Libacomb sütése: a legtöbb háztartásban egy egész sült liba túl sok lenne, ezért általában a combokat magy a mellet szokás sütni és ünnepi ételként tálalni. 

Sült libacomb párolt káposztával

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Libacomb sütése

Hozzávalók

3 személyre

  • 3 db libacomb (1 adaghoz: 1 db 25-30 dkg-os pecsenye libacomb)
    Libacombok

    Libacombok

     

  • 10 dkg libaháj vagy libazsír
  • 3 mokkás kanál só (lehet több vagy kevesebb)
  • 3 mokkás kanál bors
  • 3 kávéskanál majoránna
  • 1 mokkáskanál kakukkfű

Megjegyzések:

  • Ha 3-nál több adagot szeretnél készíteni, akkor egy serpenyőben részletekben tudod az elősütést elvégezni, és a további sütést a sütőben végezheted. Megnézheted a Sült kacsacom c. receptben.
  • Természetesen 2 személyre is elkészítheted serpenyőben.
  • A fűszereket másképp is megválogathatod, de azt ajánlom, hogy a majoránnát ne hagyd ki. A nagyobb konyhai szárnyasok belsőségektől származó szagának eltűntetésére a majoránna kiválóan alkalmas.

Libacomb sütése – előkészítés

  • A libacombokat megmosod, a hájas részeket leszeded. Így a háj kiolvasztásával az elősütéshez szükséges zsír is megvan. Ha nagyon sovány a liba, használj baromfi vagy akár sertészsírt.
  • A bőrös felét ferdén bevagdalod. Ha nagyon fiatal a liba, és nincs zsír a bőre alatt, akkor  nem kell bevagdalnod (nem is lenne könnyű a vékony bőrt úgy bevagdalni, hogy ne sértsd meg a húst. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bőr összehúzódik és nem fogja teljesen lefedni a combot.
  • A combok másik oldalát beszórod a fűszerekkel. A fűszereked beledörzsölöd a húsba.
  • Hagyd állni a fűszerekkel fél órát, de akár a sütés előtti napon is előkészítheted a libacombokat.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  • A sózást közvetlenül a sütés előtt végezd el, mert különben a hús levet fog ereszteni. Ha mégis megtörténik, ezt a húslét ne öntsd ki, hanem a párolásnál öntsd a hús alá.

Libacombok sütése

A libacomb sütése egyszerűbb, mint gondolnád.

  1. A combokról leszedett hájat egy nagyobb serpenyőben kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (kevés libatöpörtyű lesz belőle). Ha nincs háj, használj baromfi vagy sertészsírt.

    Libazsír felolvasztása

    Libazsír felolvasztása

  2. A zsírt forrósítsd fel és tedd bele a libacombokat a bőrös felükkel lefelé. Alkalmas eszközzel (pl. húsfogó) mozgasd a combokat a zsírban. Ha ezt nem teszed, a bőr lesülhet az edény aljára. Ha tapadásmentes serpenyővel dolgozol, akkor ez kevésbő történhet meg.

    Lesütés 1

    Lesütés 1

  3. Egy-két perc után fordítsd meg a húsokat és süsd át a másik oldalukat is.

    Lesütés 2

    Lesütés 2

  4. Kevés vizet önts a hús alá, fedd le és párold puhára. Ez akár 90 percig is eltarthat (a hús fajtájától, méretétől függően). Ha sütőben sütöd egy nagyobb edényben (tepsi), takard le alufóliával, amelyet csak a sütés végén távolíts el.

    Párolás

    Párolás

  5. Amikor a hús megpuhult, vedd le a fedőt és párold el a maradék vizet. Amikor már nem jön pára a serpenyőből, a benne levő zsírban a combok mindkét oldalát süsd át. Hogy mennyire sütöd meg, ez ízlés dolga, de vigyázz, hogy ne süsd túl.

    Libacomb sütés zsírjára

    Libacomb sütés zsírjára

  6. Ezzel a libacombok sütése befejeződött.

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, fűszerezés: 15 perc
  • Pácolás a fűszerekkel: 30 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Párolás-sütés: 90 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Klasszikus köretei a krumplipüré és a párolt lilakáposzta és a párolt alma. Tálalhatod petrezselymes krumplival is, de a párolt káposzta szinte kötelező.

Sült libacomb almával

Sült libacomb krumplipürével, almával, párolt lilakáposztával

Sült libacomb újkrumplival

Sült libacomb újkrumplival, párolt lilakáposztával

Sült libacomb krumplipürével

Sült libacomb krumplipürével, párolt lilakáposztával, párolt almával

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error