Zöldbab télire eltevése: akkor célszerű, ha megterem a kiskertben, és nem kell megvenni a zöldbabot. Mélyhűtheted vagy befőzheted üdvegekbe rakva, ecetes sós lében, dunsztolva.

Darabolt zöldbab fagyasztás előtt

Zöldbab télire

Télire eltehetsz sárga vagy zöld színűt mélyhűtve vagy ecetes sós lében üvegben befőzve, dunsztolva. Bármelyik módszert is választod, a friss zöldbabot eltevés előtt elő kell készíteni, amely mindkét eljárásnál azonos módon történik. Előfeltétel: a zöldség valóban friss, és kifejlett, érett legyen.

A zöldbab előkészítése eltevéshez

Az előkészítés az alábbi lépésekből áll:

  • Végek leszedése. Éles késsel levágod a zöldbab két végét. Bár a firss és nem túlérett zödségnél ez nem nagyon fordul elő, de ha mégis, a két szélén levő szálakat a végek levágásával együtt le tudod húzni a hüvelyekről.
    Leszedés után

    Leszedés után

    Végek levágása

    Végek levágása

  • Mosás: először álló vízben, majd utána folyóvizes öblítés következzen.

    Mosás

    Mosás

  • Szárítás: csak mélyhűtés előtt szükséges.

    Szárítás

    Szárítás

Zöldbab eltevés két módszerrel

Zöldbab télire fagyasztással

A fenti módon előkészített zöldbabot lefagyaszthatod szálakban (ha például köretnek szánod), vagy feldarabolva. Az előző esetben a darabolás elmarad.

A zöldbab eltevésének lépései:

  1. Darabolás vágódeszkán. Egy-egy maréknyi zöldbabot a vágódeszkára teszel, és éles késsel – ízlésed szerint – egyenesen vagy ferdén feldarabolod. Régebben ezt szálanként végezték a háziasszonyok, de én úgy gondolom, a mai rohanó világunkban ez túl időigényes. Ha azonban így szeretnéd, ezt is megteheted.
    Darabolás előtt

    Darabolás előtt

    Darabolás

    Darabolás

    Feldarabolva 1

    Feldarabolva 1

    Feldarabolva 2

    Feldarabolva 2

  2. A zacskókat feliratozod.
  3. Zacskózás: a feldarabolt vagy egészben hagyott szálakat jó minőségű zacskókba teszed. A legjobb, ha kiméred. Én fél kilót szoktam tenni egy zacskóba, de más mennyiségekkel is dolgozhatsz – figyelembe véve a felhasználási szokásaidat.

    Zacskóba téve

    Zacskóba téve

  4. A zacskóka lezárod: leragasztod, vagy ha van vákuum fóliahegesztőd, akkor a levegő kiszívása után lehegeszted. (Ezzel elkerülheted, hogy vízkristályok képződjenek a zöldségen.)
    Darabolt zöldbab fagyasztás előtt

    Darabolt zöldbab fagyasztás előtt

    Tisztított zöldbab fagyasztás előtt

    Tisztított zöldbab fagyasztás előtt

  5. A fagyasztást a mélyhútő fagyasztó részében végez, majd fagyasztás után helyezd a zacskókat a tároló rekeszbe. (Nézd meg a hűtőszekrényed vagy hűtőládád leírását!)

Zöldbab befőzése

Ha nincs elég hűtőkapacitásod, ezt a módszert is választhatod. Nekem ebben nincs tapasztalatom, ezért most csak kép nélküli leírást tudok adni, amely a felmenőktől örökölt receptekből származik.

Hozzávalók

1 kg zöldbabhoz (ennek többszörösét is veheted, lehet sárga vagy zöld

  • 1 kg előkészített zöldb (letisztítva, szálban hagyva vagy feldarabolva)
  • 1,5 liter víz (pontosabban annyi, amennyi az előkészített zöldbabot ellepi és még egy kevés, mert egy része el fog párologni
  • 2 teáskanál ecet (20 %-os, ha hígabb, arányosan több)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor

Elkészítés

  1. Az üvegeket kimosod.
  2. A fedőkkel együtt forró vízben tartva 10 percig sterilizálod.

    Forró vízben tartás

    Forró vízben tartás

  3. Fogóval kiemeled.

    Kiszedés forró vízből

    Kiszedés forró vízből

  4. Tiszta konyharuhán fejre állítva kicsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  5. Utána megfordítod, és hagyod száradni.

    Szárítás

    Szárítás

  6. A zöldbabot egy fazékba vagy lábasba teszed.
  7. A vizeben feloldod a sót, a zöldbara öntöd. Forrásig melegíted és 4 – 5 percig forralod.
  8. Leöntöd a sós vizet a babról.
  9. A babot üvegekbe teszed.
  10. A sós vízbe beleteszed a cukrot és az ecetet. Felforralod és a zöldbabra öntöd úgy, hogy lepje el.
  11. Az üvegeket légmentesen lezárod, majd félig vízzel telt, nagyobb lábasba állítod, amelynek az aljára előzőleg több rétegben újságpapírt tettél. Tetejét egy másik lábassal fedd le.
  12. A vizet forralni kezded, majd amikor már a zöldbabbal töltött üvegekben is gyöngyözni kezd a lé, még 10 percig gőzölöd, majd elzárod és hűlni hagyod. Letakarhatod több rétegben konyharuhával, akkor tovább meleg marad.

Megjegyzések:

  • Tartósítószer nélkül is eláll a zöldség, ha tisztán dolgozol, légmentesen zárod le az üvegeket és a dunsztolást megfelelő módon végzed.
  • Véleményem szerint zöldbabot csak akkor van értelme eltenned, ha megterem a kertben, mert mindkét fenti változatot szinte bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolhatod. Kicsit drágább ugyan, mintha te tennéd el, de hát, mint tudjuk: az idő is pénz.

Tárolás

  • Feliratozva, hűvös, szellős helyen, áttekinthetően polcokra téve.

Az eltett zöldbab felhasználása

zöldbableves

magyaros zöldbableves

zöldbab főzelék habarással

zöldbab főzelék rántással

 

Képek: saját felvételek

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error