Categories Menu

Tiramisu

Tiramisu készítése kissé bonyolultnak tűnik, de valójában nem az. Nem kell sütni, így elkerülheted a sütés hibáit. Szeletben vagy kanalazva tálalhatod.

Tiramisu

Tiramisu recept képpel

Elkészítési idő: 2 óra 55 perc (ebből munka: 55 perc)

Hozzávalók

20 x 20 cm-es tepsiben

A piskótához:

  • 24 db babapiskóta (20 dkg, 1 csomag)
  • 0,6 dl erős feketekávé
  • 0,6 dl rum vagy amoretto (szesz nélkül a kávégól kétszer annyi kell)
  • 3 kiskanál porcukor

A tiramisu krémhez:

  • 250 g mascaporne
  • 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor vagy vanília aroma)
  • 2 teáskanál holland kakaópor (más kakaópor is lehet)
  • 10 g zselatin

Előkészítés

  • A tejszínt tedd be a mélyhűtőbe.
  • Béleld ki az összeállításhoz használt edényt fóliával. (Ha elkészítés után rövid időre mélyhűtőbe teszed, az egész desszertet egy mozdulattal kiemelheted, egy lapra téve praktikusabban tárolhatod, szeletelheted. Az edényt is könnyebben elmosogathatod.)
  • A kávét, rumot és porcukrot keverd össze egy akkor edényben, amibe belefér egy babapiskóta.
  • A tojások sárgáját és fehérjét válaszd el és tedd egy-egy kisebb tálba, amelyben fel tudod verni.

Tiramisu készítése

Krém készítése:

A krém elkészítése képes változatban is megtalálható.

  1. A tojások sárgáját keverd habosra a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral (egyes ajánlások szerint legyen 50 – 60 fokos). Addig keverd, amíg már nem folyékony, hanem inkább habos.
  2. Verd fel a tejszínhabot és tedd be a hűtőbe.
  3. A zselatint áztasd be langyos vízbe.
  4. A tojásfehérjét verd fel 1 evőkanál cukorral habosra. (Könnyebben felverődik, ha néhány csepp citromot adsz hozzá. A cukrot csak akkor kezd hozzáadni néhány adagban, amikor a tojásfehérje már felverődött.
  5. A mascapornét keverd össze a tejszínhabbal.
  6. A tojások felvert habját keverd hozzá a felhabosított tojássárgájákhoz.
  7. A tejszínhabos mascapornet keverd hozzá a tojásos masszához.
  8. A zselatinról öntsd le az áztatóvizet és az edényt meleg vízbe téve olvaszd fel a zselatint.
  9. A zselatint keverd hozzá a krémhez. Ezzel a krém elkészült.

Tiramisu készítése

A desszert készítése lényegében a kávéban áztatott babapiskóta és a krém rétegekben való lerakását jelenti.

  1. A babapiskóták felét egyenként áztasd be a kávés keverékbe 1 – 2 másodpercre (ne ázzon el) és sorban rakd le az edény aljára, amelyben az édességet elkészíted.

    Második piskóta réteg

    Második piskóta réteg

  2. Rakd rá és kend el rajta a krém felét.
    Tiramisu krém a piskótán

    Tiramisu krém a piskótán

    Krém elsimítva

    Krém elsimítva

  3. Szórd meg a kakaópor felével.

    Kakaó rászórva

    Kakaó rászórva

  4. Áztasd be egyenként a babapiskóták másik felét a kávés keverékbe és rakd le az első krémréteg tetejére.

    Második réteg babapiskóta

    Második réteg babapiskóta

  5. Rakd rá és kend el rajta a krém másik felét.

    Krém rásimítva

    Krém rásimítva

  6. Szórd rá a kakaóport.

    Kakaópor felszórva

    Kakaópor felszórva

  7. Tedd a hűtőbe 2 – 6 órára. Ha gyorsan kell, vagy tiramisu szelet formájában tálalnád fel, a mélyhűtőbe is beteheted rövidebb időre.

Elkészítési idő:

  • Krém elkészítése: 45 perc
  • Rétegek lerakása: 10 perc
  • Hűtés: minimum 2 óra

Összesen: 2 óra 55 perc (ebből munka: 55 perc)

Megjegyzés:

Nem ez az egyetlen és üdvözítő tiramisu recept. A leírások a krém elkészítési módjában különböznek. Készülhetnek:

  • tojással és habtejszínnel
  • tojással habtejszín nélkül
  • habtejszínnel tojás nélkül (hamis tiramisu)
  • gyümölcsös formában.

Tálalás

Szórd meg az édességet kakaóporral és tálald tiramisu szelet formájában, vagy kanalazd desszertes tálkákba.

Tiramisu tálalva

Tiramisu szelet tálalva

 

Képek: saját készítésű tiramisu szelet, tányérod desszert saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás