Categories Menu

Karalábéfőzelék

Karalábéfőzelék: friss, fiatal karalábéból az igazi. Vigyáznod kell arra, hogy fás darabok ne kerüljenek az ételbe, mert attól élvezhetetlenné válik.

Karalábéfőzelék 1

Karalábéfőzelék recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1,4 kg (4 db nagyobb vagy 5 db kisebb, lehetőleg fiatal karalábé azért, hogy ne legyenek benne fás részek, mert élvezhetetlen lesz az étel) – hulladék nélkül kockákra vágva nagyjából 1 kg lesz
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 kávés kanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella (fele só, ezért a sózást is megoldja
  • 0,8 liter víz

Előkészítés

  • A karalábékat zöldségtisztítóval meghámozod és leöblíted. Ha van bennük fás rész, azt levágod és felhasználhatod pl. húslevesben (tedd a mélyhűtőbe).

    Karalábé hámozása

    Karalábé hámozása

  •  1 cm-es szeletekre vágod. Három-három szeletet összefogsz és először hosszában, majd utána keresztben nagyjából egyforma méretű kockákra vágod. (Ha a bal kezeddel összefogod, könnyen és gyorsan fog menni.)
    Szeletelés

    Szeletelés

    Kockákra vágás

    Kockákra vágás

    Karalábé felkockázva

    Karalábé felkockázva

Karalábéfőzelék elkészítése

  1. A kockákra vágott karalábét egy közepes méretű lábasba teszed.
  2. Rászórod az ételízesítőt, majd annyi vizet öntesz rá, amennyi a zöldségeket éppen ellepi.

    Főzés előtt

    Főzés előtt

  3. Megfőzöd.
  4. Elkészíted a habarást. 1 kis pohár tejfölben elkevered a lisztet. Részletekben felhígítod a karalábé főzőlevével. Minden hozzáadott főzőlé után alaposan összekevered. Addig hígítod, hogy önthető legyen.
  5. 2 – 3 szál kivételével felaprítod a petrezselymet.
    Petrezselyem

    Petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  6. A karalábé nagyjából 20 perc alatt megpuhul. Amikor ez megtörtént, a habarást a megfőtt karalábéra öntöd, felforralod és hozzáadod az apróra vágott petrezselymet. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá. A forralás azért szükséges, hogy a habarásban levő liszt megfőljön, mert különben liszt ízű lesz a főzelék.

    Habarás

    Habarás

  7. A forralás után a főzelék elkészült.

    Főzelék készen

    Főzelék készen

Elkészítési idő:

  • Karalábé megtisztítása, kockákra vágása: 20 perc
  • Főzés (közben a habarás elkészítése): 20 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka: 40 perc).

A fennmaradó 10 percben megsütheted a tükörtojásokat egy serpenyőben.

Tálalás

Tálalhatod

  • tükörtojással,
Karalábéfőzelék tálalva 1

Karalábéfőzelék tálalva 1

Karalábéfőzelék tálalva 2

Karalábéfőzelék tálalva 2

  • fasírozottal,
  • húsgombóccal vagy egy-egy szelet sült hússal, sőt
  • pörkölttel is.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás