Categories Menu

Zsemlegombóc

Zsemlegombóc: a vadas marhahús és a szalontüdő kedvenc körete. Itt egyszrű, képes receptet találz, amelynek alapján könnyen elkészítheted. 

Zsemlegombóc 1

Zsemlegombóc recept

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 2(közepes)

Hozzávalók

10 db gombóchoz

  • 2 db szikkadt zsemle

    Szikkasztott zsemlék

    Szikkasztott zsemlék

  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál olaj

Előkészítés

  • A zsemlét kockákra vágod.

    Zsemlék kockára vágva

    Zsemlék kockára vágva

  • Serpenyőben kevés zsíron megpirítod.
    Zsemlekockák pirítása

    Zsemlekockák pirítása

    Pirított zsemlekockák

    Pirított zsemlekockák

  • A petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Zsemlegombóc készítése

  1. A tojásokat, a sót és a tejet összekevered.
  2. Egy habverővel hozzákevered a lisztet. Ha csomós maradna, kézi mixerrel keverd simára.

    Tészta

    Tészta

  3. Hozzáadod és belekevered a petrezselymet.
    Petrezselyem hozzáadva

    Petrezselyem hozzáadva

    Petrezselyem hozzákeverése

    Petrezselyem hozzákeverése

  4. Belekevered a pirított zsemlekockákat. Sűrű masszát fogsz kapni. Ha nem lenne elég sűrű, keverj hozzá kevés lisztet, ha viszont túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod.

    Zsemlekockák hozzáadva

    Zsemlekockák hozzáadva

  5. Felteszed a kifőzővizet és forrásig melegíted.
  6. Közben a masszát az edényben gondolatban 8 részre osztod.
  7. Lisztes kézzel a massza egy-egy részéből gombócokat formálsz és egy tálcára rakod.

    Kifőzés előtt

    Kifőzés előtt

  8. A gombócokat lobogó forró vízbe teszed és úgy melegítsd tovább, hogy erősen forró vízben főljenek.
  9. 10 perc után egyet szétvágsz, ellenőrzöd, hogy átfőtt-e. Ha nem, főzd tovább még két-három percig.

    Kifőzés

    Kifőzés

  10. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal egy tálba szeded és tálalásig melegen tartod.

    Zsemlegombócok készen

    Zsemlegombócok készen

Elkészítési idő:

  • Zsemlék felkockázása, zsemlekockák pirítása: 15 perc
  • Petrezselyem felaprítása: 5 perc
  • Gombóc tésztájának elkészítése: 5 perc
  • Gombócok formázása: 10 perc
  • Kifőzés, kiszedés: 15 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Tálalásnál a mártásos hús mellé teszed. (Nem öntöd le mártással.)

Zsemlegombóc tálalva 1

Zsemlegombóc tálalva

Zsemlegombóc vadashoz tálalva

Zsemlegombóc vadashoz tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás