Medvehagymás krumplipüré: medvehagymaszezonban, de akár máskor is, feldobhatod a krumplipürá színét és ízét medvehagymakrémmel.

Medvehagymás krumplipüré

Medvehagymás krumplipüré

Medvehagymás krumplipüré

Elkészítési idő: összesen 45 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli (tisztítás után kb. 85 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
  • 2 evőkanál medvehagymakrém

Megjegyzések:

  • Nem mindegy, hogy milyen krumpliból dolgozol. Burgonyapürének az a jobb, amelyik könnyen megfő, kicsit szétfő, mert könnyebb belőle pürét készíteni, mint abból, amelyik krumplisalátának való (aminek viszont az a krumpli jó, amelyik nem fő szét). Ha ebben bizonytalan  vagy, akkor azt javasolom, ne sózd meg a krumplit főzés előtt – és ezt itt most nem fogom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy főlés után könnyebben széttöröd.
  • A vajat ne spórold ki belőle, mert, mert az segíti, hogy a végén habosra tudd keverni.
  • készítsd el a medvehagymakrémet. Két evőkanálnyit nem tudsz készíteni, de a kész krémet a hűtőben tárolhatod, készíthetsz belőle medvehagyma krémlevest vagy mártást.

Előkészítés

  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje. Ezt 1 – 2 órával korábban is elkészítheted, mint amikorra az ételre szükség van. A vizet azért kell ráöntened, mert a szabad levegőn a krumpli megfeketedik.
Tisztított krumpli

Tisztított krumpli

Feldarabolt krumpli

Feldarabolt krumpli

Előkészítés főzésre

Előkészítés főzésre

Medvehagymás krumpliüré elkészítése

  • Hideg vízben tedd fel főni, hogy egyenletesen melegedjenek át a krumplidarabok. (Ha meleg vizet öntesz rá, nem egyenletesen fő – a külső része gyorsan, a belseje lassan. Mire a belső része is puha lesz, a külső része szétmállik.) A főzési idő függ a krumpli fajtájától és attól, hogy mekkorákra van darabolva.
Főzés

Főzés

Főtt krumpli

Főtt krumpli

  • Amikor a krumpli megfőtt, öntsd le róla a vizet. Add hozzá a vajat.
Vaj hozzáadása

Vaj hozzáadás

  • Törd össze krumplitörővel.
Krumpli összetörése

Krumpli összetörése

  • Add hozzá a tejet forrón (ne hűljön ki a püré) és jól keverd össze.
Tej hozzáadása

Tej hozzáadása

  • Verd fel habosra.

    Krumplipüré habosítása

    Krumplipüré habosítása

  • Add hozzá a medvehagymakrémet.

    Medvehagyma krém hozzáadása

    Medvehagyma krém hozzáadása

  • Alaposan keverd össze úgy, ahogy habosítasz és elkészültél.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (medvehkagymakrém készítése nélkül): 10 perc
  • Krumplipüré készítése: 30perc
  • Medvehagymakrém belekeverése: 5 perc

Összesen: 45 perc (ebből munka: 25 perc)

Tálalalás

Tálalhatod húsok mellé, tehetsz rá tükörtojást, sült kolbászt.

Medvehagymás krumplipüré tálalva 1

Medvehagymás krumplipüré tálalva 1

Medvehagymás krumplipüré tálalva 2

Medvehagymás krumplipüré tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: