Categories Menu

Gombaleves

Gombaleves, zöldségekkel különösen finom. Általában sárgarépát, fehérrépát és zöldborsót szoktam bele tenni. Bármikor készítheted termesztett csiperkéből.

Gombaleves 1

Gombaleves recept

Elkészítési idő: 50 perc

4 személyre

Hozzávalók

A leveshez:

  • 0,5 kg termesztett csiperke gomba
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit, azzal gyorsabban kész van a leves)
  • 1 lapos evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter hús alaplé, húsleves (helyette lehet: 1 liter víz és 1 teáskanál Vegeta Naturella, és néhány csipet só) – sokkal jobb lesz a leves, mintha vízzel engednéd fel
  • 1 csokor petrezselyem

A nokedlihoz:

  • 1 tojás
  • kb. 4 evőkanál liszt (függ a tojás méretétől)
  • 3 csipet só

Előkészítés

  • A gombát megtisztítod, megmosod, feldarabolod.

    Gomba

    Gomba

  • A zöldségeket megtisztítod, a répákat karikára vagy kockára szeleteled

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A petrezselymet felaprítod (2 szálat félreteszel)

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Megjegyzés:

  • A gombát ne áztasd vízben, mert hihetetlen mennyiségű vizet képes felvenni! Késsel távolítsd el a földes részeket, vágd ki az esetleges hibákat, majd jól öblítsd le!

Gombaleves készítése

  1. A zsírt egy kb. 3 literes fazékban (lábasban) felolvasztod.
  2. Beleszórod a sárga- és fehérrépát, a zsíron kicsit megpirítod. (Ettől lesz szép sárga színű és fenséges a leves – ki ne hagyd!)

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása

  3. Hozzáadsz fél deci hús alaplét (vagy vizet).
  4. Hozzáteszed a zöldborsót és a gombát.
    Zöldborsó hozzáadva

    Zöldborsó hozzáadva

    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva 

  5. Lefeded és addig párolod, amíg minden megpuhul.

    Megpárolt hozzávalók

    Megpárolt hozzávalók

  6. Közben 1 tojásból és a lisztből a kevés sóval elkészíted a közepesen sűrű nokedli-tésztát. Ha a nokedli levesbetétnek készül, vizet nem kell hozzáadni. Annyi lisztből készül, amennyit 1 tojáshoz adva nokedli sűrűségű tésztát kapunk.
  7. Hozzáadod az alaplét, húslevest, vagy vizet és házi készítésű ételízesítőt (esetleg Vegeta Naturellát. Felforralod.

    Felengedés alaplével

    Felengedés alaplével

  8. Nokedli szaggatóval apró nokedlikat szaggatsz a levesbe.

    Nokedli beleszaggatva

    Nokedli beleszaggatva

  9. Hozzáteszed a petrezselyem zöldet.
  10. Amikor a nokedlik feljönnek a leves tetejére, készen vagy.

    Petrezselyem hozzáadva

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók felaprítása: 20 perc
  • Párolás összesen: 25 perc
  • Nokedli szaggatás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

A kész levest tányérokba teszed. Díszítheted petrezselyemmel, tejföllel is gazdagíthatod.

Gombaleves tálalva 1

Gombaleves tálalva 1

 

Érdekelhet még: gombapörkölt, gombás zöldséges rizs.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás