Categories Menu

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet: gombás sertésszelet tejföllel, lecsós alappal. Az egyik legfinomabb húsétel, feltétlenül próbáld ki, nem bánod meg! 

Bakonyi sertésszelet 1

Bakonyi sertésszelet recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 6 szelet sertéstarja (körülbelül 80 dkg)
  • 1 kiskanálnyi só
  • 1 kiskanálnyi bors
  • 3 evőkanál liszt (nem pontos adat – függ a hússzelet méretétől)
  • 2 teáskanál zsír a hús átsütéséhez
  • 5 dkg szalonna
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 30 dkg gomba
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1/2 dl tejföl
  • kevés víz
  • szükséged lesz még egy nagy serpenyőre, amelyben a hússzeletek egymás mellett elférnek.

Előkészítés

  • A hússzeleteket kissé kiklopfolod (egyenletes vastagságúak legyenek)
  • A hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát és szalonnát kis kockákra vágod.

    Szalonna felkockázva

    Szalonna felkockázva

  • A gombát felszeleteled. Negyed részét egészben hagyod.

Bakonyi sertésszelet készítése

Hús átsütése

  1. A hússzeleteket megsózod, beborsozod. Nem kell  puhára sütnöd, mert az egy későbbi művelet lesz.

    Tarja szeletek sózva, fűszerezve

    Tarja szeletek sózva, fűszerezve

  2. Lisztbe forgatod. A lisztből kiemelve rád le róla a fölösleges lisztet.

    Tarja szeletek lisztbe forgatva

    Tarja szeletek lisztbe forgatva

  3. Zsíron mindkét oldalán átsütöd.
  4. A serpenyőből kiszeded egy kisebb tálba vagy tányérba.

    Hús kiszedve

    Hús kiszedve

A mártás elkészítése

  1. A serpenyőben kiolvasztod a szalonnát.

    Szalonna kiolvasztva

    Szalonna kiolvasztva

  2. Ráteszed a hagymát és megdinszteled (fedő nélkül kissé megpirítod).

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Beleteszed a paradicsomot, zöldpaprikát és összepárolod.
    Paprika, paradicsom hozzáadása

    Paprika, paradicsom hozzáadása

    Lecsós alap párolva

    Lecsós alap párolva

  4. Az így elkészített alapba beleteszed a felszeletelt gombát és még 5 percig tovább párolod, hogy a gomba is megpuhuljon.
    Gombával összekeverve

    Gombával összekeverve

    Gomba megpárolva

    Gomba megpárolva

Az étel elkészítése

  1. A fenti módon elkészített alapba belehelyezed a hússzeleteket, az egész gombákat és addig párolod, amíg a hús is megpuhul. Ha szükséges, tegyél hozzá kevés vizet.
    Hús visszahelyezve

    Hús visszahelyezve

    Összepárolás

    Összepárolás

  2. A megpuhult húst és az egész gombákat szedd ki az alapból. Kóstold meg az alapot, ha szükséges, sót még tehetsz hozzá.

    Hús, egész gombák kiszedve

    Hús, egész gombák kiszedve

  3. Az alapot gazdagítsd a tejföllel, majd helyezd vissza a hússzeleteket. A gombákat hagyd meg a tálaláshoz.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  4. Forrald össze és ezzel az étel el is készült.

    Étel készen

    Étel készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, hozzávalók feldarabolása: 15 perc
  • Hússzeletek átsütése: 5 perc
  • Alap elkészítése: 30 perc
  • Készre párolás: 20 perc

Összesen: 70 perc

Bakonyi sertésszelet tálalása

Köretként készíts hozzá nokedlit.

Tedd a nokedlit melegen a tányérra és tedd melléje a hússzeletet. Tégy a tetejére és a nokedlira mártást.

Bakonyi sertésszelet tálalva

 

Ha a panírozott húsokat jobban szerepel, rántott hús készítése is szerepel az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. 9 óra 4 perc igen gusztusos, most villás reggelinek is megfelelne egy völgyre néző teraszon. A napom így jól kezdődne, amit kívánok a készítőnek is. Ébresztem séfet is.

    2. Örülök, hogy ilyen inspiráló volt az írás és a látvány – egyébként finom is!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás