A quinoa neve sokáig ismeretlen volt a magyar háztartásokban. Az inkák aranyának nevezett gabonaféle tényleg aranyat ér: jó erőnlétet és gyors sebgyógyulást eredményez.

Quinoa 1

A quinoáról

A quinoa neve különös történetet takar. Gyerekkoromban nagyon szerettem az indiánokról szóló mondákat. Később, már vagy 20 éve ennek is, kezembe került James Refield: A mennyei prófécia c. könyve, amely ismét felkeltette érdeklődésemet az inkák ősi birodalma iránt. Évek óta vágyakozom arra, hogy eljussak Peruba, ahol ez a fantasztikus regény játszódik, de sajnos, eddig még nem sikerült. Most pedig találkoztam egy olyan növény termésével, amely kapcsolódik a titokzatos indián nép történetéhez. Ez a quinoa: az inkák aranya. Ha még nem ismered, ajánlom, hogy olvasd el ezt az írást, ismert meg a quinoa történetét.

A quinoa megmenekülésének története

A quinoát az inkák szent ételnek tartották. Az inka harcosok, akik quinoát fogyasztottak, kitartóak voltak és a harcban szerzett sérüléseikből gyorsan felgyógyultak. A spanyol hódítást követően a növény majdnem kipusztult, de az inkák megmentették,  tovább termesztették. A magas hegyek oldalában (4000 m felett is nő és termést hoz) quinoa ültetvényeket hoztak létre és ezt titokban tartották.

Az 1970-es évekig szinte semmit nem tudott a világ a quineáról, mígnem egy bolíviai származású filozófus felhívta rá, mint értékes növényre a figyelmet,   és az USA-ban, Colorado államban is termeszteni kezdték.  A növény olyan népszerű lett, hogy ma már Dél-Amerika három állama: Peru, Bolívia és Equador több, mint 80.000 tonnát exportál belőle évente.

A quinoa értékes tulajdonságai

A quinoa nem gabona ugyan, de magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Mérete a nálunk is termő köleshez hasonló. 4000 m felett is termeszthető, tehát olyan helyen is, ahol más kultur-növények már nem élnek meg. 1,8 – 2 m magasra is megnő és apró szemű termése sok értékes tulajdonsággal bír:

  • Protein (fehérje) tartalma: átlagosan 14 % (minden esszenciális aminosavat tartalmaz).
  • Szénhidrát tartalma lassan bomlik le.
  • Rosttartalma magas.
  • Zsírtartalma: jórészt telítetlen zsírsavakból áll.
  • Vitamin tartalma: B1, B2, B3, C, E, B-karotin.
  • Ásványi anyagok: magnézium, kálcium, vas, kálium, foszfor és cink.

quinoa2

A quinoa fajtái:

  • csontszínű
  • vörös
  • fekete.

A két utóbbinak erősebb az aromája és főzve ropogósabb lesz, mint a csontszínű.

Felületét keserű szaponin tartalom védi a kártevőktől, ezért termesztéséhez növényvédő szerekre nincs szükség. Ezt a réteget a főzés előtti lemosással el lehet távolítani. Egyes forgalmazók ezt már megteszik.

A quinoa felhasználása

A quinoa a magyar konyhába is jól beilleszthető: műzlibe, salátába, töltelékbe keverhető. Semleges íze miatt a megszokott ízhatásokat nem zavarja.

Lecsó quinoával

Gondoltam egyet: lecsóhoz köretként próbáltam ki először, és mondhatom, hogy nagyon jól sikerült.

Utólag elgondolkodtam azon, hogy a quinoa: egy ilyen értékes növény a lecsóval (hagyma, zöldpaprika, paradicsom, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma, tetejére néhány szelet friss csípős paprika és petrezselyem) csúcs-tápláléknak is tekinthető. Legközelebb írok majd arról, hogy így együtt mi-mindent tartalmaznak. Elképesztő!

lecso-quinoaval1

A részletek:

lecso-quinoával2

 

Információ: Bio-boltokban kapható (és nem olcsó, de a betegség drágább!)

Forrás: Antal Vali honlapja

A lecsó készítéséről itt olvashatsz.

 

Te mit tudsz a quinoáról?

 

Képek: saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!