Categories Menu

Fejtett bableves

Fejtett bableves: az egyik legfinomabb nyári étel, de mirelit fejtett babból is finom. Ha terem a kertedben, te is elteheted a mélyhűtődbe.

Fejtett bableves 1

Fejtett bableves recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 45 perc).

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett friss bab
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 2 szelet egy közepes zeller gumóból
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zeller zöld (nem okvetlenül szükséges)
  • 2 db nagyobb gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kész, vagy 1 tojásból készített csipetke
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 kis pohár tejföl (vagy személyenként 1 evőkanálnyi a tálaláshoz) – tejföl nélkül is tálalható
  • 1 liter füstölt csülök vagy sonka főzőleve – ha nincs, az sem baj, vízzel is elkészítheted. A főzőlét kóstold meg, mert ha nagyon sós volt a füstölt hús, akkor lehet, hogy fel kell hígítanod. Ha van a füstölt húsból, a főzés végén tehetsz azt is a levesbe.
  • Ha vízzel készíted, tégy a vízbe 2 kaskanál házi készítésű ételízesítőt vagy Vegeta Naturellát, amely nem tartalmaz ízfokozót. Ha ezek sincsenek otthon, sózd meg a főzővizet 1 lapos kiskanálnyi sóval.

Előkészítés

  • A babot (ha hüvelyesen vásároltad) kifejted.

    Fejtett bab

    Fejtett bab

  • A többi előkészítő munkát a bab főzése közben elvégezheted.

Fejtett bableves elkészítése

  1. A babot felteszed a csülöklében főni (nem látod a képen, mert lent van az alján).

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Közben megtisztítod a zöldségeket és kis kockákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  3. A petrezselyemzöldet néhány szál kivételével felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  4. A fokhagymát nagyon vékonyra felszeleteled. (Fokhagymaprést is használhatsz.)
  5. Fél óra után minden egyéb hozzávalót (zöldségek, zeller zöld – ez az enyémben most nincs, fokhagyma, csipetke) beleteszed a levesbe és addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez nagyjából még fél óra lesz. Az elpárolgott főzővizet pótolod.

    Főzés 2

    Főzés2

  6. Elkészíted a rántást: a zsíron megpirítod a lisztet, a tűzhelyről leemelve vagy félrehúzva belekevered a pirospaprikát.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

  7. 2 dl hideg vízzel (a meleg víztől csomós lesz) felengeded és a leveshez öntöd.

    Rántás 4

    Rántás 4

  8. Beleszórod a petrezselymet és felforralod. Ezzel a leves elkészült. A zeller zöldet kidobod (hacsak valaki nem szereti).

    Leves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Bab kifejtése: 20 perc
  • Leves főzése (közben a többi előkészítő munka elvégzése): 60 perc
  • Rántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 45 perc)

Tálalás

Tálalhatod tejföl nélkül vagy tejföllel, mindkét formában nagyon finom lesz.

Fejtett bableves tálalva

Fejtett bableves tálalva

Fejtett bableves tejföllel

Fejtett bableves tejföllel

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás