Categories Menu

2011. február 3. | Téma: Főzelék | 2 hozzászólás

Kelkáposzta főzelék

A kelkáposzta főzelék egész évben készíthető, mert a kelkáposzta azon kevés zöld növények egyike, amely egész télen jó áron kapható. A és C vitamin tatalma jelentős és segíti a szervezet méregtelenítését. Többnyire kelkáposzta főzelék vagy rakott kel készül belőle, de belső zsenge levelei salátában is felhasználhatók. A kelkáposzta főzelék akkor finom, ha sok fűszer van benne, krumplival keverve készül és feltétként valami húsfélét tálalnak hozzá.

Kelkáposzta főzelék fasírozottal 0

 

A kelkáposzta főzelék hozzávalói

(3 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (közepes) – egy-két külső levelet leszedhetsz róla húsleveshez
  • 1/2 kg krumpli
  • 4 dl  húsleves (vagy kevés házi készítésű ételízesítő) – hogy mennyire sűrű a főzelék, az ízlés dolga, a lé és a liszt mennyiségét lehet változtatni
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • Fűszerek: fokhagyma (mérettől függően 3 – 4 gerezd), őrölt bors, köménymag, majoránna (piros paprikát én nem szoktam beletenni, de lehet – a rántásba, amikor már levetted a tűzhelyről, de még mielőtt feleresztetted) 

A mennyiségeket azért adtam meg 3 személyre, mert a kelkáposztából vagy fél vagy egész fejet tudsz csakk venni. Négy személyre vegyél 1 fejet és egy részét tedd félre pl. frankfurti levesnek. Jól tárolva a hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Ha csak ketten vagytok, fél fej is elég lesz, ha hatan, egy egész fejet vásárolj.  

Előkészítés:

  • Amit a kelkáposztából felhasználsz, megmosod, torzsáját kiveszed (a nyulaké), a leveles részt csíkokra vagy kockákra vágod
  • A krumplit meghámozod, megmosod, közepes kockákra felvágod.
  • A fokhagymát megtisztítod, vékony csíkokra vágod vagy fokhagyma présbe teszed.

A kelkáposzta főzelék elkészítése

  • Egy nagyobb lábosban kb. 1 liter fizet forralsz, beledobod a felvágott kelkáposztát és néhány percig forralod. Azt is megteheted, hogy a kelkáposztát a lábosba teszed és vízforralóban forralt vízzel leöntöd (ez utóbbi az energiatakarékos megoldás). A főzővizet a kelkáposztáról leöntöd.
  • Hozzáadod a kockákra vágott krumplit, aláöntöd a húsleves 3/4 részét vagy a vizet és beleteszed az ételízesítőt és hozzáadod a fűszereket. 
Hozzávalók lábosban

Hozzávalók lábosban

Fűszerezve

Fűszerezve

Összekeverve

Összekeverve

  • A fokhagymát is beledobod vagy belepréseled. Fedőt teszel rá és addig párolod, míg a krumpli megfő. Közben megkóstolod, ha szükséges, megsózod. A fűszerektől nagyon jó illata lesz.
  • A zsírból és lisztből rántást készítesz (lásd egy régebbi bejegyzésben) és feleresztés után a főzelékhez kevered, még egyszer felforralod keverés közben és kész is van a kelkáposzta főzelék. A diétás változatot is kipróbálhatod, de ehhez a habarás és a tejföl nem illik (bár semmi sem tilos)
Főzelék készen

Főzelék készen 

Tálalás

Ez a főzelék igazán hússal jó. A hős lehet pörkölt (akár maradék), szelet hús vagy fasírozott, de akár pirított máj, sült szalonna vagy sült kolbász is.

Kelkáposzta főzelék fasírozottal 1

Kelkáposzta főzelék fasírozottal

Kelkáposzta főzelék sült szalonnával 1

Kelkáposzta főzelék sült szalonnával

Kelkáposzta főzelék pirított májjal 1

Kelkáposzta főzelék pirított májjal

 

Kapcsolódó cikkek:

 A kelkáposzta főzelék kép: saját felvétel

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. “Szezonális magazin” téli számát köszönettel fogadnám!
      Tetszenek a receptek, s érdekelnek a téliek, a paleo is.
      Sok sikert, üdv. Márta

    2. Kedves Márta!
      Most nem lesz téli magaszin, mert közben megírtam egy könyvet “Évszakok a háztartásban” címmel, de az utolsó téli számot szívesen elküldöm. Figyeld majd a postaládádat (pdf formátum lesz).

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás