Categories Menu

Stefánia vagdalt

Stefánia vagdalt: másképp Stefánia szelet, töltött fasírt. Az egyik legjobb dolog, ami csak történhet egy fasírttal, mert nagyon finom – bár készítése kicsit munkás. 

Stefánia vagdalt 1

Stefánia vagdalt recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)

    Darált hús

    Darált hús

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 6 db tojás
  • 3 teáskanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 lapos kávéskanál bors
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (lehet, hogy több)

Előkészítés

  • 4 db tojást keményre főzöl.
  • A zsemléket felszeleteled és vízbe áztatod. Egy-két perc után kiszeded a vízből, kinyomkodod és félreteszed.

    Beáztatott zsemle

    Beáztatott zsemle

  • A fokhagyma héját leszeded, felaprózod vagy összezúzod.
  • A hagymát megtisztítod, feldarabolod., 1 teáskanálnyi zsíron megpárolod. A végén a fokhagymát is beledobod.
    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

Megjegyzések:

  • A zsemléket általában tejben szokás áztatni. Nekem viszont az a tapasztalatom, hogy a vízben áztatás ugyanúgy megfelel (az ételben nem érezni a különbséget), és nem kell azon törni a fejed, mit tégy az áztató tejjel, amit esetleg ki is öntenél.
  • A tojásokból négyet megfőzöl (ez lesz a töltelék), kettőt a fasírtba keversz (ez utóbbi nélkül a hús szétesne sütés közben, ne spórold ki belőle).

A töltött fasírt összeállítása

  1. Egy tálba teszed a hozzávalókat: a darált húst, az áztatott zsemléket, a párolt hagymát és fokhagymát, 2 db nyers tojást, a piros paprikát és borsot. Egy villával, majd a kezeddel összedolgozod. Közben megsózod ízlésed szerinti mennyiséggel (1 lapos kiskanálnyi szinte biztos, hogy kell bele). Ha nagyon lágynak találod, tehetsz bele annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.

    Fasírozott hozzávalók

    Fasírozott hozzávalók

  2. A sütőt 160 fokon előmelegíted.
  3. Hosszúkásra formázod és zsemlemorzsával megszórt sütőlapra vagy tepsibe helyezed. Kicsit szétlapítod, a főtt tojásokat a közepébe teszed, majd a két szélét a tojásokra hajtod úgy, hogy középen összeérjen. Fontos, hogy a tojásokat mindenhol befedje  a darált hús keverék.
    Fasírozott összeállítása-1

    Fasírozott összeállítása-1

    Fasírozott összeállítása 2

    Fasírozott összeállítása 2

Stefánia vagdalt sütése

  1. A maradék zsírt felforrósítod, a húsra öntözgeted úgy, hogy lehetőleg mindenhol érje a felületét. A hús kicsit össze fog húzódni.  Sülés közben több értékes anyag marad benne és egyben is tartja.
    Forró zsírral leöntve

    Forró zsírral leöntve

    Sütésre előkészítve

    Sütésre előkészítve

  2. Kevés vizet teszel a tepsibe, a húst letakarod alufóliával és a sütőbe teszed.
  3. Alsó-felső sütésre állítva légkeverés nélkül sütöd fólia alatt 40 percig. Közben időnként megnézed. Ha nagyon sülne alul, kevés vizet teszel hozzá. (Ha valahol szétrepedt volna, ilyenkor alkalmas eszközzel még összenyomkodhatod.)
  4. Leveszed a fóliát, felemeled a hőmérsékletet 180 fokra és tovább sütöd, amíg megpirul. Az alját sütőlapáttal kicsit megmozgatod, hogy ne süljön rá a sütőlapra. Ez nagyjából 10 -15 perc lesz.
  5. Amikor felül is és alul is szép barna kérge lett, kiveszed a sütőből. Kicsit hagyod hűlni és étkezés előtt felszeleteled. 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Fasírozott összeállítása: 20 perc
  • Sütés: 55 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 35 perc)

Tálalás

Stefánia vagdalt tálalva

Stefánia vagdalt tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás