Categories Menu

Főzelékek sűrítése, fűszerezése

Főzelékek sűrítése, fűszerezése: leginkább a kialakult szokásoktól és a használt fűszerféleségektől függ. Mihez mi illik? 

Fűszerek

Mitől függ a főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

A főzelékfélék sűrítése és fűszerezése az alábbi tényezőktől függ:

  • az alapanyag zöldségféle fajtájától
  • a diétázási igénytől
  • a háztartásban öröklött sűrítési és fűszerezési szokásoktól.

Tapasztalatom szerint ezek közül legerősebb tényező a családban öröklődő szokások. Különösen akkor van ez így, ha a fiatalok segédkeznek otthon a konyhában. Ha nem, akkor könnyebben vezetnek be saját konyhájukban a szokásoktól eltérő módszereket.

Főzelékek sűrítése, fűszerezése

Zöldborsó, sárgarépa, finomfőzelék (zöldborsó + sárgarépa): 

  • fűszer: petrezselyem, finomfőzelékbe kevés bors    
  • sűrítés:lisztszórás    

Zöldbab, karfiol, brokkoli: 

  • fűszer: petrezselyem     
  • sűrítés:habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Tök, cukkini:

  • fűszer: kapor   
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Fejtett bab: 

  • fűszer: petrezselyem, fokhagyma, zeller 
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)      

Burgonya:

  • fűszer: petrezselyem, majoránna, babérlevél
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Kelkáposzta, kínai kel, saláta: 

  • hozzá jön még burgonya
  • fűszer: majoránna, törött bors, fokhagyma, kömény 
  • sűrítés: rántás

Paraj: 

  • előkészítés: a leveleket megpároljuk és leturmixoljuk (mirelitnél ezt nem kell)
  • fűszerek: őrölt bors, fokhagyma 
  • sűrítés: rántás, feleresztése: tejjel

 Száraz hüvelyesek: szárazbab, lencse, sárgaborsó

  • főzés előtt kb. 8 órával be kell áztatni
  • fűszerek: petrezselyem, zeller, fokhagyma (a lencsébe lehet tenni kevés mustárt)
  • sűrítés: hagymás paprikás rántás, tejföl

Főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

Főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

 

Megjegyzés:

Összeszámoltam: 17 féle zöldségből 24-féle főzelék (ha a habarással és rántással készültet külön számolom), és csak három elkészítési módot kell megtanulnod. Elég egyszerű, nem igaz?

 

A főzelékfélék sűrítése és fűszerezése cikk képei: saját felvételek 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Nagyon jó az összeállítás, de könyörgöm fokhagyma legyen benne foghagyma helyett.

    2. Kedves Zsuzsa!
      Köszönöm a figyelmeztetést, átírom. Mindenkinél vannak ilyen dolgok, nálam az egyik a fokhagyma. Ezt régebben írtam. Most már eszembe jut egy viccről:
      Mit mond Fokné Foknak este: Fokhagyma.
      Persze helyesírás szerint ez sem jó, de viccnek igen.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás