Bajai halászlé – gyufaszál tésztával: méltán lett híres. A halászlé készítés különféle módszerei közül talán ez a legegyszerűbb (megmenekülhetsz a passzírozástól), és az íze is fenséges.

Bajai halászlé 1

Bajai halászlé készítés

Elkészítési idő (a hal tisztítása nélkül): 45 perc

Hozzávalók

6 – 8 személyre

  • 1 db 2 kg-os ponty (az összes halmennyiségnek kb. háromnegyed része)

    Ponty

    Ponty

  • 2 db 30 – 40 dkg-os kárász (az összes halmennyiségnek kb. negyed része – a képek aránya nem jó!)

    Kárászok

    Kárászok

  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 db csípős paprika (lehet több is)
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 dl száraz bor (lehet fehér vagy vörös)
  • 4 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 2 – 4 kiskanál csípős piros fűszerpaprika só
  • 20 – 25 dkg gyufatészta a tálaláshoz

    Gyufatészta

    Gyufatészta

Megjegyzés: 

Egyes leírásokban zöldségek (zöldpaprika, paradicsom) és bor nem szerepelnek, másokban igen. Én tettem bele, mert a paradicsom és a bor savassága segít abban, hogy a halszeletek ne főjenek szét, és az ízeket javítja. Ha gondolod – ez már az ételkészítés szabadsága – hagyd ki belőle.

Előkészítés

  • a halak tisztítása, szeletelése (ha élő halat vásárolsz – de ebbe a leírásba ez most nem tartozik bele)
    Ponty szeletek

    Ponty szeletek

    Kárász darabok és szeletek

    Kárász darabok és szeletek

  • a halszeleteket sózd be egy órával a készítés előtt
  • aprítsd fel a hagymát
  • darabold fel a zöldségeket  (paprikákat kicsumázva, félbe, paradicsomot kisebb darabokra)

Bajai halászlé készítés

Készíthető otthon egy nagy lábosban, vagy szabad tűzön, bográcsban. Az elkészítés módja más, mint a szokásos, passzírozott alaplével készült halászlénél – sokkal gyorsabb!

  1. Egy nagy méretű lábosba (fenti mennyiség egy  6 literes lábosban készült) beleteszed a hagymát, a haldarabokat és halszeleteket, a zöldpaprikát, csípős paprikát, paradicsomot (ha volt a halban tej és/vagy ikra, azt még ne).

    Zöldségek, bor, víz hozzáadása

    Zöldségek, bor, víz hozzáadása

  2. Felöntöd  2 liter vízzel (de mindenképp annyival, hogy lepje el a lábosban levő dolgokat.
  3. Felforralod és főzöd 20 percig.
  4. Közben elkezded kifőzni a gyufa-tésztát.

    Gyufatészta kifőzése

    Gyufatészta kifőzése

  5. Beleteszed az édes és erős fűszerpaprikát, kissé szétkevered, 5 perc forralás után tedd bele a belsőségeket. Kóstold meg, ha szükséges, tégy még bele sót is.
    Halászlé megfőzve

    Halászlé megfőzve

    Belsőségek hozzáadása

    Belsőségek hozzáadása

  6. További 5 perces forralás után elkészült a halászlé, fenséges ízzel, csodálatos illattal. A zöldpaprikát, paradicsomot – ezek a tetején vannak – szedd ki belőle. Közben a tészta is kifőtt, lehet tálalni.
    Halászlé készen

    Halászlé készen

    Gyufatészta kifőzve

    Gyufatészta kifőzve

Elkészítési idő:

a halak tisztítása nélkül

  • hagyma-aprítás: 5 perc
  • összeállítás, felforralás: 10 perc (bográcsban több és függ a mennyiségtől)
  • főzési idő: 30 perc

Összesen: 45 perc

A bajai halászlé tálalása

A szokásos tálalási mód: a tányérokba a lé, mellé külön a tészta és a hal. Mindenki összeállíthatja magának, ahogy szereti. Én egyben tálaltam és tettem még néhány szelet zöld csípős paprikát a tetejére.

Bajai halászlé tálalva

 

Képek: saját készítésű bajai halászlé saját felvételei

 

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: