Paradicsomos káposzta: paradicsom és káposzta: nem egészen összeillő zöldségek – gondolhatjuk. Ám összefőzve és fűszerekkel különleges ízhatást nyújtanak.

Paradicsomos káposzta 1

Paradicsomos káposzta recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • fél fej közepes káposzta
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 0,5 friss paradicsom (helyette lehet 10 dkg sűrítmény, főként, amikor már drága a paradicsom)
  • 10 dkg sűrített paradicsom (lehetőleg Arany Fácán), vagy saját eltett paradicsomod.
  • 2 evőkanál zsłr
  • 3 evőkanál liszt 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál kömény

Megjegyzés:

Ha saját eltett paradicsommal dolgozol, a mennyiségek valószínűleg mások lesznek, mint amit én megadtam. Ilyenkor lépésenként adagolt a paradicsomot, akkor nem tévedhetsz.

Előkészítés

  • A káposztát vékony szálakra felszeleteled.

    Káposzta szeletelése

    Káposzta szeletelése

  • A hagymát vékony szeletekre vágod.

    Hagyma felvágása

    Hagyma felvágása

  • Ha friss paradicsomot is használsz: forró vízbe mártás után húzd le a héját, darabold fel, csepegtesd le a levét – ezt később még hígításhoz felhasználhatod  – turmixold össze (ha zavarnak a magok, akkor csak a húsos külső részét).

Paradicsomos káposzta elkészítése

  1. A felszeletelt káposztát a hagymával összekevered. Ráteszed a sót, őrölt borsot és köményt. 1 bögre forró vizet aláöntve puhára párolod.
    Fűszerezés

    Fűszerezés

    Káposzta párolása

    Káposzta párolása

  2. A 2 kanál zsírból, 3 kanál lisztből és 1 kanál piros fűszerpaprikából rántást készítesz, felhígítod a paradicsommal.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  3. A paradicsommal kevert rántás a káposztához kevered.
  4. Rászórod a majoránnát,  ha szükséges, még sózhatod, vagy cukrot is tehetsz bele (ízlés dolga).

    Paradicsomos káposzta készen

    Paradicsomos káposzta készen

  5. Előfordulhat, hogy az eredmény kicsit sápadtabb lesz, mint szeretnéd. (Ez függ a felhasznált paradicsomtól és/vagy a sűrítménytől. Ilyenkor az a megoldás, hogy még teszel bele paradicsom sűrítményt addig, amíg a kívánt eredményt eléred. Ilyenkor az ízesítést is ellenőrizd, mert előfordul, hogy kell még bele só vagy cukor, esetleg más fűszer is.

Elkészítési idő

  • Káposzta, hagyma felvágása: 15 perc
  • Káposzta főlési ideje: 45 perc (ezalatt elkészíthető a paradicsomos rántás
  • Összeállítás: 15 perc

Összesen: 60 perc

Paradicsomos káposzta tálalása

Úgy tálald, mint a főzelékeket, jó, ha valamilyen feltét van hozzá: sült sonka, hús, húsgombóc, fasírozott.

Paradicsomos káposzta tányérban

Paradicsomos káposzta feltéttel

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error