Paradicsomlé készítése: nagyobb mennyiségű paradicsom legegyszerűbb és leggyorsabb feldolgozási módja. Légmentesen záródó üvegekben tartósítószer nélkül is elteheted.

Paradicsomlé befőzése 1

Paradicsomlé készítése

Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 45 perc)

Hozzávalók

3,5  liter paradicsomléhez

  • 4 kg paradicsom (magas létartalommal)
  • késhegynyi nátrium benzoát (ez nem feltétlenül szükséges)

Megjegyzés:

Természetesen ennek többszörösét is befőzheted, de kétszeres mennyiségnél többet valószínűleg csak több lépésben tudsz majd elkészíteni, mert a tűzhelyre két 6 literes lábosnál több nem fér fel.

Előkészítés

  • A paradicsomok zöld szárait leszeded, megmosod.
  • Feldarabolod nagyjából egyforma darabokra és egy 6 literes lábosba teszed.
    Feldarabolt paradicsom

    Feldarabolt paradicsom

    Főzés 1

    Főzés előtt

Paradicsomlé készítése, passzírozás

  1. Elkezded melegíteni. A paradicsom gyorsan levet ereszt, ezért nem kell attól tartanod, hogy leég a lábos aljára. Ennek ellenére lassan melegítsd és közben kevergesd meg.

    Főzés 2

    Főzés 1

  2. A forrástól számítva főzöd 30 percig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a héj és a magok passzírozással könnyen eltávolíthatók legyenek.

    Főzés 3

    Főzés 2

  3. Paradicsom passzírozás. Többféle paradicsom passzírozó van, ezért ennek a műveletnek az ideje függ attól, hogy mivel dolgozol. Nem ajánlom, hogy nagyobb mennyiségeknél szűrőszitát használj, mert nagyon sokáig fog tartani és a szűrőszita tönkre is mehet.
    Paradicsom passzírozó

    Paradicsom passzírozó

    Passzírozás

    Passzírozás

    Paradicsomlé passzírozva 1

    Paradicsomlé passzírozva

A paradicsomlé tartósítása

  1. Az átpasszírozott lét felforralod.

    Paradicsomlé passzírozva 2

    Paradicsomlé felforralva

  2. Forrón üvegekbe töltöd – annyira tele, amennyire csak tudod.

    Üvegekben

    Üvegekben

  3. Az üvegeket lezárod. Ha vannak tökéletesen záró üvegeid, 10 percre egy alkalmas edényben állítsd fejre, utána száraz dunsztban hagyd kihűlni.

    Paradicsomlé üvegekben lezárva

    Paradicsomlé üvegekben lezárva

Elkészítési idő (4 kg paradicsomhoz, dunsztolás nélkül):

  • Paradicsom tisztítása, feldarabolása: 15 perc
  • Felforralás, főzés: 40 perc
  • Passzírozás: 20 perc
  • Felforralás, üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 85 perc (ebből munka: 45 perc)

Megjegyzések:

  • Ha nincsenek tökéletesen záródó üvegeid (például csavaros tetős, alatta egy réteg fóliával), csipetnyi nátrium benzoátot tégy a tetejére. Ezt használat előtt (ha az üvegeket óvatosan kezeled), egy kevés lé leöntésével eltávolíthatod.
  • Szép kis “kalapokkal” lefedve ajándékba is adhatod.
Paradicsomlé befőzve

Paradicsomlé befőzve

Paradicsomlé felhasználása

A télire eltett paradicsomlét többféle módon tudod felhasználni. A lehetőségek:

 

Képek: saját készítésű paradicsomlé, saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error