Mátrai borzaska, vagy egyszerűen borzaska, borzas hús: ki ne hallott volna róla? A bundája zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli. Lehet, hogy az  alkotója már unta a szokványos rántott húst.

Mátrai borzaska rizzsel

Mátrai borzaska, borzaska recept

A mátrai borzaska vagy egyszerűen csak borzaska recept nagyon egyszerű. Hasonlít a rántott húshoz, de zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli az utolsó réteg.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 3 db közepes krumpli
  • 2 db tojás
  • kb. 8 kanál liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Előkészítés

  • A hússzeleteket klopfolod, bedörzsölöd fokhagymával, sózod és borsozod.
  • A krumplit lereszeled (használj praktikus reszelőt, kinyomkodod.
  • Előkészíted a panírozáshoz szükséges anyagokat 3 tálkában: a lisztet, a felvert tojást és a reszelt krumplit.

Mátrai borzaska elkészítése

Tedd fel melegedni a sütőolajat. (Annyi olaj legyen az edényben, hogy a hússzelet “úszni” tudjon és ne érjen az edény aljához.)

A hússzeleteket egyenként, mindkét oldalukon beleforgatod a lisztbe. Ügyelj arra, hogy amikor kiemeled, ne maradjon rajta fölösleges liszt.

Mátrai borzaska előkészítés

Beleforgatás lisztbe

Beleforgatod mindkét oldalukon a felvert tojásba, majd kiemeled. Kissé lecsepegteted.

Mátrai borzaska panírozása

Beleforgatás felvert tojásba

Beleteszed a reszelt krumpliba. Annak egy része rá fog tapadni a tojásos húsra. Ezt és az előző műveleteket nem tudod előre elvégezni. Folyamatosan kell paníroznod és sütnöd. (Ez egy kis szervezési munkát igényel.)

Mátrai borzaska bundája

Beleforgatás reszelt krumpliba

Mátrai borzaska bundában

Kiemelés a reszelt krumpliból

Emeld át az addigra már felforrósodott olajba. Egy perc után fordítsd meg (ne villát használj, hanem húsfogót), nehogy az alsó része az edény aljához ragadjon. Közben panírozhatod és rakhatod be a többi hússzeletet is. Ügyelj az olaj megfelelő hőmérsékletére! Sajnos, ezekre a dolgokra magadnak kell rájönnöd.

Mindkét oldalát süsd szép aranybarnára. Ha szükséges, többször is forgathatod.

Papírtörlőre téve lecsepegteted.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Panírozás és sütés folyamatosan: 30 perc
  • Lecsepegtetés: 5 perc

Összesen (közben a köret is elkészülhet): 60 perc

Mátrai borzaska tálalása

Tálalhatod rizzsel, salátával, de lehet hozzá kínálni sajtos tejfölt is.

Mátrai borzaska tálalva

Mátrai borzaska tálalva

 

Kiegészítés:

A mátrai borzaska bundája

A mátrai borzaska bundája lisztből, tojásból és reszelt krumpliból készül és két  alkotója: a liszt és a tojás minden húspanírnak alkotója. A bundát kétféle módon lehet elkészíteni:

  • a megsózott hús szeletekre a bundát rétegekben feltenni (rántott- és párizsi panír)
  • a bunda alkotóit összekeverni és a besózott húst sütés előtt belemártani (sörtészta panír).

A mátrai borzaskát mindkét módszerrel el lehet készíteni. Mindkettő finom. Én a készítésnek az első módját választottam.

 

Érdekelhet még:

Rántott hús nagymama módra

 

Mátrai borzas képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error