Spenót főzelék vagy parajfőzelék tükörtojással: a spenót szokásos elkészítési módja. Fűszerei a fokhagyma és a bors. Tovább javítható az íz házi készítésű ételízesítővel.  

Spenótfőzelék

Spenót főzelék mirelit spenótból 

Elkészítési idő (mirelit spenótból): 25 perc

Hozzávalók

(4 személyre):

  •  2 csomag mirelit spenót (2 x 400 g)
  • 0,8 l liter tej
  • 2 teáskanál zsír (olaj, ha a zsírtól nagyon idegenkedsz)
  • 3 evőkanál liszt
  • fűszerek: só(nem biztos, hogy kell), bors
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 teáskanál házi ételízesítő, vagy Vegeta Naturella (1 teáskanállal)
  • 4 db vagy 8 db tojás (a feltéthez)

Megjegyzések:

A spenótfőzelék friss spenótból még finomabb, mint mireliből, főleg, ha az én receptemet használod, mert egy hirtelen jött ötletemet megvalósítva hihetetlenül finom lett a végeredmény. Igaz, az a megoldás kétszer ennyi ideig (50 perc) tart. Azt a kis pluszt, amit a recept tartalmaz, természetesen itt is alkalmazhatod.

 A spenót elkészítésénél nagyon fontos a fűszerek használata, mert különben ízetlen lesz

A hozzávalók előkészítése

  • Mindent odakészítesz (tej,zsír, liszt, fűszerek, tojás, hogy ne főzés közben kelljen összeszedegetni.
  • A fokhagymát összezúzod, szétdörzsölöd. 

A spenót főzelék elkészítése

  1. A zsírból és lisztből világos rántást készítesz.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  2. Leveszed a tűzhelyről és hideg tejjel felöntöd (nem az egésszel, hanem kb. 3 decivel.

    Rántás 3

    Rántás 3

  3. Belekevered a spenótot. Beleteszed az ételízesítőt (ellenőrzöd, kell-e még só is, vagy nem), a fokhagymát és a borsot (ízlés szerint).

    Spenót és fűszerek hozzáadása

    Spenót és fűszerek hozzáadása

  4. Hozzáadsz még kb. 3 deci tejet, összekevered és felforralod.

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Ha nagyon sűrű lenne, még adsz hozzá tejet, akár több részletben. Azért írom ezt így, mert elég nehéz előre megmondani, pontosan mennyi tej kell (ez függ a liszttől, meg attól mennyire sűrűn szeretitek).

    Spenótfőzelék készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Rántás készítés, felengedés: 10 perc
  • Spenót főzelék készre főzése: 10 perc

 Összesen: 25 perc

Spenót főzelék feltét készítése

Egy teflon serpenyőt vékonyan kikensz zsírral (olajjal), a serpenyőt felforrósítod, ráütöd a tojásokat (ha sok tojás kell, készítsd nagy serpenyőben, vagy két adagban. Csökkented a hőmérsékletet, megsózod a tojásokat és addig sütöd , míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony marad.

Spenót főzelék tálalása

Kitálalod a spenótot a tányérokra. A tükörtojásokat fa eszközzel (a serpenyő bevonata miatt) adagokra szétválasztod és a spenót tetejére csúsztatod úgy , hogy a sárgája ép maradjon. (Az sem tragédia, ha szétfolyik – nálam is előfordul néha, ilyenkor azt én szoktam megenni.)

Spenót tükörtojással

Spenót tükörtojással

Kitérő:

A spenót gyakran kerül zöld csütörtökön az asztalra (nagyhét csütörtök).

Ezen a napon a keresztények az utolsó vacsorára emlékeznek, amelyet Jézus együtt fogyasztott el tanítványaival. A népi hagyományban ehhez a naphoz étkezési szokás is kapcsolódik: friss zöldből készült ételt illik enni, persze fűszerekkel. Nagyon érdekelt, hogy miért, de csak annyit tudtam kideríteni, hogy az első tizenkét évszázadban a miseruhák zöldek voltak, feltehetően innen származik ez a szokás. Mindenesetre ilyenkor már sokféle friss zöld kapható, ezért nem gond nagycsütörtökön hagyományos ételt készíteni.

 

Spenót főzelék képek: saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!