Zöldbabfőzelék rántással sűrítve, édes pirospaprikával fűszerezve az ételnek magyaros jelleget ad. Próbáld ki többféleképpen, változatosabb lesz tőle az étkezés.

Zöldbabfőzelék rántással

Zöldbabfőzelék rántással

Zöldbabfőzelék rántással – recept

Elkészítési idő: 50 perc (mirelitből 35 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg tisztított sárga színű zöldbab (friss zöldbabból 1,2 kg, mirelitből 1 kg)

    Zöldbab

    Zöldbab

  • 0,4 liter hús- vagy zöldség alaplé, de lehet maradék húsleves vagy víz házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával
  • 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
  • 4 lapos evőkanál liszt (ha sűrűbbre szeretnéd, akkor kissé púpozott)
  • 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
  • 2 evőkanál tejföl (lehet kicsit több is)
  • 1 csokor petrezselyem

Előkészítés

  • Ha friss a zöldbab, két végét megfogva lehúzod róla a szálakat.

    Tisztított zöldbab

    Tisztított zöldbab

  • Alaposan megmosod.
  • Maréknyi adagokban vágódeszkára teszed és feldarabolod. Hogy az étel hasonlítson nagyanyáink zöldbabfőzelékére, vághatod ferdén. (Eszedbe ne jusson szálanként vagdosni, mert sok időt vesz igénybe – persze azért megteheted, ha nagyon ragaszkodsz hozzá.)

    Felvágott zöldbab

    Felvágott zöldbab

  • Az egyéb előkészítő munkák (petrezselyem feldarabolása, rántás elkészítése) elvégezhetők, mialatt a zöldbab fő.

Zöldbabfőzelék készítése rántással

  1. Az alaplevet vagy vizet felforralod. (Forró lével leöntve a főtt zöldbab garantáltan puha lesz.)
  2. A feldarabolt zöldbabot egy nagyobb lábasba teszed.

    Tisztított zöldbab

    Tisztított zöldbab

  3. Ráöntesz az alapléből annyit, hogy éppen ellepje. A maradékot félreteszed.
  4. A zöldbabot puhára főzöd.

    Főzés

    Főzés

  5. Közbe a petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem 

  6. Elkészíted a rántást. A zsírd felolvasztod. Belekevered a lisztet, addig kevergeted, amíg kicsit megpirul. (Vigyázz, mert könnyen túlpirulhat.) A petrezselyem egy részét is bele teheted. !Ezt én nem szoktam.) Leveszed a tűzhelyről és belekevered a piros fűszerpaprikát. A forró rántásalapot gyorsan, még melegen felengeded kb. 2 dl vízzel. Kevergeted, amíg egyenletes lesz.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

    Rántás 4

    Rántás 4

  7. Kevergetés közben a megfőtt zöldbabra öntöd.
    Főzelék berántása

    Főzelék berántása

    Főzelék berántva

    Főzelék berántva

  8. Belekevered a felaprított petrezselymet.

    Petrezselyemmel

    Petrezselyemmel

  9. Ráteszed a tejfölt, összekevered és felforralod.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  10. Ha szükségesnek érzed, a maradék alaplével, vagy vízzel hígíthatod. Ezzel a főzelék el is készült.

    Főzelék készen

    Főzelék készen 

Elkészítési idő:

  • Zöldbab tisztítása, darabolása: 20 perc.
  • Főzés: 25 perc (változhat a babtól függően, közben a rántás és a petrezselyem darabolása is megtörténhet
  • Berántás, tejföl bekeverése, felforralás: 5 perc

Összesen: 50 perc (mirelitből 35 perc)

A tejfölös habarással készülő zöldbabfőzelék receptjét is megtalálod az oldalamon.

Tálalás

A zöldbabfőzelékhez feltét jár. Ez lehet tükörtojás, húsgombóc, szeletelt sült hús, akár oldalas is, sült kolbász vagy virsli, esetleg sült húsos szalonna.

Zöldbabfőzelék tálalva 1

Zöldbabfőzelék tálalva 1

Zöldbabfőzelék tálalva 2

Zöldbabfőzelék tálalva 2

 

Képek: saját készítésű éte saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error