleves elkészítése

  1. A húsdarabokat egy lábasban vagy fazékban vízben felteszed főni – nagyon alacsony hőmérségkleten, hogy a húsból az értékes anyagokból minél több kioldódjon a levesbe.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. A lassú főzésnél keletkező habot a lé tetejéről szedd le.
  3. Vigyázz, hogy a lé csak nagyon lassú gyöngyözéssel forrjon, különben a leves bezavarosodik.
  4. Kb. 1 óra után sózd meg a főzőlét.

    Főzés 2

    Főzés 2

  5. Amikor a hús már majdnem puha, tedd bele a szemes  borsot és az előkészített zöldségeket.

    Főzés zöldségekkel

    Főzés zöldségekkel

  6. Főzd tovább addig, amíg minden puha lesz. Amikor minden megpuhult, a húsleves elkészült. Ha szükséges, pótold a vizet.
  7. Szűrd le a levest.
  8. A zöldségeket tedd külön edénybe, mert ha levesben maradnak, a leves zöldség-ízű lehet (különösen a sárgarépával kell vigyázni, mert ha órákig a levesben marad, akár édeskés is lehet tőle a leves).

    Zöldségek

    Zöldségek

  9. A kacsahús darabokat is tedd a zöldségek mellé, lehet, hogy valaki szívesen megeszi a levesben főtt húsdarabokat.

Megjegyzés:

  • A sózással azért kell várni, hogy a húsból minél több értékes anyag oldódjon ki a levesbe. (Ezt most bővebben nem szeretném megmagyarázni.)

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc (a zöldségeket a leves főzése közben is megtisztíthatod)
  • Főzés: 150 perc
  • Szűrés: 5 perc

Összesen: 170 perc (ebből munka: 25 perc)

Tálalás

  • A levest tányérokba szeded. A húst, zöldséget külön tálban kínáld a leveshez, hogy mindenki kedvére szedjen belőle.
  • A főzé vége felé főzd ki alevestésztát. Külön kínáld a leveshez.
  • Csípős paprikát is készíts a leveshez, mert sokan csípősen szeretik.
Kacsaleves tálalva 1

Kacsaleves tálalva 1

Kacsaleves tálalva 2

Kacsaleves tálalva 2

 

A húslevesről több információt itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error