Eperszedés: egy jó kirándulás. A hazai szabadföldi eper májusban és júniusban érik. Igazi tavaszi egészség bomba: sok értékes anyagot tartalmaz és kalóriatartalma is alacsony. 

Eper

Eper

Az eper „születése”

Az erer vadon termő őse a szamóca. Gyerekkoromban erdei kirándulásokon sokszor találunk az erdőben olyan helyeket, ahol csokorszám tudtuk szedni a szamócát, amelynek zamata utolérhetetlen. Sajnos, a piacokon egyáltalán nem lehet látni, mert a nagyra nőtt nemesített „gyermek” teljesen kiszorította. A nemesítés már több száz évvel ezelőtt történt. A mediterrán vidékeken a szabad földben nőtt eper még nagyobb szemű, mint amilyen a mi égövünkön terem. A szezon kezdetén általában Görögországból szállítják hozzánk.

Eperszedés – érvek mellette és ellene

Mellette szóló érvek:

  • nagyobb mennyiségre van szükség (befőzés, nagy a család és sok eper fogy frissen is)
  • szedés közben enni is lehet epret – ha többen vagytok, az egy napi adag sem kevés – árcsökkentő
  • nagyobb mennyiség: olcsóbb lekvár (a házi lekvárok ára nagyon magas)
  • több család részére szedsz
  • jó kirándulásnak tekinted, rászánsz például egy hétvégi napot
  • garantáltan friss lesz az epred – enni is, befőzni is ilyenkor a legalkalmasabb
  • megfelelő szállító eszközöket viszel – nem törik össze a gyümölcs (mint pl. piacon a kimérésnél).

Ellene szóló érvek:

  • ha csak néhány kilóra van szükség, nem biztos,  az ár kompenzálja a ráfordítás költségeit (benzin)
  • a szedd magad eper föld távolsága
  • a szállítás nehézsége, ha nincs gépkocsid
  • időt kell rászánnod – a szedésre is és a befőzésre is.

Lehetnek még számodra egyéb szempontok is, a fentieket gondolatébresztőnek szántam.

eper-kosarban

Eperszedés – szedd magad. Hogyan készülj fel? 

  • érkezz korán (hűvösebb időben jobb szedni, mint napon és még eper is több van)
  • vigyél alkalmas tárolókat: lapos gyümölcsös ládákat, dobozokat, kosarakat (hogy a gyümölcs ne nyomódjon össze)
  • a szedd magad eper akciókban kocsánnyal szedd le a gyümölcsöket, mert a szár helyén a gyümölcs piszkolódik és ott már nem lehet jól kimosni.
  • szedésnél vigyázz, hogy ne taposd össze a növényeket (később más is szeretne még szedni és a termelőnek is ez a jó)
  • csak annyit moss meg otthon, amennyi elfogy, vagy amennyit elteszel.

Eperszedés a legismertebb helyeken

Az országos szedd magad eper  helyeket itt találod. Budapest környékén itt is tájékozódhatsz.  A részletekről informálódhatsz telefonon (fontos, hogy tudd, mikor van szedhető mennyiség, nehogy üres földeket látogass meg). A tájékozódást térképek és GPS adatok is segítik.

Az eper befőzése

Dzsem, befőtt, lekvár melegen és  hidegen készítve, szörp, sőt mélyhűtött formában is eltehető. Sajnos, a főzött változatok már nem tartalmaznak C-vitamint, a nyersen készített lekvár és szörp viszont sok cukrot tartalmaz. Az eper dzsemet, lekvárt szinte mindenki szereti és kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatod. Ha befőzésre szánod magad, várd meg a hazai szezonját, mert a külföldről behozott fajták általában keményebbek és befőzésre kevésbé alkalmasak – arról nem is beszélve, hogy drágább is, mint a hazai eper. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél befőzni, vedd számításba az eper szedő helyeket is.

Befőzés terméke

Eper fesztivál

Mostanában  Tahitótfaluban már minden évben megrendezik az Eperfesztivált (az időpontot minden évben közlik az interneten), ahol az eperlekvár főzést is megtanulhatod, de vásárolhatsz is, ha a befőzéshez nincs kedved vagy időd. Számíts rá, hogy a házi készítésű eper lekvár ára elég borsos.

 

 Képek: saját felvételek