Categories Menu

Magyaros krumplifőzelék

Magyaros krumplifőzelék avagy burgonyafőzelék – nem is gondolnád, hogy milyen finom. Jó ízét, magyaros jellegét a zsírban feloldott pirospaprika és a fűszerek adják.

Magyaros krumplifőzelék 1

Magyaros krumplifőzelék recept

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg krumpli (nem szétfőlős)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 teáskanálnyi zsír
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 4 db babérlevél
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 teáskanál liszt
  • 1 teáskanál házi ételízesítő vagy Vegeta Naturella (sót tartalmaznak, ezért valószínűleg nem kell hozzá só)
  • 6 dl víz
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

  • Az étel sűrűsége függ a krumpli minőségétől. Ha túl sűrű lenne, lehet vízzel hígítani (és legközelebb 3 teáskanálnyi lisztet használni.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod, meghámozod és kockákra vágod.
  • A hagymát apróra vágod.

Magyaros krumplifőzelék elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megdinszteled.

    Hagyma dinsztelése zsíron

    Hagyma dinsztelése zsíron

  2. Leveszed a tűzhelyről, belekevered a pirospaprikát.

    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

  3. Kevés vizet öntesz rá, hogy visszatéve a tűzhelyre a paprika meg ne égjen.

    Főzelék alap

    Főzelék alap

  4. Beleteszed a krumplit.
  5. Ráöntöd a vizet (a mennyiséget körülbelül adtam meg, a lényeg az, hogy a víz a krumplit fedje el).
  6. Összekevered.

    Krumpli és víz hozzáadása

    Krumpli és víz hozzáadása

  7. Beleteszed a babérlevelet és az ételízesítőt.

    Főzés előtt babérlevéllel

    Főzés előtt babérlevéllel, ételízesítővel

  8. Elkezded melegíteni és a forrástól számítva főzöd lefedve 25 percig. (A főzési idő függ a krumpli fajtájától), illetve addig amíg a krumpli puha lesz.

    Főzés

    Főzés

  9. Közben felaprítod a petrezselymet és elkészíted a habarást. A tejfölben simára kevered a lisztet.
  10. Amikor a krumpli megfőtt, a habarást kanalanként felengeded a krumpli főzőlevével. Közben mindig összekevered. Összesen nagyjából 1 dl főzővizet adsz hozzá. Ha bögrében készíted, legyen majdnem tele a bögre.
  11. Rászórod a majoránnát. Beleöntöd a habarást és összekevered.

    Habarás és majoránna hozzáadása

    Habarás és majoránna hozzáadása

  12. Összekevered és felforralod, hogy a liszt megfőljön.
  13. Ha túl sűrűnek találod, önthetsz még vizet hozzá.
  14. Ezzel a főzelék elkészült.

    Összekeverve, készen

    Összekeverve, készen

Elkészítési idő:

  • Krumpli és hagyma tisztítás, feldarabolása: 20 perc
  • Hagyma dinsztelése, paprika és krumpli hozzáadás, felöntés vízzel: 10 perc
  • Krumpli főzése: 25 perc
  • Fűszerezés, habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 45 perc)

Tálalás

Erre a főzelékre feltétként valami húsféle kívánkozik, például:

  • pörkölt
  • zúzapörkölt (itt ezzel látod)
  • sült virsli
  • sült kolbász
Magyaros krumplifőzelék tálalva 1

Magyaros krumplifőzelék tálalva 1

Magyaros krumplifőzelék tálalva 2

Magyaros krumplifőzelék tálalva 2

Megjegyzés:

A krumplifőzelék általában nem így készül. A zsír, hagyma és pirospaprika nélküli változat a krumpli főzésével kezdődik. A fenti összetevők hiánya miatt ez kalóriaszegényebb, a magyaros főzelék viszont ízekben gazdagabb.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    6 hozzászólás

    1. Hat nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de en a krumplifozeleket feheren szeretem es az etelizesitot messzirol elkerulom … inkabb fuszereket/fuszernovenyeket es gyogynovenyeket hasznalok a fozesben …

    2. Kedves Moni!
      Köszönöm a hozzászólást, de van néhány kiegészítésem:
      A paprika nélküli, tejföllel és petrezselyemmel készült változat is megtalálható az oldalamon, én is kedvelem azt is, de ez változatosságot jelenthet az étkezésben. (A recept végén be is linkeltem.)
      Ételízesítő: miért kerülöd? Amit én a receptben ajánlottam (mind a házi, mind a Vegeta Naturella mentes attól az ízfokozótól (nátriumglugtamát), ami az én konyhámból is hiányzik. A Vegeta (a kék zacskós) tartamazza, viszont a Vegeta Naturellában csak szárított zöldségek vannak. a házilag készítettben ugyancsak. Miért kellene hát messziről kerülni?

    3. Zsuzsi,
      csak egy aprócska kérdés. A hozzávalókban és a leírásban is szerepel az apróra vágott petrezselyem, de hogy mikor tegyük bele, nem. Azt is a habarásba kell tenni? Gondolom, igen. 🙂 Én a “sült oldalasoddal” fogom tálalni.
      Köszi

    4. Bocs, ez tényleg kimaradt. A petrezselyem C vitamin tartalma és színe akkor marad meg legjobban, ha nagyon rövid ideig éri magas hőmérséklet. Ezért én csak a főzés végén szoktam az ételbe tenni, vagy csak az étel tetejére szórom (vagy fele-fele arányban).

    5. Köszi, megcsináltam, és nagyon fincsi lett. 🙂

    6. Örülök, nekünk is nagyon ízlett!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás