Categories Menu

2012. február 27. | Téma: Leves | 4 hozzászólás

Hagymaleves

A hagymaleves alapanyaga, a hagyma valószínűleg Közép-Ázsiából került hozzánk. Makó környékén termelik a legnagyobb mennyiségben. A makói hagyma különleges aromája miatt világhírű. A háztartásban nagyon sokféle módon lehet felhasználni. Tekinthetjük zöldségnek, de egy kis jóakarattal fűszernek is, mivel sok esetben az ételek ízesítésére szolgál. Ételek és  saláták fontos alkotója, egyes ételek tetejére a lisztbe forgatott és zsiradékban kisütött hagyma nagyon illik, de olyan önálló étel is készíthető belőle mint leves, mártás, vagy akár töltött hagyma. Ha érdekel egy nagyon jó ízű és kevés pénzből előállítható hagymaleves,  olvass tovább!

Hagymaleves

A hagymaleves hozzávalói

4 személyre

  • 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 evőkanál sertés, liba- vagy kacsazsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,2 – 1,3 liter húsleves (vagy hús alaplé)
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • 4 szelet vékonyra vágott pirított kenyér
  • 5 dkg reszelni való sajt
  • Petrezselyem (friss,  mélyhűtött vagy szárított)

Előkészítés

A hagymákat megtisztítod, megmosod és apróra vagy karikára vágod. A sajtot megreszeled. A kenyereket megpirítod és kockákra vágod (ez sokkal egyszerűbb, mint kenyérkockákat pirítani). Ettem már olyan változatot is, amelyben a pirított kenyér szeletben volt a levesbe téve. Ha nincs fokhagymaprésed, a fokhagymákat is felvágod, kevés sót teszel rá és egy kés lapjával péppé nyomkodod.

A hagymaleves elkészítése

A hagymát a zsíron megdinszteled (üvegesre), hozzáadod a fokhagymapépet, megszórod liszttel és felöntöd a húsleves harmadrészével, majd összeturmixolod. Hozzáadod a húsleves többi részét, a tejszínt vagy tejfölt (ez utóbbit először hígítsd fel egy bögrében a lével) és felforralod (egy-két percig forrjon csak).

Közben a sajtot megreszeled, a kenyeret megpirítod és kis kockákra vágod.

A hagymaleves tálalása

A kenyérkockákat szétosztod a tányérokban, ráteszed a reszelt sajtot,  leöntöd a forró levessel és megszórod vágott petrezselyemmel. Frissen készítsd el, mert állás közben a pirított kenyérkockák megpuhulnak.

 

Hagyma leves

 

Ha nagyon eltérően készíted, kérlek tedd közkinccsé!

 

Hagymaleves kép: saját felvétel

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Még sosem csináltam hagymalevest,de most kipróbálom.

    2. Szia Andi!
      Nem fogsz csalódni/

    3. Voltam Párizsban, Metzben mindkét helyen ugyanilyet ettem (össze volt turmixolva).Sőt egyszer egy falusi-községi érteremben is, ott is így csinálták.Mindhárom hely elég távol van egymástól.Nagyon finom így ha így van csinálva.Mindhárom helyen megkérdeztem a receptet.Egyezik a Tieddel.Köszi, hogy közzétetted:))

    4. Köszönöm soraidat. Nálam csak olyan receptet találsz, amelyet én is kipróbáltam és jónak találtam.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás