Categories Menu

Sárgarépa főzelék

Sárgarépa főzelék: nem érdemli a nótában szereplő rossz hírét. Húsleves alappal nagyon ízletes és egészséges főzelék készíthető belőle. 

Sárgarépa főzelék 1

Sárgarépa főzelék recept

Elkészítési idő: 55 perc (mirelitből 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sárgarépa (elkészítheted kockára vágott mirelit sárgarépából is, ha ezt a megoldást választod, fél óra alatt elkészül a főzelék)
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem (szárított vagy fagyasztott is lehet)
  • 4 dl liter húsleves, hús alaplé vagy víz (ez utóbbi esetben szükség lehet ételízesítőre – ez lehet házi készítésű vagy Vegeta Naturella.

Előkészítés

  • A sárgarépa héját zöldséghámozóval eltávolítod, megmosod, majd karikára, illetve vékony darabokra vágod.
    Sárgarépa

    Sárgarépa

    Sárgarépa darabolás

    Sárgarépa darabolás

  • A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Sárgarépa főzelék elkészítése

  1. A zsírt egy nagyjából 2 literes lábasban felolvasztod.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Ráteszed a feldarabolt sárgarépát, addig pirítod, ameddig a zsír szép sárgás színű lesz. Ha ételízesítőt használsz, azt is hozzáadod.

    Sárgarépa pirítása

    Sárgarépa pirítása

  3. Ráöntesz 1 dl húslevest és fedő alatt puhára párolod.

    Sárgarépa dinsztelés

    Sárgarépa dinsztelés

  4. Megszórod a liszttel.

    Liszt-szórás

    Liszt-szórás

  5. Összekevered.

    Összekeverve

    Összekeverve

  6. Hozzáadod a felaprított petrezselymet.

    Petrezselyem hozzáadva

    Petrezselyem hozzáadva

  7. Egy-két perc után a maradék húslevessel húslevessel felengeded.
  8. Összekeverd, felforralod. Ez a lépés azért fontos, mert a lisztnek meg kell főnie. Ha ez nem történik meg, a főzelékben érezni lehet majd a liszt ízét. Ezzel a sárgarépa főzelék el is készült.

    Felforralva készen

    Felforralva készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Sárgarépa pirítása: 5 perc
  • Párolás: 20 perc
  • Liszt, petrezselyem hozzáadása, felforralás: 15 perc

Összesen: 55 perc (mirelit sárgarépa kockákból készítve: 30 perc)

Tálalás

Feltétként készíthetsz hozzá:

  • tükörtojást
  • fasírozott gombócokat

    Sárgarépa főzelék tálalva

    Sárgarépa főzelék tálalva

  • felhasználhatsz hozzá maradék sült húst.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás