Categories Menu

Párolt rizs

Párolt rizs: az egyik legkedveltebb köretféleség. A rizs főzése, párolása nagyon egyszerű és rövid idő alatt elkészülhet. Zöldséggel, petrezselyemmel is variálható. 

Párolt rizs ananászos csirkemellhez

Párolt rizs készítése

Elkészítési idő: 20 – 30 perc (módszertől függően)

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz vagy húsleves (előfordul, hogy kicsit több kell, de ez csak később derül ki)
  • só, bors, ha vízzel készül, kerülhet bele 1 kávéskanál Vegeta Naturella.
  • olyan edény, amit a sütőbe tehetsz (pl. jénai tál) – feltételesen.

Előkészítés

  • A rizst – ha szemetes – kiválogatod. Szűrőszitába teszed, jól átöblíted, többször is és lecsepegteted róla a vizet.

    Rizs mosása

    Rizs mosása

Párolt rizs készítése

  1.  A jénai tálban felolvasztod a zsírt.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Ráteszed a rizst és 3-4 perc alatt üvegesre párolod. (Olyan lesz, mint egy opálos üveg.)

    Rizs üvegesre párolása

    Rizs üvegesre párolása

  3. Közben megmelegíted a vizet vagy húslevest és ráöntöd a rizsre. (Hideg víztől a jénai tál könnyen szétrepedhet!

    Felöntés forró vízzel

    Felöntés forró vízzel

  4. Egyszer átkevered, hogy a rizs felülete egyenletes legyen, lefeded és 120 fokra melegített sütőbe teszed.
    Lefedés

    Lefedés

    Párolás sütőben

    Párolás sütőben

  5. Húsz-huszonöt perc alatt lesz kész. A rizst valójában nem kell főzni kell, hanem duzzasztani. Ezt a melegítés segíti.

    Párolt rizs készen

    Párolt rizs készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Párolás: 25 perc

Összesen: 30 perc

Megjegyzések:

  • Ha hagymásan szeretnéd, a felmelegített olajon először párolj meg egy kisebb hagymát, vagy tedd a rizs közé és amikor a rizs elkészült, távolítsd el.
  • A húsleves vagy víz mennyisége általában a rizs térfogatának kétszerese. Azért nem lehet pontosan megmondani, mert az egyes rizsfajták nem azonos mennyiségű folyadékot vesznek fel.

Párolt rizs készítése tűzhelyen

Egyszerűbben is készíthetsz párolt rizst. Ez akár a főtt rizs nevet is kaphatná, mivel nemcsak gőzben, hanem kezdetben vízben történik az elkészítés.

  1. A megmosott rizst egy lábasba teszed.
    Rizs főzése - 1

    Rizs főzése – 1

    Hozzáadsz kétszeres mennyiségű forró vizet (vízforraló!) és kb. 2 dekányi vajat.

    Rizs főzése - 2

    Rizs főzése – 2

  2. Amikor a vaj a meleg víztől megolvad, az egészet átkevered.
  3. Lefeded és nagyon alacsony hőfokon hagyod főni-párolódni, amíg a rizs megpuhul. Olyan edény tetejére is teheted, amelyben éppen főzöl vagy párolsz valami mást. Szükség szerint adhatsz még kevés vizet hozzá.
  4. Tetejét egy konyharuhával lefedheted, hogy jobban tartsa a meleget.

    Főtt rizs

    Főtt rizs

Elkészítési idő: 20 perc.

Tálalás

Különféle süt húsokhoz kiváló köret.  Tálalás előtt egy szűrőkanálba simítva és a tányérra fordítva pillanatok alatt szép félgömböcskék készíthetők belőle.

Párolt rizs ananászos csirkemellhez

Párolt rizs ananászos csirkemellhez

Párolt rizs töltött csirkemellhez

Párolt rizs töltött csirkemellhez

Megjegyzés:

Érdemes a rizspárolást begyakorolni, mert nagyon változatos köretek készíthetők belőle különféle zöld fűszerek vagy zöldségek hozzáadásával.(Tejben főzve gyümölcsökből gyors és látványos desszertet is alkothatsz.)

Egyéb gabonaköretek

Egyéb gabonafélékből hasonló módon készíthető köret, de ezeket általában nem piríták, csak párolják (lásd megjegyzés). Ilyen gabonafélék:

  • kuszkusz
  • bulgur
  • quinoa
  • hántolt árpa.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás