Sárgaborsó főzelék: megosztó étel. Talán azért, mert a közétkeztetés egyik kedvence. Olcsó és kiadós, de gyakorisága miatt sokan megutálták. Pedig meg is lehet szeretni!

Sárgaborsó főzelék

Sárgaborsó főzelék készítése

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 – 2 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál piros fűszerpaprika
  • 1,2 liter víz vagy sonkalé
  • só, bors

Előkészítés

  • A sárgaborsót a főzés előtti napon alaposan átmosod, egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe beáztatod.
  • A főzés napján az áztató vizet a sárgaborsóról leöntöd.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágod. (A fokhagyma aprítására fokhagymanyomót is használhatsz.)

Elkészítés

  • Az apróra vágott hagymát a zsír felén üvegesre párolod. A párolás vége felé belenyomod fokhagymapréssel a fokhagymát (vagy beleteszed az apróra vágottat).
Hagyma párolása

Hagyma párolása

  • Ráteszed a sárgaborsót és 1 liter vizet vagy sonkalét öntesz rá. Sózod és borsozod (ha sonkalével készíted, akkor nem).
Sárgaborsó főzése

Sárgaborsó főzése

  • Fedő alatt puhára párolod. Figyelj oda a főzésre, keverd meg az ételt többször, mert a sárgaborsó sűrű, szeret pöfékelni, sőt esetleg oda is kap az edény aljára.
  • A lisztből, a zsír másik feléből és a piros paprikából paprikás rántást készítesz, felöntöd a maradék 2 dl vízzel vagy sonkalével és berántod a főzeléket.
Rántás - 1

Rántás – 1

Rántás - 2

Rántás – 2

Rántás - 3

Rántás – 3

Rántás - 4

Rántás – 4

 

  • Ha szeretnéd, hogy krémesen sima legyen, botmixerrel pépesíted.
Sárgaborsó pépesítése botmixerrel

Sárgaborsó pépesítése botmixerrel

  • A főzelék elkészült, tálalhatod.
Sárgaborsó főzelék készen

Sárgaborsó főzelék készen

Elkészítési idő (áztatás nélkül):

  • Hagyma felaprítása, dinsztelése 10 perc
  • Sárgaborsó főzése (esetleg pépesítés): 50 perc
  • Rántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 25 perc

Tálalás

Feltét nélkül is finom, de feltéttel még jobb. Húsos feltét illik hozzá: például virsliből készült pörkölt vagy átsütött sonka szelet, de lehet sertéspörkölt, vagy akár szalonna kakas taréj is.

Sárgaborsó főzelék sonkával

Sárgaborsó főzelék sonkával

Sárgaborsó főzelék tálalva

Sárgaborsó főzelék virslivel

Sárgaborsó főzelék virslivel

Petrezselyem bóbitával

 

Érdekelhet még:

Főzelékek 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: