Rántott csirkecomb: ahogy én készítem. Az általában kapható csirkecombok olyan nagyok, hogy egészben rántani lehetetlen küldetés . Más módszerhez kell tehát folyamodni.

Rántott csirkecomb 1

Rántott csirkecomb recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 6-8 db felső csirkecomb
  • 3 – 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás (szükség esetén kevés tej)
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • só (esetleg lehet mással is fűszerezni: borssal, zöld fűszerekkel, sőt fokhagymával is – én nem szoktam)
  • 1/2 liter olaj a sütéshez

Megjegyzés: 

  • Úgy szoktam rántott csirkecombot készíteni, hogy a combokat kettévágom. A felső combot kicsontozom, ebből lesz a rántott csirkecomb, az alsó combokból (mehetnek a mélyhűtőbe) pedig egy másik alkalommal lehet ragu, lecsós csirke, csirkepörkölt, paprikás csirke.
  • Mivel nem lehet tudni, mekkorák a csirkecomb szeletek, ezért a panírozáshoz szükséges mennyiségeket nem lehet pontosan megadni – ez azonban nem is olyan nagy baj, mivel liszt és zsemlemorzsa általában van otthon a háztartásokban, a tojást pedig szükség esetén lehet egy kis tejjel hígítani).

Előkészítés

  • A csirkecombok bőrét leveszed (kidobod), a húst egy hegyes késsel kicsontozod. (A csontnál a húst hosszában bevágod, a hegyes késsel pedig lefejted.)
Csirkek felsőcomb kicsontozása-1

Csirke felső comb kicsontozása-1

Csirkek felsőcomb kicsontozása-2

Csirke felső comb kicsontozása-2

  • A hússzeletek vastagabb részét bevágod, kiteríted és kiklopfolod. A sima oldalán néhány bevágást készítesz, hogy a hús szét tudjon terülni.  A csontokat mélyhűtőbe teszed.
  • A panírozáshoz szükséges anyagokat (liszt, tojás, zsemlemorzsa) egy-egy tálba (tányérba) teszed.
  • A panírozott húshoz előkészítesz egy tálcát.
  • Úgy szervezd a munkát, hogy a panírozást követően rögtön kezd el a sütést.

Elkészítés

  1. A csirkecomb szeleteket mindkét oldalukon enyhén megsózod.

    Csirke felső combok előkeszitve

    Csirke felső combok előkeszitve

  2. Mindkét oldalukat belemártod lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. A panírozott húsokat ne tapogasd, ha valahol nem érte morzsa, inkább többször fordítsd meg.
    Forgatás lisztbe 1

    Forgatás lisztbe 1

    Forgatás lisztbe 2

    Forgatás lisztbe 2

    Forgatás tojásba 1

    Forgatás tojásba 1

    Forgatás tojásba 2

    Forgatás tojásba 2

    Forgatás zsemlemorzsába 1

    Forgatás zsemlemorzsába 1

    Forgatás zsemlemorzsába 2

    Forgatás zsemlemorzsába 2

  3. A panírozott szeleteket rakd ki egy tálcára, és ne tedd egymásra.

    Csirkecomb szeletek panírozva

    Csirkecomb szeletek panírozva

  4. Az olajat öntsd egy akkora lábosba vagy serpenyőbe (én lábosban szoktam, hogy az olaj ne freccsenjen ki a tűzhelyre), amelyben legalább 2 szelet hús elfér. Melegítsd fel és kis leesett húsdarabkával ellenőrizd, hogy elég forró-e. Ezt egyébként abból is láthatod, hogy az olaj színe világos lesz, de még éppen nem füstöl.
  5. Kezd el a sütést. Tedd bele a húst a forró olajba, majd fél perc után, amikor az alsó részén a zsemlemorzsa már megsült, fordítsd meg és fél percig süsd a másik oldalát is. Közben a lábost, kicsit megrázhatod, hogy a hús ne ragadjon az edény aljára. Az már tapasztalat kérdése, hogy ezután egyszer vagy kétszer forgatod meg a szeleteket. Fogóval dolgozz, ne villával, hogy az értékes anyagok a húsban maradjanak.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

    Sütés 3

    Sütés 3

    Sütés 4

    Sütés 4

  6. Amikor a húsok megsültek, tedd ki papírtörlővel bélelt tálba, hogy a fölösleges olaj lecsepeghessen. Ezután a hús tálalásra kész.rantott-husok lecsepegtetese

 

Rántott csirkecomb tálalás

A hús-szeleteket tányérokra teszed, körettel, zöldségekkel tálalhatod, de salátát is készíthetsz hozzá.

Rántott csirkecomb tálalva 2

Rántott csirkecomb tálalva

Elkészítési idő: 

  • csirkecombok előkészítése, bőr lefejtése, kicsontozás :15 perc
  • kiterítés, klopfolás: 5 perc
  • panírozás: 10 perc
  • sütés (lábos méretétől, szeletek számától függően átlagosan): 30 perc

Összesen: 60 perc

 

Régimódi történet:

Szinte félve mesélem el, mert sokan vagytok, akik erre az időre még nem is emlékezhettek. Faluban nőttem el, ahol a csirkéket a házaknál nevelték és kukoricával etették. Lassan nőttek, és 6 hetes korukban lettek akkorák, hogy darabjaikat már ki lehetett rántani, a combokat egészben.  Panír nélkül olyan kicsik lettek volna, hogy egy csirkecomb félfogunkra sem lett volna elég. Ehhez képest ma – a nagyüzemi állattenyésztésben – a csirkék már 3 hét alatt akkorára nőnek, hogy a combokat egészben kirántani szinte lehetetlen.

Ez a rántott csirkecomb recept a saját találmányom és évek alatt alakult ki ez a módszer, ahogy készítem. Garantálom, ha követed, nem fogsz csalódni benne és babérokat arathatsz vele.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error