Húsleves: fontos helyet foglal el a magyar konyha ételei között. Jó télen és nyáron, elkészíthető különféle húsokból. Sokak kedvence, ezért tanuld meg jól elkészíteni. 

Húsleves cérnametélttel

A húsleves főzése nem bonyolult, de nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ha jóízű és esztétikailag is élvezhető tökéletes húslevest kívánsz készíteni, nem árt, ha néhány trükköt ismersz a húsleves elkészítésével kapcsolatban.

Húsleves recept

Elkészítési idő: több óra a hús fajtájától függően.

A húsleves hozzávalói

A mennyiségeket ki kell tapasztalnod. Kiindulhatsz abból, hogy egy kiló húst kb. 3 – 3.5  literre engedj fel. A zöldségek közül a sárgarépa és fehér répa kötelező (ne legyen túl sok, mert a sárgarépa édesítheti a levest, a fenti mennyiséghez 3 -3 közepes méretű szál), a többi – ezekből kevesebb – és a fűszerek a só kivételével szabadon választhatók: zeller, karalábé, hagyma, nyáron zöldpaprika, zellerlevél, petrezselyem, szemes bors. Krumpli: tilos ! Azt is tudnod kell, hogy a különféle húsok főzési ideje nem azonos: a csirke gyorsan, a többi lassabban puhul meg, a marhahúsnak több óra is kell.

Hús:

Először nézzük át, milyen húsból célszerű húslevest készíteni. A húsok fajtája lehet:

  • szárnyas (csirke, tyúk – aprólék, far-hát, comb, vagy egész állat; liba, kacsa aprólék, pulyka nyak )
  •  sertés  kicsontozott karajcsont a rajta maradt hússal, nyakszirthús – ebből készül az orja leves) 
  • marha  fartő, hátszín, nyakszirthús, borda)
  • vegyesen különféle húsok
  • különlegesebb húsok fácán)
  • csontokból is főzhetsz levest, de az nem lesz olyan finom, mint a húsokból főzött.

Zöldségek:

  • sárga répa
  • fehér répa
  • hagyma
  • zeller
  • karalábé
  • kelkáposzta levél.

Fűszerek:

  • zeller zöld
  • petrezselyem (szár is lehet, összekötve a zellerrel)
  • szemes bors

Megjegyzések:

  • Főzz nagyobb adagot, mert maga a lé más levesek, főzelékek és mártások készítésénél is jól felhasználható.
  • Az elkészítési idő kicsit hosszú, de nem kell mellette állnod, közben – míg a leves fő –  más dolgokkal foglalkozhatsz, csak időnként kell ránézned.

A hozzávalók előkészítése

  •  A zöldségeket megtisztítod és megmosod, feldarabolod. A répákat hosszúkásra, a többit, nagyobb darabokra (ne karikára, mert a levest a végén le kell szűrni, és a sok kis karika megnehezítené a dolgod.
  • A húst megmosod.
  • Előkészíted a fűszereket is és kikészíted a levestésztát.
  • Amennyiben marha- vagy sertés húsból, csontból főzöd a levest, az első főzővizet, miután felforrt és tele lesz a teteje habbal, öntsd le a húsról, mosd le és mosd ki az edényt is.

A húsleves elkészítése

  • Az előkészített húst beleteszed egy fazékba, vagy lábasba, felöntöd a vízzel és lassan főzni kezded (éppen hogy ne, vagy csak gyöngyözve forrjon, mert különben zavaros lesz). Közben – ha kell, többször – leszeded a tetején keletkezett habot (attól is bezavarosodhat). Közben is megtisztíthatod, megmoshatod a zöldségeket.
  • Egy óra eltelte (csirkénél kevesebb idő) után ízlés szerint megsózod, majd amikor már a hús félig (marhahúsnál majdnem) megfőtt, beleteszed a zöldségeket és fűszereket.
  • Amikor minden puha, a zöldségeket külön edénybe szeded (különben nagyon zöldség-íze lesz), a húst és a csontokat is kiszeded, majd a levest leszűröd. A húst visszateheted a levesbe, de külön is tárolhatod, ha a helyzet azt kívánja. Ilyenkor öntsd le a leves egy részével, hogy ne száradjon ki.

 

Húsleves készítése

 

Húsleves készítése

 

A húsleves tálalása

Tálalásnál adj hozzá kifőtt levestésztát (én vízben szoktam, mert nagyon sok húslét felvesz), tetszésednek megfelelő alakút. Ezt nem érdemes otthon készíteni, hacsak nincs túl sok időd. Hagyományos a hosszú metélt, de étkezésnél praktikusabbak a kis-darabos, különféle alakú tészták. A zöldségeket is lehet külön tálon feltenni az asztalra.Húsleves cérnametélttel

 

Húsleves fűszerezése

 

Ez a húsleves recept régi családi szakácskönyvünkből való. Az egyes húsfajtákból készíthető levesekről és a húsleves fűszerezéséről külön is írtam. A cikkeket itt találod:

Marhahús leves

Sertéshús leves (orjaleves)

Újházi tyúkleves

Csirkehús leves

Pulykanyak leves 

Fűszerezés

 

Húsleves képek:  saját felvételek.

 

Ha szükséged van egy jó nagy húsleves főző fazékra, a képre kattintva nézd meg ezt!

Tefal Duetto 10 literes fazék

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: