Rántott hús recept: sertéscombból. Gondosan készítve nagyon finom lesz. Igaz, van vele egy kis macera, de megéri a fáradságot!

Rántott hús 1

Rántott hús recept

Rántott hús, rántott szelet: sertéshúsból készül: tarjából, karajból, sertéscombból.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre – sertéscombból (készülhet még karajból, tarjából).

  • 4 nagyobb szelet sertéscomb (a diója a legjobb), kb. 80 dkg
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 db tojás (ha kicsi, lehet, hogy 2 db kell)
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors (ez utóbbi elhagyható)
  • a kisütéshez: annyi olaj, hogy a hús “úszni” tudjon benne

Megjegyzések:

  • A mennyiség egy átlag. Mivel szerintem a rántott húst mindenki szereti, nyugodtan készíthetsz belőle többet, mert hidegen is jó, sőt tízórais szendvicsbe is teheted.
  • Ha kisebb szeleteket tudsz levágni, az sem baj, akkor több kisebb szelet lesz belőle.
  • Jobban jársz, ha egy nagy lábasban sütöd és nem serpenyőben, mert tisztább marad a tűzhely!

Előkészítés

  • A hússzeleteket kiteríted, ha vannak rajta inak, azokat elvagdosod, különben sütéskor összeugrik a hús.
  • Kiklopfolod úgy, hogy kb. fél cm vastag maradjon a hús. Akkor viszonylag gyorsan átsül, és még van beltartalma, mert ugyebár nem szeretnél két panír között egy majdnem semmit enni.Klopfolt hús
  • Mindkét oldalát megsózod (nem túlságosan), ha úgy gondolod, kevés borsot is tehetsz rá. A sózás csak közvetlenül a sütés előtt végezd, különben a hús levet enged, kifolynak belőle az értékes anyagok és még száraz is lesz.
  • A tojást felütöd egy akkora tányérba vagy tálba, amelyben a hússzeleteket könnyen tudod forgatni. A tojást villával összekevered.

Rántott hús, rántott szelet készítése

Rántott hús panírozása

  1. Mielőtt a panírozáshoz kezdenél, tedd fel az olajat melegedni.
  2. A húst bepanírozod: először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatod. Ne ütögesd bele (bár vannak, akik így készítik).LisztbenFelvert tojásbanZsemlemorzsában
  3. Kirakod egy tálcára egymás mellé.

Rántott hús sütése

  1. Mire egy lábosra valót kipanírozol, az olaj is felforrósodik. Ellenőrizd kenyérdarabkával, hogy serceg-e, amikor beledobod. Ha forró az olaj (színe kicsit kivilágosodik – de még nem füstöl), beleteszel (mérettől és lábastól függően) 2 – 3 szeletet. Fél perc után megfordítod. Ismét fél perc után lejjebb veszed a hőmérsékletet, hogy a húsok belseje is átsüljön. Közben a szeleteket néhányszor megfordítod.Sütés
  2. Amikor a panír szép aranybarna, szűrőkanálra kiszeded és lecsepegteted.
  3. Dupla papírtörlővel kibélelt tálba teszed (a papír még sok olajat le fog róla szívni).Lecsepegtetés

Megjegyzés:

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Panírozás: 5 perc
  • Sütés (2 adagban) : 20 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

Tálalhatod nyers zöldségekkel, salátákkal, különféle köretekkel. Bárhogy is tálalod, finom lesz.

Rántott hús 1

Hasábburgonya rántott húshoz 1

Kiegészítés:

A rántott hús recept érdemes arra, hogy feljegyezd, vagy akár fejben tartsd, hiszen valójában nagyon egyszerű. Nálunk gyakran leszólják, de nem úgy a bécsiek, akik idegenforgalmi nevezetességet csináltak belőle bécsi szelet néven. A külföldiek egy-egy nevesebb étteremben még sorbaállni is hajlandóak érte. A fent említett cikk végén többet is olvashatsz erről.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error