Categories Menu

Epres tiramisu

Epres tiramisu: igazi tavaszi desszert friss eperrel. Krémes, habos, vaníliás. Mit kívánhatnál még egy jó ebéd után? Mirelit eperből egész évben készítheted.

Epres-tiramis1

Epres tiramisu recept

Elkészítési idő: 50 perc (+ pihentetés)

Hozzávalók

6 személyre

  • 80  dkg eper (friss vagy mirelit, lehet kicsit több vagy kevesebb)
  • 12 db (fél csomag) babapiskóta
  • 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  • 25 dkg (1 doboz) mascarpone
  • 2 db tojás
  • 10 g expressz zselatin fix (1/2 tasak)
  • 8 dkg porcukor (5 evőkanál)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál citromlé + néhány csepp
  • 6 kanál víz
  • 400 ml habtejszín

Megjegyzések:

  • Ebből a mennyiségből én egy 25 x 12,5 x 6,5 cm-es tálat töltöttem meg, amelynek felülete 3 dm2. Mérd le a tálat, amelyben készíteni szeretnéd, és annak megfelelően változtasd a mennyiségeket.
  • A babapiskótából annyit célszerű használni, amennyi két rétegben elfér a tálban.
  • A tál mélysége legyen legalább 6,5 cm, mert különben nem fognak beleférni a hozzávalókból készült rétegek.
  • Az expressz zselatin helyett használhatsz 5 g zselatin port vagy 3 db zselatin lapot. Ez esetben vedd figyelembe ezek használati utasítását.

Előkészítés

  • Előkészíted a hozzávalókat.
  • Az eper harmadát külön edénybe teszed.
  • A maradék eperből 6 – 8 szemet félreteszel, a többit négybe vágod.

Elkészítés

Eper öntet készítése:

  • Az eper harmadát villával széttöröd (lehetőleg miné homogénebb legyen). Keverés közben hozzáadod a citromlét és annyi vizet, hogy önthető legyen.

Krém készítése:

  1. A mascarpone-t a cukorral összekevered.
    Mascaporne és porcukor

    Mascarpone és porcukor

    Mascaporne és porcukor összekeverve

    Mascarpone és porcukor összekeverve

  2. Hozzáadod és elkevered benne a két tojás sárgáját és az 1 tasak vaníliás cukrot, majd a zselatin expressz felét és összekevered.
    Tojások sárgáinak hozzáadása 1

    Tojások sárgáinak hozzáadása 1

    Tojások sárgáinak hozzáadása 2

    Tojások sárgáinak hozzáadása 2

    Krém alap

    Krém alap

  3. A tojások fehérjéhez adj néhány csepp citromlét és kezd el habbá verni. Amikor már felhabosodott, adagolj bele részletekben 1 evőkanál kristálycukrot. Az eredmény kemény tojáshab lesz.
  4. A habot óvatosan keverd a mascapornes tojásos masszába.
    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab belekeverve

    Tojáshab belekeverve

  5. Tedd a mélyhűtőbe a tejszínt, hogy könnyebben felverődjön.

A desszert összeállítása:

  1. A babapiskóta felét lerakod a tál aljára.

    Babapiskóta alsó réteg

    Babapiskóta alsó réteg

  2. Meglocsolod az eperöntet felével. Lehetőleg mindenhol fedje be a piskótákat.

    Piskóta 1 eperöntettel

    Piskóta 1 eperöntettel

  3. Rákened a krém felét.

    Krém alsó réteg

    Krém alsó réteg

  4. Ráhelyezed a második réteg piskótát.

    Babapiskóta 2. réteg

    Babapiskóta 2. réteg

  5. Megkened az öntet másik felével.

    Piskóta 2 eperöntettel

    Piskóta 2 eperöntettel

  6. Rákened a krém másik felét.

    Krém felső réteg

    Krém felső réteg

  7. Rárakosgatod az négybe vágott eperdarabokat.
    Eperrel 1

    Eperrel 1

    Eperrel 2

    Eperrel 2

  8. Néhány órára (esetleg egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
  9. A tejszínből habot versz. Amikor már egy kicsit felverődött, hozzáadod az expressz zselatin másik felét. Az eredmény egy tartósan kemény hab lesz. Ez azt jelenti, hogy nem közvetlenül tálalás előtt kell felverni, hanem előbb is elkészítheted.

Elkészítési idő (hűtési idő nélkül):

  • Előkészítés: 10 perc
  • Eper öntet készítése: 5 perc
  • Krém készítése: 15 perc
  • Lerakás: 10 perc
  • Tejszínhab készítése: 5 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 50 perc (ezt az időt rá kell szánnod)

Megjegyzés:

  • A desszert alapot elkészítheted előző nap, de a tejszínt tálalás előtt verd habbá (ezt 1 – 2 órával a tálalás előtt is megteheted.

Tálalás

  • A desszertet egy nagyobb kanállal tálkákba teszed. Ha lehet, ügyelj rá, hogy a rétegek egybe maradjanak (ha nem sikerül, az sem nagy baj, mert úgy is nagyon finom lesz). Az enyém nem lett nagyon szép, remélem, a tied szebb lesz.
  • Tégy mindegyik tálka tetejére tejszínhabot. Díszítsd egy szem eperrel. (ha van időd a habot habzsákból kinyomni, akkor még szebb lesz a desszert.
    Epres-tiramisu tálalva 1

    Epres tiramisu tálalva 1

    Epres-tiramisu tálalva 2

    Epres tiramisu tálalva 2

 

Képek: saját készítésű desszert saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás