Húsgombóc: többféleképpen lehet készíteni és sokféleképpen lehet fűszerezni. Itt egy olyan receptet találsz, amelyet fűszerezéssel változtathatsz.

Húsgombóc

Húsgombóc alaprecept

Hozzávalók

4 személyre ill. 16 db gombóchoz

  • 80 dkg darált sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál só

Előkészítés

  • A húst, ha nem darálva vásárolod, megdarálod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, akkor erre nincs szükség, amikor a fokhagymát felhasználod, akkor préseled le.
  • A petrezselymet feldarabolod.

Húsgombóc készítése

  1. A zsírt egy kisebb edényben felolvasztod. Ráteszed a hagymát és párolod, amig elmegy róla a víz.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Mielőtt leveszed a tűzhelyről, beledobod (vagy belepréseled) fél percre a fokhagymát.

    Fokhagyma hozzáadva

    Fokhagyma hozzáadva

  3. A párolt hagymát egy tálban a húshoz teszed.
  4. Hozzáteszed még a tojást, a zsemlemorzsát, az őrölt borsot, a felaprított petrezselymet és a sót.

    Alapanyagok

    Alapanyagok

  5. Összedolgozod és a tálban elsímítod.

    Húsgombóc massza

    Húsgombóc massza

  6. A masszát 8 részre osztod. Minden részből 2 db gombócot készítesz, így összesen 16 db gombóc készül. (Ha többet szeretnél, oszd több részre a masszát. Pl. ha 10 részre osztod, akkor20 db gombócot tudsz belőle formázni. Természetesen akkor a gombócok kisebbek lesznek.
    Massza részekre osztva

    Massza részekre osztva

    Húsgombócok 1

    Húsgombócok 1

    Húsgombócok 2

    Húsgombócok 2

  7. Az így elkészült gombócokat forró olajban kisütöd. (Ha máskor szeretnéd felhasználni, a tálcán lefagyasztod, utána a mélyhűtőben zacskóban tárolhatod.)
  8. A forró olajban először a gombócok egyik oldalát sütöd meg. Amikor beletetted az olajba, egy lapos kanállal időnként válaszd el az aljától, mert leragadhatnak.  Közepes lángon addig süsd, amíg az elsó felük szépen megbarnul.

    Húsgombócok sütése 1

    Húsgombócok sütése 1

  9. Utána a gombócokat megfordítod és a másik oldalukat is szép világosbarnára sütöd. Sütés közben nem kell mozgatni, csak időnként a lábost kicsit felemelve megrázni, akkor nem fognak leragadni.

    Húsgombócok sütése 2

    Húsgombócok sütése 2

  10. Miután elég vastagok a gombócok, a sütés kb. 20 percig fog tartani. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a gombócok átsüljenek. Ha elég nagy lábast használsz a sütéshez, egyszerre is kisütheted. Közepes méretűben kétszerre lehet kisütni.
  11. A kisütött gombócokat szűrőkanállal kiszeded, lecsepegteted és dupla papírtörlővel kibélelt tálba kiszeded. (A papírtörlő nagyon sok olajat le fog szívni róla.)

    Lecsepegtetes

    Lecsepegtetés 

Elkészítési idő (darált húsból):

  • Előkészítés: 20 perc
  • Gombócok formázása: 10 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen:  7o perc.

Tálalás

Tálalhatod zöldségekkel, mártásokkal, teheted főzelékre feltétnek (természetesen ez utóbbi esetben fele mennyiség is elég lesz.

Húsgombóc zöldségekkel

Húsgombóc zöldségekkel

Húsgombóc zellermártással

Húsgombóc zellermártással

Húsgombóc paradicsomszósszal

Húsgombóc paradicsomszósszal

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error