Categories Menu

2011. április 19. | Téma: Főzelék | 0 hozzászólás

Spenót főzelék

A spenót főzelék tükörtojással a húsvét előtti csütörtök egyik szokásos étele. Ezen a napon a keresztények az utolsó vacsorára emlékeznek, amelyet Jézus együtt fogyasztott el tanítványaival. A népi hagyományban ehhez a naphoz étkezési szokás is kapcsolódik: friss zöldből készült ételt illik enni, persze fűszerekkel. Nagyon érdekelt, hogy miért, de csak annyit tudtam kideríteni, hogy az első tizenkét évszázadban a miseruhák zöldek voltak, feltehetően innen származik ez a szokás. Mindenesetre ilyenkor már sokféle friss zöld kapható, ezért nem gond nagycsütörtökön hagyományos ételt készíteni.

A spenót elkészítésénél nagyon fontos a fűszerek használata, mert különben ízetlen lesz. 

A spenót főzelék hozzávalói

(4 személyre):

  • 1 kg spenót (ha mégsem tudsz frisset szerezni, 1/2 kg – 2 csomag – mirelit – ebből gyorsan kész!)
  • 1 liter tej
  • 2 db zsemle
  • 1 evőkanál zsír (olaj, ha a zsírtól nagyon idegenkedsz)
  • 2 evőkanál liszt
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma
  • 4 db vagy 8 db tojás (a feltéthez)

 

A hozzávalók előkészítése

A spenót szárát a vastagabb erekkel együtt lehúzod (ezt nem használod fel), a leveleket megmosod, a vizet lecsepegteted. Mindent odakészítesz (tej, zsemle, zsír, liszt, fűszerek, tojás, hogy ne főzés közben kelljen összeszedegetni. A zsemlét felszeleteled, tejbe áztatod (3 deci tejbe, de ezt a tejet használod fel először, hogy ne menjen kárba). A fokhagymát összezúzod, sóval szétdörzsölöd. 

 

A spenót főzelék elkészítése

A spenótod leforrázod, néhány percig főzöd, leszűröd és lecsepegteted, a főző edénybe teszed. hozzáadod a kinyomkodott, tejben áztatott zsemlét és az egészet összeturmixolod. Ha mirelit spenóttal dolgozol, ezt a munkát tudod megspórolni. Én ilyenkor nem teszek bele zsemlét, hanem egy kicsivel több liszttel készítem.

A zsírból és lisztből világos rántást készítesz, leveszed a tűzhelyről, beleteszed a fokhagymát, gyorsan átkevered és hideg tejjel felöntöd (nem az egésszel, hanem kb. 3 decivel. Belekevered a turmixolt spenótba, hozzáadsz még kb. 3 deci tejet és elkezded főzni. Ha nagyon sűrű lenne, még adsz hozzá tejet, akár több részletben. Azért írom ezt így, mert elég nehéz előre megmondani, pontosan mennyi tej kell (ez függ a liszttől, meg attól mennyire sűrűn szeretitek). Hozzáadod a többi fűszert: sót és borsot (ízlés szerint) és készen is van.

Spenót főzelék - tükörtojassal

 

A spenót főzelék feltét készítése

Egy teflon serpenyőt vékonyan kikensz zsírral (olajjal), a serpenyőt felforrósítod, ráütöd a tojásokat (ha sok tojás kell, készítsd nagy serpenyőben, vagy két adagban. Csökkented a hőmérsékletet, megsózod a tojásokat és addig sütöd , míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony marad.

A spenót főzelék tálalása

Kitálalod a spenótot a tányérokra. A tükörtojásokat fa eszközzel (a serpenyő bevonata miatt) adagokra szétválasztod és a spenót tetejére csúsztatod úgy , hogy a sárgája ép maradjon. (Az sem tragédia, ha szétfolyik – nálam is előfordul néha, ilyenkor azt én szoktam megenni.)

Spenót főzelék tükörtojással

 

Kapcsolódó cikk:

Főzelék 1. Sűrítési módszerek

 

Spenót főzelék képek: saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás