Hurka kolbász sütése: azt gondolnád, hogy egyszerű művelet. Valóban az, ha ismered az elkészítés módját, titkait, fortélyait. Ha nem?

Hurka kolbász sütése 1

Hurka kolbász sütése

Sütési idő (előkészítés nélkül): 30 perc

Hozzávalók

4 fő részére

étvágytól és hurka-kolbász méretektől függően

  • 1 – 2 szál vagy karika májas hurka
  • 1 – 2 szál vagy karika véres hurka
  • 1 – 2 szál vagy karika süni való kolbász

    Hurka és kolbász

    Hurka kolbász

Megjegyzések:

  • Mint minden ételnél, itt is – sőt itt különösen – fontos az alapanyag beszerzésének kérdése. Mivel ezekbe a készítményekbe nem látsz bele, ha nem vigyázol, nagyon sok nem kívánatos dolgot megetethetnek veled, és még az ízélmény is kívánnivalókat fog maga után hagyni. Ezért azt javasolom, vásárold olyan helyen, ahol biztos vagy benne, hogy minőségi alapanyagot fogsz kapni. Azt nem mondom, hogy készítsd otthon, mert nem egyszerű megoldani még akkor sem, ha van húsdarálód kolbásztöltővel. A kolbászt még csak igen, de a hurka – bátran kimondhatjuk, otthon csak disznóölés alkalmával készíthető.
  • A disznóölésnél készült hurkával lehet olyan probléma, hogy a nagyobb mennyiség a minőség rovására megy olyan módon, hogy a hurkába túl sok rizst vagy zsemlét tesznek.
  • A hurkát és kolbászt együtt röviden disznótorosnak is szokták nevezni, így a cikknek akár “Disznótoros sütése” címet is adhattam volna.

Előkészítés

A világ legegyszerűbb dolga, csak tudni kell, mi a teendő. Ez a művelet azt a célt szolgálja, hogy a hurka (általában ezzel szokott a probléma lenni) ne repedjen ki. Sok javaslat van erre, például:

  • be kell mindkét oldalát kenni zsírral (miért is? – a hurkában éppen elég zsír van)
  • meg kell szurkálni tűvel, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni
  • nem szabad fedő alatt sütni

Én is kipróbáltam mindegyiket, de mondhatom, egyik sem oldotta meg a problémát. Nemrég hallottam egy TV műsorban az egyedül üdvözítő megoldást Bíró Lajostól (a Bock Bisztró vezető séfjétől): a hurkát sütés előtt fél órával hideg vagy langyos vízbe kell áztatni, így a bőre vízfelvétellel megpuhul, rugalmassá válik és nem fog kidurranni. Kipróbáltam: így is lett. Nagyon hálás vagyok ezért a kis, de valójában nagy ötletért. Kövesd Te is a példát, nem bánod meg:

  • sütés előtt áztasd be a hurkát és kolbászt fél órára hideg vagy langyos vízbe.

    Áztatás vízben

    Áztatás vízben

Megjegyzés:

Kolbász sütése előtt nem szükséges az áztatás, mivel a kolbász víztartalma alacsony, ezért a gőzfejlődés nem jelentős, de ártani nem fog, ha a kolbászt is beáztatod.

Hurka kolbász sütése

avagy: Disznótoros sütése

(Bíró Lajos tanácsa szerint):

  1. Tedd a hurka és kolbász darabokat tepsibe

    Előkészítés sütésre

    Előkészítés sütésre

  2. Süsd 140 fokon fél óráig fedő nélkül. Ha van grill a sütődben, utána egy-két percig rágrillezhetsz.
    Sütés

    Hurka kolbász sütése

    Sült hurka és kolbász

    Sült hurka kolbász

Titkok és fortélyok

Bár olvashattad a szövegben, de itt most összefoglalom:

  • Sütés előtt fél órával tedd a hurkát, kolbászt hideg vízbe.
  • Áztasd fél óráig.
  • Süsd sütőben, 140 fokon, fedő nélkül, fél óráig.

Megjegyzések:

  • Kolbász sütése akár serpenyőben is elvégezhető és előkészítést (hideg vizes áztatást) sem igényel.
  • A hurka kolbász együtt: a disznótoros. Az elnevezés esetenként még sült húst is feltételez.

Elkészítési idő

  • Előkészítés: 30 perc (közben más munkát végezhetsz)
  • Sütési idő: 30 perc (közben mást csinálhatsz)

Összesen: 60 perc (ebből munka: 10 perc)

Sült hurka kolbász  (disznótoros) tálalás

Jobbat nem ajánlhatok, mint a szinte kötelezőt: párolt lilakáposztát és krumplipürét, petrezselymes krumplit, vagy egyszerűen hámozott, darabolt sós vízben főttet.

Ha nincs megfelelő tepsid, itt találsz.

Disznótoros tálalva 1

Sült hurka kolbász (disznótoros) tálalva

 

Hurka kolbász sütése képek:  saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error