Categories Menu

2016. január 3. | Téma: Főzelék | 0 hozzászólás

Zöldborsó főzelék

Zöldborsó főzelék: cukorborsó főzelék néven az egyik legkeresettebb étel az interneten – valószínűleg azért, mert mind a gyerekek, mind a felnőttek szeretik. Ha még gyorsan is el lehet készíteni, az meg külön öröm, hiszen vannak napok, amikor valóban kevés az időd. A zöldborsó főzelék semmi különleges hozzávalót nem igényel.

Zöldborsó főzelék tálalva

 

Zöldborsó főzelék készítése

Egy jól vezetett háztartásban mindig van otthon zsír vagy olaj, liszt, petrezselyem, no meg néhány zacskó mélyhűtött zöldségféle, köztük zöldborsó is, hiszen sokféleképpen fel lehet használni: zöldséglevesekbe, főzeléknek, köretnek. Ezért a borsófőzelék elkészítése még akkor is megoldható, ha aznap nem tudsz elmenni vásárolni, hiszen tojás is mindig van a hűtőben.

Hozzávalók 4 személyre

1 kg mirelit zöldborsó (ha friss, a kifejtés ideje miatt csak akkor lesz gyors étel, ha előző nap kifejted)

  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csipet só
  • Cukor (semmi, vagy ízlés szerint)
  • 3 dl húsleves kb.(vagy víz és ételízesítő)
  • 4 db tojás (feltéthez).

Elkészítés

  • A zsírt (olajat) felmelegíted egy alkalmas méretű lábosban
Zöldborsó főzelék - zsír olvasztása

Zöldborsó főzelék – zsír olvasztása

  • Ráteszed a leöblített zöldborsót, néhány perc után nagyon kevés vizet is teszel alája, kevés sóval sózod és addig párolod amíg puha lesz.
Zöldborsó főzelék - zöldborsó átforgatása zsíron

Zöldborsó főzelék – zöldborsó átforgatása zsíron

Zöldborsó főzelék - zöldborsó párolása

Zöldborsó főzelék – zöldborsó párolása

  • Közben összevágod a petrezselymet és felteszed melegedni egy serpenyőben a tükörtojás sütéséhez az olajat.
  • Amikor a borsó megpuhult, rászórod a lisztet, még egy kicsit kevered és felengeded a hideg húslevessel vagy vízzel. Annyi folyadékot tegyél rá, hogy főzelék sűrűségű legyen. Ha nincs húslevesed, akkor használj vizet és tegyél bele – lehetőleg házi készítésű – ételízesítőt.
Zöldborsó főzelék - lisztszórás

Zöldborsó főzelék – lisztszórás

Zöldborsó főzelék - liszt elkeverése

Zöldborsó főzelék – liszt elkeverése

Zöldborsó főzelék - víz hozzáadása

Zöldborsó főzelék – víz hozzáadása

  • Elkezded sütni kevés olajon a tükörtojásokat.
  • Végül rászórod a petrezselyem felét. és felforralod. Ha nagyon sűrű lett, még egy kis húslevessel vagy vízzel felhígítod.

A borsófőzelék elkészül 15 perc alatt, ha alapanyagként mirelit zöldborsót használsz. A tisztítás időigényes, a tisztítottat tovább is kell főzni.

Zöldborsó főzelék tálalás

Rászórod a petrezselyem másik felét és a közben elkészült tükörtojással tálalod. (Más feltétet is készíthetsz hozzá, ha nem húsmentes ételként készíted: lehet mélyhűtött fasírozott is, amit a főzelék készítése közben kisüthetsz, esetleg előző napról megmaradt rántott szelet vagy rántott csirke, de lehet sült sertéshús is ).

Zöldborsó főzelék tükörtojással

Zöldborsó főzelék tükörtojással

Zöldborsó főzelék közelről

Zöldborsó főzelék közelről

 

Ha kíváncsi vagy más gyors ételek készítésére is, itt találod.

 

A zöldborsóról ebben a cikkben olvashatsz.

 

A zöldborsó főzelék fotói: saját készítésű étel saját felvételei

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás