Borsos tokány: a csíkokra vágott hús kisütött szalonna zsírján és dinsztelt hagymán párolódik, domináns fűszerei  a bors, a kömény és a fokhagyma

Borsos tokány 1

Borsos tokány recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 0,8 kg sertés lapocka (esetleg comb)
  • 2 fej közepes méretű hagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 1 lapos kiskanálnyi só
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál paradicsompüré
  • 1 kis pohár tejföl (csak tejfölös borsos tokányhoz)
  • 1 evőkanál liszt (csak tejfölös borsos tokányhoz)
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem + néhány szál a tetejére

Megjegyzések:

  • A nagyobb étkű 4 tagú családoknál 1 kg hússal célszerű számolni.
  • Lapocka helyett lehet combból is készíteni, amely kevesebb zsírt tartalmaz, viszont lassabban fog megfőni.
  • A tejfölre és lisztre csak akkor van szükség, ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni.

Előkészítés

A húst megmosod, nagyjából 3 x 1 cm-es csíkokra vágod.

Hús feldarabolva

Hús feldarabolva

  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod.

Borsos tokány elkészítése

  1. A szalonnát egy lábasban kiolvasztod, megpárolod rajta a hagymát. Az utolsó percben mellé dobod a fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Ráteszed a húst, átsütöd a felületét, közben kevered. Ezt a műveletet addig folytatod, amíg a hús felülete mindenütt kivilágosodik.
    Hús átsütése 1

    Hús átsütése 1

    Hús átsütése 2

    Hús átsütése 2

  3. Annyi vizet adsz hozzá, annyit, hogy a húst éppen elfedje. Hozzáteszed a sót, a borsot és a köményt.

    Párolás előtt

    Párolás előtt

  4. Fedő alatt addig párolod, amíg a hús megpuhul. A párolási idő függ a hús fajtájától és attól, hogy milyen méretű csíkokra vágtad.

    Főzés

    Főzés

  5. Közben felaprítod a petrezselyemzöldet.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  6. Ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni, egy kisebb edényben (nagyobb bögrében) összekevered a tejfölt és a lisztet – azaz elkészíted a habarás alapját.
  7. Felteszed a tészta főzővizét.
  8. Elkezded a száraztészta főzését vagy a nokedli tésztájának kikeverését.
  9. Amikor a hús megpuhult, hozzákevered a paradicsompürét.
  10. A tejfölös változat esetében a forró főző lével részletekben, mindig összekeverve felhígítod a lisztes tejfölt annyira, hogy önthetővé váljon. Az így elkészült habarást a húsra öntöd. Összekevered és felforralod.

    Habarás hozzáadása

    Habarás hozzáadása

  11. Ha nokedlit készítesz, azt most főzd ki, mert percek alatt készen leszel vele.
  12. A forró ételbe belekevered a petrezselyemzöldet és ezzel az étel elkészült.

    Készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Főzési idő: 60 perc

Összesen: 90 perc.

Tálalás

Tálalhatod

  • nokedlival
  • kifőtt csavart tésztával vagy pennével – a tészta kifőzéséről itt olvashatsz.
Borsos tokány tálalva 1

Borsos tokány tálalva 1

Borsos tokány tálalva 3

Borsos tokány tálalva 2

Borsos tokány tálalva 2

Borsos tokány tálalva 3

Borsos tokány tálalva 4

Borsos tokány tálalva 4

Nézd meg a különbséget! A színes tányérokat itt nézheted meg és meg is vásárolhatod.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: