Füstölt csülök főzése jóformán alig különbözik a füstölt sonkáétól. A  főtt füstölt csülök állaga, és talán az íze is vetekszik a főtt sonkáéval. Hátránya: a nem húsos rész felhasználhatósága nem túl jó.

Füstölt főtt csülök 1

Füstölt csülök főzése

Elkészítési idő: 160 perc

Hozzávalók

  • 1 db, körülbelül másfél kg-os füstölt csülök
Füstölt hátsó csülök

Füstölt hátsó csülök

  • 1 db hagyma
  • 3 db babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 15 szem egész fekete bors
  • 5 szem borókabogyó (nem feltétlenül szükséges)

Előkészítés

  • A csülköt lemosod, ahol szükséges, a bőrét levakargatod.
  • A hagymát megtisztítod.
  • A fokhagymát megtisztítod, a gerezdeket hosszában félbe vágod.

Főzés

  • Hideg vízben felteszed főni úgy, hogy nagyon lassan melegedjen fel. Ha nem fér el a fazékban, vágd ketté úgy, hogy a vágás lehetőleg az izomrétegek találkozásánál legyen. (Egy-egy alkalomra, pláne, ha nem sokszor kell nagyobb mennyiséget főznöd és kevés a helyed, nem érdemes ezért egy 10 literes fazekat tartanod. Nekem is 6 literes a legnagyobb edényem.)

    Füstölt csülök főzése 1

    Füstölt csülök főzése 1

  • Csak annyira forrjon, hogy a víz éppen gyöngyözzön. Ilyenkor a víz hőmérséklete csak 80 -90 fok, és a füstölt húsok főzésének ez a hőmérséklet kedvez. Valamivel több idő kell hozzá, viszont a hús és a leve sokkal finomabb lesz.
  • Egy órányi főzés után beleteszed a fűszereket.

    Füstölt csülök főzése 2

    Füstölt csülök főzése 2

  • Tovább főzöd addig, ameddig a hús olyan puha lesz, hogy leválik a csontokról. A megadott főzési idő csak hozzávetőleges, fontosabb, hogy a csülök jól megpuhuljon.
    Füstölt csülök főzése 3

    Füstölt csülök főzése 3

    Füstölt csülök főzése 4

    Füstölt csülök főzése 4

  • A lében hagyod kihűlni.
  • Kiveszed egy nagyobb tányérra vagy tálra és kiemeled belőle a csontokat.
  • A kicsontozott húst fedeles tálba teszed és fedő (esetleg fólia) alatt tárolod a felhasználásig.

    Füstölt főtt csülök tálban 1

    Füstölt főtt csülök tálban 1

  • A főzőlét leszűröd.

Elkészítési idő:

  • Lemosás, esetleg két darabba vágás: 5 perc
  • Főzés (lassú főzés 80 – 90 fokon: 150 perc
  • Léből kiszedés, kicsontozás: 5 perc

Összesen: 160 perc

Megjegyzés:

A főzőlé (a kisebb leeső sonka darabokkal, esetleg a bőrke egy részével együtt) nagyon jól felhasználható csülkös bableves, lencseleves, sárgaborsó főzelék vagy babfőzelék készítéséhez.

Tálalás

Fogyasztható melegen és hidegen.

  • Melegen történő fogyasztásnál visszateszed a lébe és felmelegíted. Ecetes tormával kiváló, főleg, ha valaki szereti a bőrkés darabokat.
  • Hidegen történő fogyasztásnál egy deszkán felszeleteled. ízlés dolga, hogy mennyi zsírosabb részt tálalsz ki. Adhatsz mellé főtt tojást, különféle zöldségeket, pl. piros retket, zöld hagymát vagy akár póréhagymát is. (A képen ezt látod, a szárból egy-két zsengébb darab hajszálvékonyra szelve szintén a tányérra került. Akár húsvéti eledel is lehet.)
Füstölt főtt csülök tálalva 2

Füstölt főtt csülök tálalva 

 

Képek: saját készítésű füstölt főtt csülök saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error