Categories Menu

Tarhonya

Tarhonya: pirított tésztából készített köret, amelyet elsősorban lecsóhoz, vagy marhahúsból készült ételekhez szokás tálalni. Gyorsan, könnyen elkészíthető. 

Tarhonya 1

Tarhonya recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 bögre tarhonya száraztészta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 bögre víz

Megjegyzések:

  • Kétféle tarhonyát tudsz vásárolni. Az egyik a szabálytalan, mondhatjuk: kézzel készített tészta (bevallom, nem hiszem, hogy kézzel készül, mert az nagyon hosszadalmas lenne – de úgy néz ki), a másik a gépi, apró kis hengerekből álló tarhonya. Mindkettőt egyformán készítheted el.
  • Lényeges, hogy a víz mindig kétszeres térfogatú legyen, mint a száraztészta. Ezért is adtam meg a mennyiségeket térfogatban, hogy könnyebb legyen kimérned. Így még mérleget sem kell használnod.

Tarhonya készítése pirítással

  1. Leméred a tésztát (bögrében, mérőpohárban).
  2. Előkészítesz kétszeres mennyiségű vizet.
  3. Az olajat egy alkalmas edényben felmelegíted.

    Zsír felolvasztása

    Olaj felmelegítése

  4. Beleteszed a tésztát és állandóan kevergetve megpirítod. Ne hagy ott, mert a zsemlemorzsához hasonlóan egy darabig semmi nem történik, aztán nagyon hirtelen megpirul. A pirítást előbb hagyd abba, mint amilyenre szeretnéd, mert az edény forró aljától tovább fog pirulni.
    Tarhonya pirítás 1

    Pirítás 1

    Tarhonya pirítás 2

    Pirítás 2

  5. A megpirult tésztára öntsd a vizet (ha kicsit ropogósra szeretnéd, akkor részletekben, és ne használd fel a teljes vízmennyiséget, mert akkor teljesen puha lesz.
    Felengedés vízzel

    Felengedés vízzel

    Párolás

    Párolás

  6. A párolási-főzési idő a tészta tasakján általában megtalálható. Kb. 20 – 25 percre lehet számítani.

Tarhonya készítése főzéssel

Ha nem szeretnéd pirítani, akkor egyszerűen főzd meg.

  1. Mérd ki a tarhonyát.

    Gépi tarhonya

    Gépi tarhonya

  2. Mérd ki a vizet. Még jobb, ha húslevessel vagy hús alaplével készíted.

    Víz vagy húsleves

    Víz vagy húsleves

  3. Tedd a tésztát egy lábasba.

    Tarhonya lábasban

    Lábasban

  4. Add hozzá a kimért folyadékot.

    Folyadék hozzáadva

    Folyadék hozzáadva

  5. Lassan főzd addig (fedő alatt), amíg a tészta megpuhul és az egész folyadékot felveszi.

    Készen

    Készen

  6. Az alábbi képeken láthatod, hogy a tarhonyaszemek alaposan megnőnek és az állaguk is megváltozik.
    Száraztészta

    Száraztészta

    Megfőzve

    Megfőzve

Elkészítési ideje azonos az előzővel.

Tálalás, felhasználás

Több módon lehet felhasználni:

Külön húsétel vagy lecsó mellé tálalni – köretként.

Tarhonya tálalva 1

Tálalva

Tarhonya marhapörkölthöz

Tarhonya marhapörkölthöz

Kolbászos lecsó tarhonyával

Kolbászos lecsó tarhonyával

Apró hússal, például pörkölttel összekeverve tarhonyás húst készíthetsz.

Tarhonyás hús

Tarhonyás hús

Tarhonya levest is készíthetsz belőle.

 

Kitérő:

Sokáig rá sem tudtam nézni a tarhonyára. Középiskolás koromban menzára jártam, mert u. n. bejárós gimnazista voltam. A menzai étkeztetés – bár az ételek nem voltak rossz ízűek, kissé unalmas volt. Hetente legalább kétszer, de előfordult, hogy háromszor tarhonyás húst kaptunk. Ezért sokáig ez az étel nem szerepelt az étrendünkben, de köret formájában sem. Később jöttem csak rá, hogy ez is finom, ha jól van elkészítve és nem túl gyakran kerül az asztalra. Jó példája annak, hogy sokszor egy rossz emlék miatt nem eszünk meg egy ételt. Ha te is így vagy vele, próbáld meg jól megfőzni, lehet, hogy megkedveled.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás