Sült kacsacomb: az egyik legfinomabb szárnyas étel. A kacsabomb sütése nem nehéz és most szívesen segítek, hogy a tied is finom legyen.

Sült kacsacomb 1

Sült kacsacomb recept

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • 2 db nagyobb kacsacomb (lehet kis zsír is rajta)
  • 1 evőkanál sertészsír (feltételesen)
  • 1 mokkás kanál bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 szál rozmaring
  • 1 kávéskanál só

Előkészítés

  • A kacsacombokat mosd meg. Ha van rajta fölösleges zsiradék, szedd le (ne a bőre alól) ls süsd ki egy akkora serpenyőben, amekkorába belefér a két kacsacomb. A pörcöt szedd ki.
  • Ha nincs rajta leszedhető zsiradék, használj helyett 1 evőkanál kacsa-, liba- vagy sertészsírt.
  • A kacsacombok bőrös felét vagdald be úgy, hogy a hús érintetlen maradjon. A húsos felét fűszerezd be és fél óráig hagyd állni. Ezt a munkát akár előző nap is elvégezheted.
    Kacsacombok 1

    Kacsacombok

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  • Sütés előtt sózd meg a combok mindkét oldalát. Előbb ne, mert levet fog ereszteni és csökkeni fog a hús élvezeti értéke.

Megjegyzés:

  • Természetesen több személyre is elkészítheted ezt az ételt, 3 db-nál többet tepsiben a sütőben süsdd meg. Több darabnál a párolást alufóliával letakarva végzed és időnként megnézed, hogy nem párolgott-e el alóla a víz. Ha igen, pótold.

Kacsacomb sütése

  1. Végezd el az elősütést. A combok mindkét oldalát süsd le forró zsírban. Vigyázz, hogy a bőrös oldala ne ragadjon le a serpenyő aljához, mert nem lesz szép a végeredmény. Ezért sütés közben mozgasd a húsdarabokat.
    Kacsacomb elősütése 1

    Kacsacomb elősütése 1

    Kacsacomb elősütése 1

    Kacsacomb elősütése 1

  2. Ha több combot készítesz, süsd több részletben és utána rakd be a tepsibe – bőrös részével felfelé.
  3. Fedő alatt (illetve több darabnál alufóliával lefedve, kevés vizet aláöntve párold puhára. Ha szükséges,  pótold a vizet.

    Párolás

    Párolás

  4. Amikor a combok megpuhultak, süsd át mindkét oldllukat úgy, hogy a bőrös felük ropogós legyen. (A sütést a nem bőrös oldallal kezd és a bőrössel fejezd be.) Sajnos, ez nem mindig sikerül, lehet kevés sörrel kenegetni.
    Kacsacomb sütése 1

    Kacsacomb sütése 1

    Kacsacomb sütése 2

    Kacsacomb sütése 2

  5. Ha a sütőedény mérete megengedi, előzőleg megfőzött krumpli cikkeket süthetsz mellette.

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Pihentetés fűszerekkel: 30 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Sütés: 90 perc (lehet több és kevesebb, ellenőrizd).

Összesen: 140 perc (ebből munka: 20 perc)

Tálalás

Tálalhatod a klasszikus krumpli (krumplipüré) – párolt lila káposzta klasszikus köretekkel, de megpróbálhatsz más megoldásokat, adhatsz hozzá pl. sütőtök köretet, sült céklát, narancs- vagy szilvamártást . Fehér porcelán tányéron a látvány is szép.

Tálalás hagyományosan

Sült kacsacomb hagyományos köretekkel

Tálalás sült céklával

Sült kacsacomb sült céklával

Tálalás sütőtök körettel

Sült kacsacomb sütőtök körettel

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: