Categories Menu

2010. június 16. | Téma: Főzelék | 2 hozzászólás

Főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

A főzelékfélék sűrítése és fűszerezése az alapanyagok fajtáján kívül legnagyobb mértékben az egyes háztartásokban kialakult szokásoktól és a használt fűszerféleségektől függ. Ebben a cikkben arról olvashatsz, milyen zöldségekhez általában milyen sűrítési módszereket és fűszereket lehet illeszteni. Ezt szemléletes formában fogom neked bemutatni, hogy könnyen áttekinthesd. Természetesen az ajánlástól eltérhetsz, kísérletezz, ha van hozzá kedved. Az egyik alapfűszer a petrezselyem, amit szinte mindenbe beletehetsz, csak jót teszel vele az íznek is és az egészségnek is. 

Mitől függ a főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

A főzelékfélék sűrítése és fűszerezése az alábbi tényezőktől függ:

  • az alapanyag zöldségféle fajtájától
  • a diétázási igénytől
  • a háztartásban öröklött sűrítési és fűszerezési szokásoktól.

Tapasztalatom szerint ezek közül legerősebb tényező a családban öröklődő szokások. Különösen akkor van ez így, ha a fiatalok segédkeznek otthon a konyhában. Ha nem, akkor könnyebben vezetnek be saját konyhájukban a szokásoktól eltérő módszereket.

 

Az egyes főzelékfélék sűrítés és fűszerezése

Zöldborsó, sárgarépa, finomfőzelék (zöldborsó + sárgarépa): 

  • fűszer: petrezselyem, finomfőzelékbe kevés bors    
  • sűrítés:lisztszórás    

Zöldbab, karfiol, brokkoli: 

  • fűszer: petrezselyem     
  • sűrítés:habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Tök, cukkini:

  • fűszer: kapor   
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Fejtett bab: 

  • fűszer: petrezselyem, fokhagyma, zeller 
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)      

Burgonya:

  • fűszer: petrezselyem, majoránna, babérlevél
  • sűrítés: habarás vagy paprikás rántás (és tejföl)

Kelkáposzta, kínai kel, saláta: 

  • hozzá jön még burgonya
  • fűszer: majoránna, törött bors, fokhagyma, kömény 
  • sűrítés: rántás

Paraj: 

  • előkészítés: a leveleket megpároljuk és leturmixoljuk (mirelitnél ezt nem kell)
  • fűszerek: őrölt bors, fokhagyma 
  • sűrítés: rántás, feleresztése: tejjel

 Száraz hüvelyesek: szárazbab, lencse, sárgaborsó

  • főzés előtt kb. 8 órával be kell áztatni
  • fűszerek: petrezselyem, zeller, fokhagyma (a lencsébe lehet tenni kevés mustárt)
  • sűrítés: hagymás paprikás rántás, tejföl

 

Főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

 

Főzelékfélék sűrítése és fűszerezése

 

Megjegyzés:

Összeszámoltam: 17 féle zöldségből 24-féle főzelék (ha a habarással és rántással készültet külön számolom), és csak három elkészítési módot kell megtanulnod. Elég egyszerű, nem igaz?

 

A főzelékfélék sűrítése és fűszerezése cikk képei: saját felvételek 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Nagyon jó az összeállítás, de könyörgöm fokhagyma legyen benne foghagyma helyett.

    2. Kedves Zsuzsa!
      Köszönöm a figyelmeztetést, átírom. Mindenkinél vannak ilyen dolgok, nálam az egyik a fokhagyma. Ezt régebben írtam. Most már eszembe jut egy viccről:
      Mit mond Fokné Foknak este: Fokhagyma.
      Persze helyesírás szerint ez sem jó, de viccnek igen.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás