Csülök főzése: egyszerűnek tűnik ugyan, de azért van néhány dolog, amit be kell tartanod ahhoz, hogy az eredmény a kívánt legyen.

Csülök főzése 1

Csülök főzése

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 10 perc)

Hozzávalók

  • 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 10 szem szemes fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál só

Megjegyzés:

  • A főzéshez szükséged lesz még egy fedővel ellátott nagyobb lábasra, amelyben a csülök úgy elfér, hogy a főzővíz ellepje (vagy majdnem ellepje)

Előkészítés

  • A csülköt letisztítod és lemosod.
  • A hagymát megtisztítod, cikkekre vágod.
  • A fokhagymát megtisztítod, felszeleteled.

Csülök főzése

  1. A csülköt egy nagyobb lábasba teszed és annyi hideg vizet öntesz rá, hogy ellepje. Ha a zsírosabb része kicsit kiáll belőle, az nem baj, mert a fedőről a forró pára lecsurog, és gőz is lesz fölötte, tehát meg fog főni. Fontos, hogy hideg vízben tedd fel, mert így tud az egész nagy húsdarab lassan átmelegedni.
  2. Tedd a főzővízbe a hagymát, fokhagymát, szemes borsot, babérlevelet és a sót. Ez utóbbi látszólag soknak fog tűnni, de valójában ez nem a csülköt fogja sózni, hanem a főzővizet. Lehet, hogy még kevés is lesz – mivel az edény méretétől függ – ezért tanácsos megkóstolni és ha szükséges, tovább sózni.

    Csülök főzése 1

    Csülök főzése 1

  3. Fedd le a lábast egy ráillő fedővel.

    Csülök főzése 2

    Csülök főzése 2

  4. Lassan (kis lángon, alacsony fokozaton) melegíted forrásig. Fontos, hogy lassan melegítsd, mert így tud az egész nagy húsdarab lassan átmelegedni.
  5. Amikor elkezd forrni, úgy állítsd be a hőforrást (gázt, villanyt), hogy csak gyöngyözve forrjon. Így tud az egész húsdarab egyszerre főni és így lesz a főzővíz szépt tiszta, átlátszó. A közben keletkező habot egy szűrőkanállal szedd le.
  6. A főzési idő a forrástól számítva átlagosan 1,5 – 2 óra (függ a csülök súlyától, a hús minőségétől).
  7. Akkor kész, amikor a hús már leválik a csontról. Ezt onnan láthatod, hogy a csülök végén levő csont már kiáll a húsból. A biztonság kedvéért szúrj bele a húsba, puhának kell lennie.
  8. Emeld ki a megfőtt csülköt a főzővízből (2 nagyobb – lehetőleg lyukacsos – lapát lesz erre a legalkalmasabb). Csepegtesd le róla a főzővizet a lábas felett, és tedd ki egy nagyobb vágódeszkára (esetleg tálcára).

    Főtt csülök

    Főtt csülök

  9. Szedd ki belőle a csontokat.

    Főtt csülök kicsontozva

    Főtt csülök kicsontozva

  10. Tedd vissza a főzővízbe felhasználásig, hogy ne hűljön le és ne száradjon ki.

    Hűtés a főzővízben

    Hűtés a főzővízben

Főtt csülök felhasználása

A főtt csülök leggyakoribb felhasználási módja egy szenzációs étel: csülök pékné módra.

Csülök Pékné módra

Csülök Pékné módra

Lehet melegen enni friss kenyérrel, savanyúsággal.

A főzőlevet felhasználhatod levesek, főzelékek készítéséhez. Nem mindegy azonban, hogy melyik ételhez használod. Számolnod kell azzal, hogy a babérlevél és a fokhagyma íze erősen érződik a főzővízben. (Jó krumpli, száraz hüvelyesekből készült ételekhez, de ne használd pl. zöldborsóhoz, zöldbabhoz, tökhöz.)

Későbbi felhasználáshoz lefagyaszthatod.

Csülöklé fagyasztásra

Csülöklé fagyasztásra

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error