Categories Menu

Halászlé

Halászlé készítés: karácsonykor szinte kötelező, de máskor is szokás. Mindenki kicsit másképp készíti, és büszke a halászlé készítési tudományára.

Halászlé

Halászlé készítése

Elkészítési idő (belsőségekből, csontos haldarabokból és halszeletekből): 115 perc (ebből munka: 50 perc).

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 1 db 1,5 kg-os ponty vagy 8 db ponty szelet
  • 4 db apró hal vagy ponty szeletek esetén 6 db apró hal (keszeg, kárász)
  • 1 – 2 evőkanál zsír
  • 2 db nagyobb hagyma
  • 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
  • fűszerpaprika édes és csípős
  • 2 db halászlékocka (feltételesen)
  • só ízlés szerint

Előkészítés

Ha egész halat vásárolsz:

  • Letisztítod a halat. Eltávolítod a pikkelyeket.
  • Levágod a hal fejét és kivágod azt a részt, amelyik a méregfogat tartalmazza és kidobod.  Levágod a hal uszonyait.
  • Kiveszed a belsőségeket. A haltestet a gerincre merőlegesen kb. 1 – 1,5 cm vastag szeletekre vágod. 8 szeletet félre teszel. Ezeket fogod majd a halászlé alapba belefőzni.

 

Halászlé - halszeletek

 

  • A belsőségekből kiszeded a haltejet vagy ikrát, ezeket a 8 db halszelethez teszed.
  • Az apró halak fejét és uszonyait levágod, kibelezed és 2-3 darabra felvágod a gerincre merőlegesen.
  • A hagymát apróra vágod.

Megjegyzések:

Ha még soha nem tisztítottál halat,

  • Ha nincs alkalmad apró halakat vásárolni, akkor a hal megtisztított fejét, a fej alatti halhúst és a farokuszony fölötti vékonyabb részből tudod elkészíteni az alapot.
  • Bár nem vagyok híve a leveskockáknak, de úgy gondolom, ha ritkán, egyszer-egyszer használod, attól még nem esik bajod. A halászlét ízesítheted halászlé kockával. (Személyenként fél kockával számolj.)
  • Ha ikra van a halban, ugyanúgy belefőzheted, mint a haltejet. Előfordul azonban, hogy egyik sincs a halban. Ez pech.

Elkészítés

A halászlé alap elkészítése:

  1. A hagymát a zsíron megpárolod. Adj hozzá kevés vizet, hogy a hagyma ne piruljon meg, mert akkor nem fog szétfőni.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Hozzáadod az apró halat, farokrészt, fejet, fej alatti részt, felengeded vízzel.

    Halászlé alap főzése

    Alap főzése

  3.  1 órán át főzöd.
  4. Ezt követően az alapot kétféle módon készítheted el: lepasszírozod vagy a híg részt leszűröd és a sűrű részből a csontokat és nagyobb szálkákat eltávolítod, turmixolod, a szálkák eltávolítására háromszor átszűröd és a léhez adod.
    Halászlé sűrítmény készítése

    Sűrítmény készítése

    Halászlé sűrítmény turmixolva

    Sűrítmény turmixolva

  5. Az így elkészült alaplébe beleteszed a pirospaprikát (a halászlékockát, amelyet előzőleg kevés forró vízben feloldasz), ízlés szerint megsózod.

    Halászlé alap fűszrezve

    Alap fűszerezve

  6. Ezzel a halászlé alap elkészült.

A halászlé elkészítése

  • Az alapot felforralod. Beleteszed a halszeleteket, tejet vagy ikrát és csöves csípős paprikát.

    Halszeletek, haltej belefőzve

    Halszeletek, haltej belefőzve

  • A felforralást követően kb. 6-7 perc alatt elkészül a halászlé.

    Halászlé készen

    Készen

Elkészítési idő (belsőségekből, csontosabb haldarabokból és halszeletekből):

  • Alaplé elkészítése: 100 perc
  • Halszeletek belefőzése: 15 perc

Összesen: 115 perc (ebből munka: 50 perc)

A halászlé tálalása

  • Forrón tálald.
  • A csípősséget mindenki kedve szerint beállíthatja csöves csípős paprikával.
Halászlé tálalva

Tálalva

Érdekelhet még:

Töltött káposzta

Forralt bor

 

A pontyról részletesen itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű halászlé saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás