Narancsos kacsacomb: kiváló étel, alkalmas akár valamilyen ünnepi alkalom: születésnap, névnap, évforduló vagy akár a Valentin nap megünneplésére is.

Narancsos kacsacom krumplikrokettel

Narancsos kacsacomb készítése

Elkészítési idő: 125 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

2 személyre (több személyre számold át a hozzávalókat)

  • 2 db kacsacomb (nagyétkűeknél akár 4 db – lehet pecsenyekacsa vagy hízott kacsa combja)
  • 2 db narancs
  • 1 – 2 dl rozé vagy fehér bor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, néhány szem szegfűszeg (a rozmaringot és szegfűszeget ki ne hagyd, mert ettől lesz különleges az étel)
  • 1 evőkanálnyi zsír 2 combra számítva (legjobb, ha baromfizsír, de lehet sertészsír is)

Bevásárlólista

  • 2 db kacsacomb (nagyétkűeknél akár 4 db – lehet pecsenyekacsa vagy hízott kacsa combja)
  • 2 db narancs
  • 1 üveg rozé vagy fehér bor

Emlékeztető: zsír (lehetőleg kacsazsír), só, bors, rozmaring, szegfűszeg

Előkészítés

  • A kacsacombokat megtisztítod, bőét kockásan bevágod. Különösen fontos ez a művelet akkor, ha hízott kacsacombokkal dolgozol, mert a bőr alatt levő zsírnak párolás közben ki kell olvadnia.
Kacsacomb bevagdosása

Kacsacomb bevagdosása

  • A bőr nélküli oldalt fűszerezed sóval, borssal, rozmaringgal.
Kacsacomb fűszerezése

Kacsacomb fűszerezése

  • Az előkészítést elvégezheted egy nappal korábban is. Ez esetben a sózást csak sütés előtt végezd el.
  • A narancsok közepéből vágj ki 4 szeletet, a többiről távolítsd el a héjat és vagdald a belét darabokra.

Narancsos kacsacomb készítése

  • A nagy házi szárnyasok, mint kacsa, liba, pulyka húsát sütés előtt párolni. Kell. ezt kétféle módon végezheted. 2 nagyobb vagy 4 kisebb comb esetében nagy lábosban, serpenyőben. (2 combért nem lenne gazdaságos több órán át a sütőt üzemeltetni). Több darab esetén sütőben (mivel nem férnek el egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben), de azt is megteheted, hogy 2 serpenyőt használsz.
  • A zsírt serpenyőben felolvasztod, a combokat mindkét oldalukon átsütöd (kezd a bőrös oldallal, hogy a végén az kerüljön felülre.
Kacsacomb átsütése - 1

Kacsacomb átsütése – 1

Kacsacomb átsütése - 2

Kacsacomb átsütése – 2

  • Ha serpenyőben dolgozol tovább, önts a hús alá fél bögrényi vizet, fedd le és párold majdnem készre. Ha van otthon cserepes rozmaringod, egy-két ágacskát is mellé dobhatsz.
Kacsacomb párolása

Kacsacomb párolása

  • Ha sütőben dolgozol, tedd az átsütött combokat sütőlapra, öntsd alájuk a zsírt, amiben átsütötted, és önts alájuk még vagy egy bögrényi vized. Fedd le alufóliával és párold majdnem készre. Hízott kacsacombok esetében ekkor lemeregeted a kiolvadt zsír nagy részét (később sütésre-főzésre felhasználhatod).
  • Mindkét esetben ugyanaz a folytatás, csak a sütőben levő húsra jobban kell figyelni, mert a víz gyorsabban elpárolog. A párolást végezd alacsonyabb (140-150 fokon.) Az eltávozott vizet pótolni kell.
Narancs és bor hozzáadása

Narancs és bor hozzáadása

  • A hús levéhez teszed a narancs darabokat és a szegfűszeget, a bort és készre párolod. A serpenyőben levő húst átteszed egy tálra, ráteszed a narancs szeleteket és 2-3 percig rákapcsolod a grillt 3-as fokozaton, hogy a bőre ropogós legyen. Ha nincs grilled, felső sütésen tedd a sütőben magasabbra. Sütőlapon történő sütés esetén vedd le a fóliát, merd ki egy edénybe a lét a narancs darabokkal együtt és kapcsold át a sütést néhány percre grillre. Ha nincs, tedd a húst felső sütésre és magasabbra.
  • A léből a szegfűszegeket kiszeded, turmixolod (a narancs darabok miatt ez kicsit tovább fog tartani a szokásosnál). Ha nem elég sűrű a lé, kevés liszttel sűrítheted. Felforralva kiváló ízű mártást lesz a hús mellé.
Mártás turmixolása

Mártás turmixolása

Köretként készíts krumpli krokettet vagy krumplipürét. A hús sütése közben erre bőven jut majd időd. Én az előbbit javasolom.

Elkészítési idő:

  • Kacsacombok előkészítése (konyhakész kacsacombból): 5 perc
  • Kacsacombok lesütése: 5 perc
  • Párolás: 90 perc
  • Átsütés: 10 perc
  • Mártás készítés: 10 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 125 perc (ebből munka: 35 perc)

A narancsos kacsacomb tálalása

A húst tányérra teszed. Mellé rendezed a köretet és a mártást. A combok tetejére tedd a narancs darabokat, díszítsd petrezselyemmel vagy rozmaring ággal.

Narancsos kacsacomb krokettel

Narancsos kacsacomb krokettel

 

Sült libacomb receptet itt találsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.