Categories Menu

Galuska

Galuska: gyakran nokedlinak is nevezik. Önálló ételként vagy magyaros ételek köreteként ismerjük. Gyorsan és könnyen elkészíthető, de néhány lépésre ügyelni kell. 

Nokedli sertéspörkölthöz 1

Galuska recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 0,5 kg liszt
  • 3 tojás
  • 1,5 dl víz (a tésztába) – lehet, hogy több kell, liszttől és tojások méretétől függően
  • 1 kiskanál só (a tésztába)
  • víz  (+ 1 teáskanál só a kifőző vízbe)
  • 1 evőkanál olaj  (a kifőző vízbe)
  • 2 dkg vaj vagy jó minőségű zsír(a kész galuskára)
  • Szükséged lesz nokedli szaggatóra, mert kézzel ki lehet ugyan szaggatni, de nagyon hosszadalmas és a tészta könnyen túl is főhet.

Galuska készítése

Az első lépés az legyen, hogy egy nagyjából 4 -5 literes fazékban felteszel vizet forralni. Ha van vízforralód, azt is használhatod, mert gyorsabban lesz forró vized.

Tészta készítése

  1. Kiméred a lisztet.
  2. Hozzáadod a tojásokat, a sót és a vizet.

    Liszt, víz és tojás összekeverése

    Liszt, víz és tojás összekeverése

  3. Összekevered, de nem dolgozod ki. Könnyen szaggatható tésztát kell kapnod. Ha keményebb, tegyél még hozzá vizet, ha nagyon lágy, lisztet kell bele keverni.

    Nokedli tészta

    Tészta

Megjegyzések:

  • Ne készítsd el előre a tésztát.
  • Fakanalat használj az összekeveréshez (konyhagépeket ne).

Nokedli szaggatása és kifőzése

  1. Forrásban levő vízben végezd a kifőzést, amelybe beletetted az olajat és a sót.

    Forrásban levő vÍz

    Forrásban levő víz

  2. Kézi galuska szaggatóval végezd a szaggatást. Ebből többféle létezik. Az én kedvencemet a képen láthatod.
    Nokedli szaggató munkában 1

    Nokedli szaggató munkában 1

    Nokedli szaggató munkában 2

    Nokedli szaggató munkában 2

  3. Adagokban végezd a szaggatást. Annyi tésztát tégy a szaggatóra, hogy kényelmesen és gyorsan tudj vele dolgozni.
  4. Nagyon gyorsan feljön a víz tetejére és akkor már készen is van.

    Nokedli kifőzve

    Kifőzve

  5. Szűrőkanállal kiszeded egy lábasba.
    Nokedli kiszedés 1

    Kiszedés 1

    Nokedli kiszedés 2

    Kiszedés 2

  6. Addig ismétled a kifőzést, amíg a tészta elfogy. Nagyjából 4 adag lesz.
  7. A kiszedett tésztára ráteszed a vajat, amely a meleg tésztán rögtön elolvad. Összekevered és néhány percig átsütöd. Ezzel az étel elkészült.

    Nokedli készen, vajban megforgatva

    Készen, vajban megforgatva

Megjegyzés:

  • Vigyázz, szedd ki időben, ne főzd túl, mert össze fog ragadni és élvezeti értéke is erősen lecsökken.

Elkészítési idő:

  • Tészta összekeverése: 5 perc
  • Szaggatás, kifőzés: 4 x 5 perc, azaz: 20 perc
  • Vajon átforgatás: 5 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

  • Köretként csirkepörkölt, sertéspörkölt, csirkepaprikás, borjúpaprikás, tokány, és egyéb húsok mellé tálalhatod. Nokedli sertéspörkölthöz 1
  • Önálló ételt is készíthetsz belőle.

    Tojásos nokedli

    Tojásos nokedli tálalva

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás