Categories Menu

Tökfőzelék

Tökfőzelék:ebben az ételben együtt van egy semleges ízű zöldség: a tök és egy erőteljes aromájú fűszer: a kapor. A kettő együtt remek együttest alkot.

Tökfőzelék 1

Tökfőzelék készítése

Elkészítési idő gyalult tökből: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg gyalult tök (természetesen egész tökből is el lehet készíteni, csak az több munkával jár)
  • 3 dl hús alaplé vagy húsleves (víz esetén nátriumglutamát mentes ételízesítő)
  • 1 evőkanál zsír
  • 4-6 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor kapor (sokszor adnak a tök mellé, de az általában kevés szokott lenni)
  • só: szükség szerint, nem biztos, hogy kell

Előkészítés

  • Ha egész tökből dolgozol (mert esetleg termett a kertben), hámozd meg, vágd ketté, szedd ki a belsejét (a tökmag szárítás és a héj eltávolítása után akár ehető) és gyaluld le vagy reszeld le egy vastagabb reszelőn.
  • A kapor leveles részét (a vékony szárakkal együtt) szedd le a vastagabb szárakról és aprítsd fel.

Tökfőzelék készítése

  • A tököt beleteszed egy lábosba, ráöntöd a húsleves felét(vagy helyette a vizet és ételízesítőt).
  • Felforralod és lassan forralva főzöd. Vigyázz, a főzési idő rövid! Ha sokáig főzöd a tököt pempő lesz belőle.
Gyalult tök

Gyalult tök

Gyalult tök főzve

Gyalult tök főzve

  • Amikor a tök megfőtt, elkészíted a rántást: a lisztet a zsíron megpirítod, levéve a tűzhelyről beleteszed a piros paprikát, majd hirtelen felöntöd a hideg húsleves másik felével. Jól összekevered.
Rántás 1

Rántás 1

Rántás 2

Rántás 2

Rántás 3

Rántás 3

Rántás 4

Rántás 4

  • A felhígított rántást beleöntöd a megfőtt tökbe, az egészet összekevered. Beleteszed a tejfölt és a kaprot.
Kapor elkeverése

Kapor elkeverése

Kapor hozzáadása

Kapor hozzáadása

Tejföl hozzáadása

Tejföl hozzáadása

Tejföl elkeverése

Tejföl elkeverése

  • Felforralod és kész is a főzelék.
Tökfőzelék készen

Tökfőzelék készen

Elkészítési idő (gyalult tökből):

  • Tök főzése: 20 perc
  • Rántás készítés, rántás és tejföl főzelékbe keverése, felforralása: 10 perc

Összesen: 30 perc

A tökfőzelék tálalása

Feltétként készíthetsz hozzá fasírozottat, de jó egy-egy szelet sült hús is (akár maradék), vagy tükörtojás is.

Tökfőzelék 2

Tökfőzelék tükörtojással

 

Érdekelhet még a főzelékek sűrítése.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Én egy kicsit cizelláltabb változatot szoktam csinálni. A leveslé és víz helyett tejet használok,a tejföl helyett pedig tejszín és joghurt keverékét, édesítem is valamint néhány csepp citromlével,vagy kevés ecettel is megbolondítom. Pirospaprikát egyáltalán nem használok hozzá zöldes feelinget kedvelek az ovis menzaszín távoláll tőlem🤩 Jah és sültvirslivel is kitünő.

    2. Kedves András!
      Nagyon jó a recept. Ilyen változatot még nem hallottam. Biztos nagyon jó íze lehet és akár más főzeléket is lehetne hasonló módszerrel ízesíteni. Én is szoktam pirospaprika nélkül, de egyszerű tejfölös habarással készíteni. Egyszer kipróbálom majd a te receptedet is.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás