Categories Menu

Birsalma krémleves

Birsalma krémleves: különleges mind a gyümölcslevesek, mind a krémlevesek között. Pikáns fanyar és savanykás ízével kedvenced lehet.

Birsalma krémleves 1

Birsalma krémleves recept

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

4 – 6 adaghoz

  • 1 kg birsalma (tisztítás után 70 – 80 dkg)
  • 20 dkg kristálycukor (ízlés szerint eltérhetsz)
  • 1  db citrom leve és felének vékonyan levágott héja
  • 1 db citrom (karikákra vágva a tálaláshoz – ez nem feltétlenül szükséges)
  • 4 – 5 db szegfűszeg
  • 3 – 4 darabka fahéj
  • 1 liter víz
  • 2 dl tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 szál mentalevél (feltételesen)

Előkészítés

  • Megmosod a citromot és a felének héját vékonyan leszeleteled.
  • Előkészítesz egy lábast a főzéshez ( 3 – 4 literest). Beletöltesz fél liter vizet és belenyomod a citrom levét.
  • Megtisztítod a birsalmát. Lehámozod, feldarabolod és a citromos vízbe teszed.

Birsalma krémleves készítése

  1. A fűszerekből és fél deci vízből fűszeres vizet készítesz. Beleteszed a vízbe a fűszert és 3 – 4 percig főzöd, leszűröd és hozzáöntöd a főzésre előkészített birsalmához. A citromhéjból vékony csíkokat vágsz, a fűszereket kidobod.
    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

    Fűszeres alap

    Fűszeres alap

  2. A birsalmát a citromos vízzel elkezded melegíteni, felforralod és főzöd addig, amíg a birsalma megpuhul. Nagyjából ez 20 perc lesz. Ha van otthon mentád, dobj néhány levelet a főzővízbe.

    Birsalma főzése

    Birsalma főzése

  3. Közben elkészíted a habarást. 2 deci tejfölt átkeversz. Beleteszel 2 teáskanál lisztet, jól összekevered, majd lépésenként felhígítod a már meleg birsalma levével annyira, hogy önthető legyen.
  4. A habarást beleöntöd a megfőtt birsalmába, összekevered, majd ismételten felforralod. Erre azért van szükség, mert ha a liszt nem fő meg, nem lesz jó íze a levesnek.
    Tejfölös habarás

    Tejfölös habarás

    Leves behabarva

    Leves behabarva

  5. Az elkészült levest botmixerrel összetöröd.
    Mixelés 1

    Mixelés 1

    Mixelés 2

    Mixelés 2

  6. Ha nem tudod simára összetörni, nyomd át még egy szűrőszitán. A masszát vízzel a kívánt mennyiségre hígítod (nagyjából fél liter víz kell még hozzá). Összeforralod.
  7. Hagyod hűlni, vagy hideg vízbe állítva kihűtöd, majd fél órára a hűtőbe teszed.

Elkészítési idő (hűtés nélkül):

  • Birsalma tisztítása: 15 perc
  • Fűszeres víz készítése: 5 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Pépesítés (mixelés, áttörés szűrőszitán): 15 perc
  • Összeforralás: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 40 perc)

Birsalma krémleves birsalma befőttből:

Ezt a levest birsalma befőttből is elkészítheted, méghozzá nagyon gyorsan, hiszen nem kell sem előkészíteni, sem főzni, így 25 perc alatt elkészülhetsz vele. Jól jöhet a nyári melegben.

Tálalás

Csészékbe tálald. Tedd a tetejére a citromhéj csíkokat és díszítsd citrom karikával, menta levéllel.

Birsalma krémleves tálalva

Birsalma krémleves tálalva

 

Képek: saját készítésű krémleves saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás