Mátrai borzaska, vagy egyszerűen borzaska: ki ne hallott volna róla? A bundája zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli. Lehet, hogy az  alkotója már unta a szokványos rántott húst.

Mátrai borzaska

Mátrai borzaska, borzaska recept

A mátrai borzaska vagy egyszerűen csak borzaska recept nagyon egyszerű. Hasonlít a rántott húshoz, de zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli az utolsó réteg.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

  • 8 szelet sertéskaraj -tarja vagy -comb (kb. 1 kg)
  • 80 dkg krumpli (közepes vagy annál nagyobb)
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem (a panírba, de nem kötelező)
  • 1 kiskanál őrölt fehérbors + 1 mokkáskanálnyi a panírba
  • 8 teáskanál tejföl
  • 5 dkg sajt (félkemény, reszelhető)
  • olaj a sütéshez – közel 1 liter, mert a húsnak “úsznia” kell

Előkészítés

  • A hússzeleteket klopfolod, bedörzsölöd fokhagymával, sózod és borsozod.
  • A krumplit lereszeled (használj praktikus reszelőt), megsózod, 15 percig állni hagyod, utána kinyomkodod.

    Reszelt krumpli

    Reszelt krumpli

  • A petrezselymet felaprítod.

Mátrai borzaska, borzaska elkészítése

Tedd fel melegedni a sütőolajat. (Annyi olaj legyen az edényben, hogy a hússzelet “úszni” tudjon és ne érjen az edény aljához.)

A panír készítése:

  • Egy közepes tálban a 2 tojást villával vagy habverővel felvered.

    Tojások

    Tojások

  • Hozzáadod a lisztet

    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

  • Simára összedolgozod.

    Összekeverve

    Összekeverve

  • Hozzáadod a kinyomkodott reszelt krumplit, petrezselymet, fehér borsot és összekevered.

    Panír alapanyagok

    Panír alapanyagok

  • Belekevered a felaprított petrezselyem nagy részét (a többit használd fel a körethez) és elkészült a panír.

    Panír készen

    Mátrai borzaska panír készen

Panírozás, sütés:

  1. A hússzeleteket egymás után a panírba teszed. Lapáttal kiemeled úgy, hogy lehetőleg az alján is és a tetején is legyen massza.

    Panírozás

    Panírozás

  2. Gyors mozdulattal a sütő edény (lábas, serpenyő) fölé viszed, majd óvatosan az addigra már felforrósodott olajba engeded. Az olaj legyen forró, hogy a panír gyorsan megszilárduljon, de ne füstöljön, mert akkor a panír megég és a hús nem fog átsülni.

    Sütés 1

    Sütés 1

  3. Egy perc után fordítsd meg (ne villát használj, hanem húsfogót), nehogy az alsó része az edény aljához ragadjon. Közben panírozhatod és rakhatod be a többi hússzeletet is. Természetesen egyszerre csak annyit, amednnyi a sütő edénybe fér. Ügyelj az olaj megfelelő hőmérsékletére – ne hűljön le és ne melegedjen túl!

    Sütés 2

    Sütés 2

  4. Mindkét oldalát süsd szép aranybarnára. Ha szükséges, többször is forgathatod.
  5. Papírtörlőre téve lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Megjegyzések:

  • A borzaska panírozása elég kényes művelet. A panírt a krumpli hozzáadása után ne hagyd állni, mert a krumpli további levet enged és a panír felhígul, és könnyen lefolyik a húsról. Ha a további adagok sütése közben hígulna, tegyél bele még egy kis lisztet.
  • Ne dolgozz villával, mert amikor kiemeled a húst a panírból, az lefolyhat róla. Ezért ajánlottam a lapátot.
  • Sajnos, a panírozás művelete – a dolog gyors és kényes volta miatt – egyszemélyes munka esetén nem fotózható.

Hasonló módon készíthetsz kárpáti borzaskát csirkemellből

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Panírozás és sütés folyamatosan: 30 perc
  • Lecsepegtetés: 5 perc

Összesen (közben a köret is elkészülhet): 60 perc

Mátrai borzaska tálalása

A hússzeletek tetejére tejfölt kensz és reszelt sajtot szórsz. A tejfölbe is kerülhet egy kis fokhagyma. Körítésként főtt/párolt rizs illik hozzá.

Kárpáti borzaska tálalva 1

Kárpáti borzaska tálalva 1

Mátrai borzaska tálalva 2

Mátrai borzaska tálalva 2

Kiegészítés:

A borzaska bundája

A mátrai borzaska bundája lisztből, tojásból és reszelt krumpliból készül és két  alkotója: a liszt és a tojás minden húspanírnak része. A bundát kétféle módon lehet elkészíteni:

  • a megsózott hús szeletekre a bundát rétegekben feltenni (rántott- és párizsi panír)
  • a bunda alkotóit összekeverni és a besózott húst sütés előtt belemártani (sörtészta panír).

A mátrai borzaskát mindkét módszerrel el lehet készíteni. Mindkettő finom. Én a készítésnek a második módját választottam.

 

Mátrai borzas képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error