Csülök pékné módra: az egyik legjobb dolog, ami sertéscsülökkel megtörténhet, ha ezt az ételt készíted el belőle.

Csülök Pékné módra

Csülök pékné módra – recept

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

A csülök főzéséhez:

  • 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 10 szem szemes fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál só

Az étel összeállításához:

  • 1 db főtt hátsó csülök
  • 6 – 10 db nagyobb krumpli
  • 2 db hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál só (lehet több vagy kevesebb)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csokor petrezselyem

Előkészítés

  • A csülköt megfőzöd: letisztítod, megmosod, felteszed főni az étel készítése előtt 3 órával.
  • A főzővízbe beleteszed a négybe vágott hagymát, a félbe vágott fokhagymagerezdeket, a szemes borsot, a babérlevelet és az 1 evőkanál sót.
    Főtt csülök

    Főtt csülök

    Puhára főzöd. A csontokat kiszeded, a húst hagyod kicsit hűlni a főzővízben.

    Főtt csülök kicsontozva

    Főtt csülök kicsontozva

  • A krumplit megtisztítod és 6 – 6 cikkbe vágod.

    Cikkekre vágott krumpli

    Cikkekre vágott krumpli

  • A 2 db hagymát is 6 – 6 cikkre darabolod.
  • A fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
    Fokhagyma felaprítva

    Fokhagyma felaprítva

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Megjegyzések:

  • Az étel elkészítési idejének nagyobb részét a csülök főzése teszi ki (részletesen: kattints a linkre). Azt is megteheted, hogy előző nap főzöd meg a csülköt és felhasználásig a főző vízben hagyod.
  • A főzőlevet felhasználhatod levesek vagy főzelékek készítéséhez, akár lefagyasztva hosszabb ideig is tárolhatod.

Csülök pékné módra készítése

  1. A sütőt bekapcsolod 180 fokra.
  2. A főtt csülköt feldarabolod úgy, hogy egy-egy darabon legyen hús is, és bőrös rész is. Kóstold meg, mert előfordulhat, hogy ugyan elég sót tettél a főzővízbe, mégis kissé sótalannak tűnik.
  3. Egy tepsit vagy sütőtálat kikensz zsírral.
  4. Egyenletesen elosztva beleteszed a főtt csülök darabokat. A bőrös részek felfelé nézzenek.

    Főtt csülök tepsiben

    Főtt csülök tepsiben

  5. A cikkelre vágott krumplit elhelyezed a húsdarabok között.
  6. A darabokra vágott hagymát is elhelyezed a tepsiben ott, ahol még hely maradt ügyelve arra, hogy nagyjából egyenletesen elosztva legyenek a hús és a krumpli között.
  7. A felaprított fokhagymát egyenletesen elosztva szétszórod az étel felületén.
  8. A tepsi egész tartalmát megsózod és őrölt fekete borsot is szórsz rá.
    Tepsiben 1

    Tepsiben 1

    Tepsiben 2

    Tepsiben 2

  9. A zsírt egy kisebb edényben felforrósítod és – lehetőleg egyenletesen elosztva – rálocsolod az ételre.
  10. A tepsit vagy sütőtálat beteszed a sütőbe.

    Sütőben

    Sütőben

  11. 1 evőkanál mézet összekeversz 1 evőkanál csülök főzőlével, hogy könnyen kenhető legyen.
  12. 25 perc sütés után bekened a mézes oldattal a húsdarabokat.
  13. Tovább sütöd az ételt addig, amig a krumpli megpuhul és kicsit megpirosodik. Ez nagyjából további 25 percet vesz majd igénybe.
  14. Amikor minden megsült, kiveszed a sütőből, mert az étel elkészült.

    Készen

    Készen

Elkészítési idő (a csülök főzési ideje nélkül):

  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 50 perc

Összesen 70 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Az ételt tányérokra szeded. Megszórod petrezselyemmel, egy bóbitát is tehetsz a tetejére. Hagyományos savanyúság (uborka, alma paprika) vagy uborkasaláta illik hozzá.

Tálalva 1

Tálalva 1

Tálalva 2

Tálalva 2

Tálalva 3

Tálalva 3

Változat sárgarépával

Változat sárgarépával

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: