Categories Menu

Hurka sütése

Hurka sütése: van, akinek izgalom, hogy vajon megsül-e anélkül, hogy kidurranjon. A legjobb tanácsot egy TV műsorban hallottam Bíró Lajostól, hogy be kell áztatni fél órára sütés előtt. Működik! 

Hurkák sütve 1

Hurka sütése

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 főre

  • 1 kg hurka (vegyesen májas és véres, általában bekötött végű darabok vannak, ezért valószínűleg csak megközelítőleg tudsz 1 kg-ot vásárolni – vedd figyelembe családod étvágyát)

    Májas- és véres hurka

    Májas- és véres hurka

Előkészítés

  • Tedd a hurkát egy tálba, engedj rá hideg vagy langyos vizet és áztasd a hurkát a vízben fél óráig.

    Májas- és véres hurka beáztatva

    Májas- és véres hurka beáztatva

Megjegyzés:

A hurka sütés közben sokszor kidurran. Ellenszerként leggyakrabban a zsírral való bekenés és a kiszurkálás hangzik el, de ezek a tanácsok sokszor csődöt mondanak. A legjobban a vízbe áztatás vált be.

Miért?

A hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült.Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet.

Szerencsére a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes  sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltet kiterjedése kívánja. Ezért nem célszerű a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon fél óra alatt megsül.

A hurka sütése

  1. Törölgesd le a vizet a hurkáról.
  2. Tedd tepsibe úgy, hogy a darabok szabadon legyenek és ne kerüljenek egymásra.
    Hurka sütése 1

    Hurka sütése 1

    Hurka sütése 2

    Hurka sütése 2

  3. Állítsd be a hőfokot 140 fokra.

    Hurka sütése 3

    Hurka sütése 3

  4. Süsd a hurkákat 30 percig.

    Hurka sütése 4

    Hurka sütése 4

  5. Ha ropogósabban szereted és van grill a sütődben, grillez rá egy-két percet.

Elkészítési idő:

  • Áztatás: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen:  (munka: 5 perc): 60 perc

Megjegyzés:

Főzhetsz hozzá héjában krumplit, amit a sütés közben a hurka mellé tehetsz egy kissé átsülni.

Sült hurka tálalása

A hurkákat szétosztod, mellé teszed a köreteket, klasszikusan héjában főtt egész krumplikat vagy hagymás krumplit és párolt káposztát.

Hurka tálalva 2

Hurka tálalva

 

Képek: saját sütésű hurka saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    14 hozzászólás

    1. A hurkát akkor kell berakni a sütőbe ha bekapcsolom vagy ha már bemelegedett a sütő?

    2. Kedves László!
      A leírás nem volt egyértelmű (bár a képekből talán látszott).
      Bekapcsoláskor, nem kell a sütőt előmelegíteni. A hirtelen nagy melegtől gyorsan képződő gőz könnyebben kidurranthatja a hurkát.

    3. Köszönöm! Teljes siker!

    4. Nagyon örülök!

    5. Az lenne a kérdésem, hogy fagyasztott hurkával az eljárás ugyan ez? Előtte ki kell olvasztani, vagy fagyottan is vízbe lehet rakni?

    6. Nagyon köszönöm az enyém mindig ki durrant. Én nem eszek ilyesmit de a férjem mindig kívánja és utálatos néznem a kifolyt tartalmat.

    7. Ez engem is érdekelne, hogy a fagyasztott hurkával mi az eljárás! 🙂

    8. Kedves Imre!
      Valahogy kimaradt ez nekem. Még nem sütöttem fagyott hurkából, tehát nincs konkrét tapasztalatom. Ilyenkor gondolkodni szoktam. Mi történhet? Ha fagyottan a hurkát vízbe teszem, szépen lassan fel fog engedni – a bél is. Ha a felengedés után még egy fél óráig vízben tartom, valószínűleg visszakapja a rugalmasságát. Egy próbát mindenképpen megér, mert rosszabb biztosan nem lesz.
      Csak azt tudom ígérni, ha lesz alkalmam, kipróbálom fagyasztott hurkával is.

    9. Kedves Ádám!
      Kérem, olvasd el a korábban hozzászóló Imrének adott válaszomat.

    10. Kedves Pap Zuzsa !
      a fagyasztott hurkák előkészítésével kapcsolatos vélekedése telitalálat. Előkk a fagyasztóbol kivenni, megvárni, amig eléri a szobahőmérsékletet -közben áztatni is lehet. A lényege az, hogy a hurkák teljes keresztmetszetükben átvegyék a szobahőmérsékletet. A másik szabály: sohase tegyük előmelegített sütőbe, mert valóban kidurrannak.

    11. Kedves Gyula! Köszönöm a visszajelzést!

    12. A recept teljesen érthető.

      Mi van akkor, ha a sütőmön nincs hőfok jelölve és fokozat is csak egy van? Akkor kb. a közepéig húzzam fel?

      Minden más dolgot, ami sütőben készítendő, eddig úgy csináltam, hogy teljesen felhúztam a kapcsolót, sosem volt baj.

    13. A hurkát azért kell alacsonyabb hőmérsékleten sütni, mert magasabb hőfokon – mivel nagyobb a belsejében a gőzképződés – kidurranhat. Régen nekem is olyan sütőm volt, ami csak alulról melegített és csak a láng méretével lehetett a hőmérsékletet szabályozni. Felső sütés nem is volt benne. Ezt úgy oldottuk meg, hogy 2 db tégla behelyezésével tereltük felfelé a meleg levegőt.
      Sajnos, ezeket az egyszerű sütőket ki kell tapasztalni. Nem tudom, látszik-e a láng? Ha az sem, akkor a szokásosnál csavard lejjebb a szabályozó gombot. Esetleg tapasztalat alapján karcolj bele három vonást (magas-, közepes-, alacsony hőmérsékletek). A régi tűzhelyeknél sem volt beállítható hőfok, mégis finom dolgok sültek benne – megfigyelés és tapasztalat alapján.

    14. Tegnap este végül megcsináltam, kb. a feléig húztam fel. Nekem cserepek vannak a sütőben, csak alulról melegít, a lángot csak egy kis lukon át látom, ahol begyújtom. 30 perc kevés volt, kb. 50 percig sütöttem, beáztattam előtte, nem durrant ki egyik sem, pedig négyet tettem oda.

      Akit megkínáltam, szerinte is ehető lett.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás