Categories Menu

2014. február 4. | Téma: Húsételek sertésből | 10 hozzászólás

Rántott hús nagymama módra

A rántott hús a gasztronómiai szakemberek  szerint közönséges étel. Igaz, ami igaz, a magyar háztartások több, mint felében a rántott hús a szokásos vasárnapi ebéd. Vajon miért? Azért, mert – van aki tagadja, van aki bevallja, de – szinte mindenki szereti, a gyerekek is. (Én is, bár nem sütök túl gyakran, vendégeknek soha, mert ott kell mellette állni.) Már pedig, ha ilyen kedvelt étel, érdemes megtanulni a készítés trükkjeit, ahogy a nagymamák sütik az unokák kedvencét, mert nekik már nagy gyakorlatuk van benne.

Hogy mi mindenre kell figyelni, ha jó rántott húst szeretnél sütni, megtudhatod, ha tovább olvasol.

Rántott hús Bécsben

Ami nálunk unalmas, az Bécsben kuriózum (persze, nem ugyanaz, mint a vasárnapi konyhák terméke). Ha ott jársz, és világhírű rántott szeletre vágysz, ami akkora, hogy lelóg a tányérról, menj el a sétáló utca közelében levő Backerstrasse 6-ba, a több, mint száz éves Figlmüllerhez, 14 euróért gasztronómiai élményben lesz részed. (Foglalj asztalt az interneten, mert még így is sorba kell majd állnod.)

Miért olyan jó a jó rántott hús?

 

rantott-csirke

Azért, mert “bundában” (panírban) készül, ami sütés közben megóvja a kiszáradástól. Belül finom puha, kívül ropogós, már, ha jól sikerült. Most pedig jöjjenek a fortélyok:

Milyen húst vegyél rántott hús készítéséhez?

  • Sertésből: szűzpecsenyét, tarját, comb dióját.
  • Borjúból (nem fiatal marhából!): combját.
  • Csirkéből: mellet vékonyra szeletelve), felső combját kicsontozva (a régi-régi rántani való 6 hetes csirke kicsi volt, a mai 6 hetesek már órások, ezért nem tanácsos az egész combot rántani).
  • Pulykából: mellet vékonyra szeletelve.

A rántott hús elkészítési módja

  1. A vastagabb darabokat a rostokra merőlegesen felszeleteled.
  2. Fólia között vékonyra (de ne nagyon, nehogy olyan legyen, mint egyes éttermekben: két panír között semmi) kiklopfolod (alkalmas eszközzel vékonyra ütögeted, de vigyázz, hogy el ne szakadjon – kb. fél cm vastag legyen). Sütésnél kicsit össze fog ugrani. Megsózod.
  3. Panírozod: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod. Csak sütés előtt panírozz! A zsemlemorzsát tett egy mélyebb műanyag tálba, és rázogasd a ráterített húst, majd fordítsd meg és a másik oldalát is. Ne tapogasd! Rakd ki egy tálcára és ne rakd egymásra.
  4. Sütés: Forrósíts fel egy nagyobb lábosban annyi olajat, hogy a hús “úszni” tudjon benne, ne üljön le az edény aljára. Az olaj hőmérséklete elég kritikus. Kis darab hússal próbáld ki: sülnie kell, nem ázni (ha van gyakorlatod, az olaj színéről is meg tudod ítélni). Beleteszed a szeleteket (én soha nem sütöm fedő alatt), és hagyod sülni néhány percig (nem órákig, de ne maradjon kemény). Ha szükséges, mérsékeld alatta a fűtést. Amikor az egyik fele megsült, átfordítod egy lapáttal (ne szurkáld, mert értékes anyag folyik ki belőle).
  5. Mikor mind a két oldala megsült, kiteszed állítva egy dupla papírtörlővel kibélelt mélyebb tálra (a hús legyen a peremhez támasztható, hogy a fölösleges olaj ki tudjon folyni belőle).

Rántott sertéscomb

 

Persze, a Figlmüllerét nem tudod majd űberelni, de azért a tiéd is nagyon jó lesz, ha figyelsz mindenre. A család imádni fogja.

Te hogy szoktál rántott húst készíteni?

 

Képek: saját felvételek.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    10 hozzászólás

    1. Figlmüllernél rántott húst enni igazi élmény!

    2. Én azért kopfolás után megsózom, sőt vöröshagymakrémmel is bekenem, csak utána panírozom be. Időnként a zsemlemorzsába teszek vágott mandulát is, abba forgatom be utoljára. Próbáljátok ki, így is nagyon fincsi. 🙂

    3. Én szezámmagot is teszek a morzsába, szeretjük

    4. A hússzeleteket egy nappal korábban előkészítem. Fokhagymából, zöldségzöldjéből, sóval és olajjal krémet készítek. Ezzel bepácolom, majd a hűtőbe teszem egy napra. Másnap kipanírozom és sütőm. Imádjuk!

    5. Szerintem is.

    6. Kedves Vera!
      Köszönöm a kiegészítést. Én is megsózom klopfolás után, csak az írásból maradt ki. Most pótolom.
      Amit még ajánlottál, kipróbálom.

    7. Köszönöm, hogy figyelmeztettél erre a megoldásra. Én is hallottam már ezt a megoldást, de mindig elfelejtem.

    8. Köszönöm, jól hangzik. Ki fogom próbálni. Biztos más is kedvet kap hozzá!

    9. Fokozza a rántott hús finomságát, ha klopfolás után egy ideig hideg tejben áztatom.

    10. Köszönöm az újabb tippet!
      Gyűlnek a variációk. Egyik jobb, mint a másik!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás