Categories Menu

Gazpacho

Gazpacho: paradicsom alapú spanyol zöldségleves, amely hidegen készíthető és hidegen fogyasztják. Az andalúziai konyha készítménye.  Friss paradicsomból csodás.

Gazpacho 1

Gazpacho recept

Elkészítési idő: összesen 35 perc

Hozzávalók

4 személyre (kisebb adagokban 6 személyre)

  • 1,5 – 2 kg paradicsom (vagy: 1 liter közepesen híg paradicsomlé)

    Paradicsomlé alap

    Paradicsomlé alap

  • 1/2 kígyó uborka
  • 1/2 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

    A paradicsom kiegészítői

    A paradicsom kiegészítői

  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 kiskanál fehér bors
  • 1 mokkás kanál só

Megjegyzések:

  • Ha van otthon, néhány levél bazsalikom (a turmixolásnál beleteheted és díszítésnél felhasználhatod).
  • Eltett paradicsomléből vagy sűrített paradicsomból is elkészíthető – ez utóbbiakból akár 15 percen belül tálalhatod.

Gazpacho elkészítése

  1. Ha friss paradicsomból készül, először paradicsomlét kell készítened (úgy készül, mint a befőzésnél, de nem kell főzni).  A legjobb megoldás, hogy a héjat forró vízbe mártás után lehúzod, a paradicsomokat félbe vágod, és a belső magos részt kiveszed. (Ezt szűrőkanálon lecsepegtetve, kicsit megpasszírozva ivóléként felhasználhatod.
    Héj lehúzás 1

    Héj lehúzás 1

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  2. A magtól és létől elválasztott paradicsomdarabokat turmixgépben vagy botmixerrel pépesíted.Paradicsom leves recept - alaplé
  3. A többi zöldséget (uborka, hagyma, paprika, fokhagyma) megtisztítod és feldarabolod. Keveset belőlük kis kockákra vágva félreteszed a tálaláshoz.

    Zöldségek díszítéshez

    Zöldségek díszítéshez

  4. A feldarabolt zöldségeket, az ecetet, az olíva olajat, fehérborsot és a sót turmixgépbe teszed. Felöntöd a paradicsomlé egy részével és összeturmixolod. A leves elkészült.
    Feldarabolt zöldségek turmixgépben

    Feldarabolt zöldségek turmixgépben

    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

Megjegyzések:

  • Ha paradicsomléből, vagy sűrített paradicsomból készíted, az első lépés elmarad.
  • Sűrített paradicsom használatánál vízzel hígítsd fel a sűrített paradicsomot, illetve a turmixolásnál használj vizet a felöntésre.
  • Sokáig halogattam ennek a levesnek az elkészítését. Bevallom, most már bánom. A szokásos nyári étkezésünk kiváló kiegészítője: finom, könnyen elkészíthető és a nyári melegben frissítő, üdítő.

Tálalás

Tálalhatod tálban, vagy adagokban csészében.

Gazpacho tálban

Gazpacho tálban

Rád van bízva, hogy díszíted-e vagy díszítés nélkül tálalod fel csészében.

Gazpacho csészében 2

Gazpacho csészében

 

Elkészítési idő:

  • Paradicsom alap elkészítése friss paradicsomból: 20 perc
  • Kiegészítő zöldségek tisztítása, felszeletelése: 10 perc
  • Turmixolás: 5 perc

Összesen 35 perc

 

Képek: saját készítésű spanyol zöldségleves saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás