Categories Menu

2015. december 3. | Téma: Halétel | 0 hozzászólás

Halászlé

Halászlé készítés: karácsonykor szinte szinte kötelező, de sok családban máskor is szokás. Mindenki kicsit másképp készíti, és büszke a halászlé készítési tudományára. Akinek nincs kedve elkészíteni, készen is vásárolhat. A készítés és az eredmény dicsérete viszont nagy öröm, ne foszd meg magad ettől! Előnye: alapja előző nap is megfőzhető, így tálaláskor csak a halszeleteket kell bele főzni. Itt egy passzírozott alappal készült halászlé receptjét olvashatod.

Halászlé-1

 

Halászlé készítése

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 1 db 1,5 kg-os ponty vagy 8 db ponty szelet
  • 4 db apró hal vagy ponty szeletek esetén 6 db apró hal (keszeg, kárász)
  • 1 – 2 evőkanál zsír
  • 2 db nagyobb hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db kisebb paradicsom
  • 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
  • fűszerpaprika édes és csípős.

Előkészítés

Ha egész halat vásárolsz:

  • Letisztítod a halat. Eltávolítod a pikkelyeket.
  • Levágod a hal fejét és kivágod azt a részt, amelyik a méregfogat tartalmazza és kidobod.  Levágod a hal uszonyait.
  • Kiveszed a belsőségeket. A haltestet a gerincre merőlegesen kb. 1 – 1,5 cm vastag szeletekre vágod. 8 szeletet félre teszel. Ezeket fogod majd a halászlé alapba belefőzni.

 

Halászlé - halszeletek

 

  • A belsőségekből kiszeded a haltejet vagy ikrát, ezeket a 8 db halszelethez teszed.
  • Az apró halak fejét és uszonyait levágod, kibelezed és 2-3 darabra felvágod a gerincre merőlegesen.

Ha szeleteket vásárolsz:

  • Az apró halat olyan módon készíted elő, mintha egész halat vásárolnál.

A zöldségek előkészítése:

  • A hagymát apróra, a zöldpaprikát és paradicsomot szeletekre vágod.

Elkészítés

Alap elkészítése:

  • A hagymát a zsíron megpárolod. Adj hozzá kevés vizet, hogy a hagyma ne piruljon meg, mert akkor nem fog szétfőni.

Halászlé alap - hagyma dinsztelése

 

  • Hozzáadsz 1 lapos evőkanál piros fűszerpaprikát, átkevered és felengeded vízzel.

Halászlé alap - fűszerpaprika hozzáadása

 

  • Beleteszed az alap készítéséhez szükséges darabokat (halfejek, farok-szeletek, megtisztított és feldarabolt apró halak, zöldpaprika és paradicsom), kevés sót és kb. 1 órán át főzöd.

Halászlé alap

Halászlé alap - főzés

  • Ezt követően az alapot kétféle módon készítheted el: lepasszírozod vagy a híg részt leszűröd és a sűrű részt turmixolod, a léhez adod és a szálkák eltávolítására háromszor átszűröd.
  • Az így elkészült alaplét, ha szükséges, ízlés szerint megsózod.

A halászlé elkészítése

  • Az alapot felforralod. Beleteszed a halszeleteket, tejet vagy ikrát és csöves csípős paprikát.
  • A felforralást követően kb. 6-7 perc alatt elkészül a halászlé.

Halászlé alap10

A halászlé tálalása

  • Forrón tálald.
  • A csípősséget mindenki kedve szerint beállíthatja csöves csípős paprikával.

Halászlé tálalva

Halászlé tálalva csípős paprikával

 

Érdekelhet még:

Töltött káposzta

Forralt bor

 

A pontyról részletesen itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű halászlé saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás