Categories Menu

Borsos tokány

Borsos tokány: a csíkokra vágott hús kisütött szalonna zsírján és dinsztelt hagymán párolódik, domináns fűszerei  a bors, a kömény és a fokhagyma

Borsos tokány 1

Borsos tokány recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 0,8 kg sertés lapocka (esetleg comb)
  • 2 fej közepes méretű hagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 1 lapos kiskanálnyi só
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál paradicsompüré
  • 1 kis pohár tejföl (csak tejfölös borsos tokányhoz)
  • 1 evőkanál liszt (csak tejfölös borsos tokányhoz)
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem + néhány szál a tetejére

Megjegyzések:

  • A nagyobb étkű 4 tagú családoknál 1 kg hússal célszerű számolni.
  • Lapocka helyett lehet combból is készíteni, amely kevesebb zsírt tartalmaz, viszont lassabban fog megfőni.
  • A tejfölre és lisztre csak akkor van szükség, ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni.

Előkészítés

A húst megmosod, nagyjából 3 x 1 cm-es csíkokra vágod.

Hús feldarabolva

Hús feldarabolva

  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod.

Borsos tokány elkészítése

  1. A szalonnát egy lábasban kiolvasztod, megpárolod rajta a hagymát. Az utolsó percben mellé dobod a fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Ráteszed a húst, átsütöd a felületét, közben kevered. Ezt a műveletet addig folytatod, amíg a hús felülete mindenütt kivilágosodik.
    Hús átsütése 1

    Hús átsütése 1

    Hús átsütése 2

    Hús átsütése 2

  3. Annyi vizet adsz hozzá, annyit, hogy a húst éppen elfedje. Hozzáteszed a sót, a borsot és a köményt.

    Párolás előtt

    Párolás előtt

  4. Fedő alatt addig párolod, amíg a hús megpuhul. A párolási idő függ a hús fajtájától és attól, hogy milyen méretű csíkokra vágtad.

    Főzés

    Főzés

  5. Közben felaprítod a petrezselyemzöldet.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  6. Ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni, egy kisebb edényben (nagyobb bögrében) összekevered a tejfölt és a lisztet – azaz elkészíted a habarás alapját.
  7. Felteszed a tészta főzővizét.
  8. Elkezded a száraztészta főzését vagy a nokedli tésztájának kikeverését.
  9. Amikor a hús megpuhult, hozzákevered a paradicsompürét.
  10. A tejfölös változat esetében a forró főző lével részletekben, mindig összekeverve felhígítod a lisztes tejfölt annyira, hogy önthetővé váljon. Az így elkészült habarást a húsra öntöd. Összekevered és felforralod.

    Habarás hozzáadása

    Habarás hozzáadása

  11. Ha nokedlit készítesz, azt most főzd ki, mert percek alatt készen leszel vele.
  12. A forró ételbe belekevered a petrezselyemzöldet és ezzel az étel elkészült.

    Készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Főzési idő: 60 perc

Összesen: 90 perc.

Tálalás

Tálalhatod

  • nokedlival
  • kifőtt csavart tésztával vagy pennével – a tészta kifőzéséről itt olvashatsz.
Borsos tokány tálalva 1

Borsos tokány tálalva 1

Borsos tokány tálalva 3

Borsos tokány tálalva 2

Borsos tokány tálalva 2

Borsos tokány tálalva 3

Borsos tokány tálalva 4

Borsos tokány tálalva 4

Nézd meg a különbséget! A színes tányérokat itt nézheted meg és meg is vásárolhatod.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    5 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsa!

      Köszönettel olvasom főzési ötleteit, a színes fotókkal illusztrált “lépésről- lépésre ” leírt recepteket, ami nagy segítség a család minden napi ételeinek megválasztása és elkészítése szempontjából.
      Munkájához további jó egészséget és örömet kívánok !

      Üdvözlettel: Rakaczkiné Ildi

    2. Örülök, ha segíthetek valamiben.

    3. Én is hasonló jókat kívánok, nagyon jó és azonos az íz világunk, sokat használom receptjeidet. Isten áldja munkádat és segítő szándékodat. Üdvözlettel Tamás

    4. Kedves Tamás, köszönöm szépen.
      Úgy gondolom, hogy amikor még nem volt ilyen nagy divat a gasztronómiával foglalkozni (és nem volt internet sem), a háziasszonyok adogatták egymásnak a jól sikerült ételek receptjeit. A családi receptes könyvek pedig nemzedékeken át öröklődtek – sokszor féltve őrzött titkokkal. Kialakult egy u. n. polgári konyha és az ételek nagyon hasonló módon készültek. A mi hasonlóságunk is valószínűleg innen ered.
      Ezen kívül voltak még a táj-jellegű ételek, amelyekről még írott recept sem született, és az asszonyok egymástól tanulva fillérekből készítettek a háznál levő alapanyagokból egyszerű eszközökkel nagyon egyszerű, olcsó és nagyon finom ételeket. Ezeknek – Borbás Marcsi műsoraiban – ma is csodálattal adózom.

    5. Nagyon sajnálom véletlenül leiratkoztam a főzési ötletekről.Szeretném kérni továbbra is a jó tanácsokat és recepteket.További jó egészséget kívánok a munkájához.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás