Categories Menu

Hurka sütése

Hurka sütése: van, akinek izgalom, hogy vajon megsül-e anélkül, hogy kidurranjon. A legjobb tanácsot egy TV műsorban hallottam Bíró Lajostól, hogy be kell áztatni fél órára sütés előtt. Működik! 

Hurkák sütve 1

Hurka sütése

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 főre

  • 1 kg hurka (vegyesen májas és véres, általában bekötött végű darabok vannak, ezért valószínűleg csak megközelítőleg tudsz 1 kg-ot vásárolni – vedd figyelembe családod étvágyát)

    Májas- és véres hurka

    Májas- és véres hurka

Előkészítés

  • Tedd a hurkát egy tálba, engedj rá hideg vagy langyos vizet és áztasd a hurkát a vízben fél óráig.

    Májas- és véres hurka beáztatva

    Májas- és véres hurka beáztatva

Megjegyzés:

A hurka sütés közben sokszor kidurran. Ellenszerként leggyakrabban a zsírral való bekenés és a kiszurkálás hangzik el, de ezek a tanácsok sokszor csődöt mondanak. A legjobban a vízbe áztatás vált be.

Miért?

A hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült.Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet.

Szerencsére a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes  sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltet kiterjedése kívánja. Ezért nem célszerű a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon fél óra alatt megsül.

A hurka sütése

  1. Törölgesd le a vizet a hurkáról.
  2. Tedd tepsibe úgy, hogy a darabok szabadon legyenek és ne kerüljenek egymásra.
    Hurka sütése 1

    Hurka sütése 1

    Hurka sütése 2

    Hurka sütése 2

  3. Állítsd be a hőfokot 140 fokra.

    Hurka sütése 3

    Hurka sütése 3

  4. Süsd a hurkákat 30 percig.

    Hurka sütése 4

    Hurka sütése 4

  5. Ha ropogósabban szereted és van grill a sütődben, grillez rá egy-két percet.

Elkészítési idő:

  • Áztatás: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen:  (munka: 5 perc): 60 perc

Megjegyzés:

Főzhetsz hozzá héjában krumplit, amit a sütés közben a hurka mellé tehetsz egy kissé átsülni.

Sült hurka tálalása

A hurkákat szétosztod, mellé teszed a köreteket, klasszikusan héjában főtt egész krumplikat vagy hagymás krumplit és párolt káposztát.

Hurka tálalva 2

Hurka tálalva

 

Képek: saját sütésű hurka saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. A hurkát akkor kell berakni a sütőbe ha bekapcsolom vagy ha már bemelegedett a sütő?

    2. Kedves László!
      A leírás nem volt egyértelmű (bár a képekből talán látszott).
      Bekapcsoláskor, nem kell a sütőt előmelegíteni. A hirtelen nagy melegtől gyorsan képződő gőz könnyebben kidurranthatja a hurkát.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás