Majonézes krumpli: rántott hús- és halételek kedvelt kísérője. Elkészítésének sarkalatos pontja, hogyan készüljön el a majonéz. Itt most átnyújtom Neked a legegyszerűbb változatot.

Majonézes krumpli tálalva színes zöldségekkel

Majonézes krumpli, majonézes burgonya

Elkészítési idő (kész majonézből): 110 perc

A majonéz elkészítése

Hozzávalók:

A hozzávalókat 1 tojás sárgájához adom meg, ennek alapján akárhány tojásból elkészítheted. Majonézes krumpli esetében 1 főre általában 1 tojás sárgáját számíts az első alkalommal. Lehet, hogy marad belőle, de máshoz felhasználhatod a maradékot (akár csak mártásként).

  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl növényi olaj (napraforgó, de lehet más is, és egy része akár olíva is lehet)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 lapos evőkanál cukor (kristály- vagy porcukor)
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1/2 mokkás kanál fehér bors
  • 1 csipet só

A majonéz elkészítését egy másik cikkemben olvashatod.

 

A majonézes mártás  elkészítése

A kész majonézhez közel ugyanannyi tejfölt keverve (a tejfölt előzetesen keverd simára) a nálunk tartárnak nevezett mártást kapod. Ezt használod fel a majonézes krumpli készítéséhez. A mártásból 2-3 evőkanállal tégy félre a tálaláshoz. Meg kell jegyeznem, nem ez a valódi tartár mártás – az főtt tojások sárgájából készül.

Majonézes krumpli - majonéz előkészítés

Majonézes krumpli - tejföl hozzáadása a majonézhez

Majonézes krumpli - tartármártás

Majonézes krumpli elkészítése

Hozzávalók:

  • 1/4 kg krumpli személyenként (vigyázz a vásárlással – olyan krumplit szerezz be, ami nem fő szét!)
  • 1 tojásból készült tejfölös majonéz személyenként

Elkészítés:

  • A krumplit sós vízben megfőzöd (kevésbé fő szét a sózott vízben)
  • Hideg vizet öntesz rá, hogy a héja könnyebben leszedhető legyen.
  • Lehúzod a héját.
  • Langyosan karikára vágod és az elkészített mártásba teszed, rétegenként kicsit még megsózod és a mártásba kevered. Vigyázz, hogy ne tégy túl sok krumplit a mártásba, mert akkor egy ragacsos krumpli-tömeget kapsz. Legyen rajta elég mártás – később még magába is szív valamennyit.
  • Felhasználás előtt átkevered.

Tálalás

Az átkevert majonézes krumplit tálba teszed. Tetejét egyenletesen leöntöd a félretett mártással. Szórhatsz rá apróra vágott petrezselyemzöldet, metélőhagymát vagy újhagymát. Tálalhatod színes zöldségekkel is.

Majonézes krumpli készen

Majonézes krumpli (majonézes burgonya) készen

 

A majonéz eredetéről itt olvashatsz.

 

Majonézes krumpli képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: