Ratatouille eltevése: a főzött változatot a mi lecsónkhoz hasonlóan elteheted üvegekben akár tartósítószer nélkül is.

Ratatouille főzese

Ratatouille eltevése

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

Tisztított, feldarabolt zöldségek:

  • 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
  • 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 db kisebb padlizsán
  • 2 db kisebb cukkini
  • 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
  • 3 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  • Zöld fűszerek: 2 szál kakukkfű, 8 zsályalevél, 10 – 12 bazsalikom levél vagy ágvég

    Zöld-fűszerek

    Zöld-fűszerek

  • Egyéb fűszerek: 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 0,5 dl olíva olaj

Megjegyzések:

  • Paprikából, paradicsomból, hagymából inkább kicsit nagyobb darabokat vásárolj. Jobb, ha megmarad valami, mintha nem lesz tele a harmadik üveg.
  • Ha nincs zöld fűszered, szárított fűszert is használhatsz.
  • Ez a mennyiség 3 db 720 g-os üveg megtöltésére lesz elég. Ha többet szeretnél, arányosan növeld a mennyiségeket.

Előkészítés

  • Az üvegeket és a  légmentesen záródó tetőket kimosod, forró vízben sterilizálod, kicsepegteted, kiszárítod.
  • A zöldségeket megmosod, a, szárakat eltávolítod, majd 2 – 3 mm vastag karikára, kisebb darabokra vágod.
    Sárga és csípős paprika

    Sárga és csípős paprika

    Kápia paprika

    Kápia paprika

    Paradicsom

    Paradicsom

    Padlizsán

    Padlizsán

    Cukkini

    Cukkini

  • A hagymákat megtisztítod, leöblíted és karikára szeleteled.

    Hagyma

    Hagyma

  • A   padlizsán darabokat megsózod, negyed óráig állni hagyod. (Így elveszti kissé kesernyés ízét.)
  • A fokhagymát apróra vágod vagy felszeleteled.

    Fokhagyma

    Fokhagyma

  • A fűszereket felaprítod.

Ratatouille eltevése

A ratatouille elkészíthető lerakva és sütve, vagy főzve. Eltevésre a főzött változat alkalmas, amelyet a mi lecsónkhoz hasonlóan készíthetsz télire.

  1. A hagymát megdinszteled az olíva olajon.
  2. A párolás végén hozzáadod a fokhagymát. Ezután már csak egy percig dinszteled.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Hozzáadod a paradicsom egyharmadát, egy percig kevergeted, hogy levet engedjen.

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  4. Hozzáteszed a sárga és piros zöldpaprikát, lefedve 10 percig párolod. Ezalatt kicsit összeesik.
    Paprika-hozzáadása

    Paprika-hozzáadása

    Párolva

    Párolva

  5. Hozzáadod a  cukkinit és padlizsánt, a sót, fehér borsot.

    Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása

    Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása

  6. Tovább párolod, amíg minden majdnem puha lesz.

    Ratatouille főzese

    Ratatouille főzese

  7. Hozzáadod a zöldfűszereket és főzöd még 5 percig.
    Zöldfűszerek hozzáadása

    Zöldfűszerek hozzáadása

    Ratatouille készen

    Ratatouille készen

  8. Forrón üvegekbe töltöd – amennyire lehet – színültig.

    Ratatouille üvegekben

    Ratatouille üvegekben

  9. Az üvegeket légmentesen lezárod és 5 percre fejre állítod. Ezalatt a bennük levő levegő is sterilizálódik. Ezt követően tedd még egy napra száraz dunsztba.
    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

    Üvegek fejreállitva

    Üvegek fejre állitva

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc

Összesen: 70 perc

Megjegyzés:

Ha nagyon tisztán dolgozol és az üvegeket légmentesen zárod le, tartósítószert nem kell használnod.

Tárolás

Az elkészült francia lecsót száraz, hűvös helyen tárolod . Textil tetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.

Ratatouille főzese

Ratatouille

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error