Categories Menu

2014. szeptember 5. | Téma: Tartósított zöldségfélék | 2 hozzászólás

Paradicsom befőzése

A befőzni való olcsó paradicsom többnyire nagyon lédús.  Általában úgy főzik be a paradicsomot, hogy rövid idejű főzés után átpasszírozzák, és az így nyert paradicsomlét üvegekbe téve kidunsztolják. Én kedvelem az otthon készült sűrített paradicsomot, ezért saját módszer szerint úgy főzöm be, hogy súrített paradicsom is és ivólé is  lesz belőle.

 

Paradicsom befőzése - ivólé

 

Paradicsom befőzése

Kettőt egy csapásra

Fűszeres paradicsom

Hozzávalók:

(Először próbáld ki kisebb mennyiséggel, de természetesen többet is készíthetsz.)

  • 1,5 kg paradicsom  (0,6 – 0,7 liter fűszeres paradicsomhoz)
  • 2 ek cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • fűszerek: lehet bors, bazsalikom, oregano, majoránna, fokhagyma, babérlevél (vegyesen vagy egy-egy-fűszer)
  • eszközök: lábos, szűrőkanál, mérleg, mérőpohár, keverőkanál, üvegek.

Előkészítés:

Felteszel egy lábosban vizet forralni. A paradicsomokat tálban megmosod, levelét leszeded, majd folyó víz alatt leöblíted. Amikor a víz forr, a paradicsomokat részletekben beledobod, kb. 1 perc után szűrőkanállal kiszeded. Villára szúrod, és hegyes késsel lehűzod a héját. A megtisztított paradicsomokat darabokra vágod (a szárhoz kötött részt kivágod), szűrőkanálban kicsepegteted. Közben kanállal meg is nyomkodhatod, hogy a lé könnyebben kicsepegjen. A lecsepegett paradicsomlevet félreteszed.

Elkészítés:

A kicsepegtetett paradicsomot egy lábosba teszed, botmixerrel összetöröd. Beleteszed a cukrot, sót és a fűszereket.

 

Paradicsom befőzése - fűszerezés

 

Felforralod, üvegekbe töltöd, 10 percre fejre állítod (akkor nem kell tartósítószer). Száraz dunsztban hagyod egy napig. Utána felcímkézve a helyére teszed. Felbontás után hűtőben tárolod.

Paradicsom befőzése - fűszeres paradicsom

 

Paradicsomlé

Elkészítése:

A sűrített paradicsom készítésénél nyert levet felforralod, üvegbe vagy üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, száraz dunsztban kidunsztolod.

 

Paradicsom befőzése - ivólé

 

Sűrű paradicsom lé

A paradicsomot fel lehet dolgozni úgy, hogy csak ivólét nyersz ki belőle (ez egy kicsit sűrűbb lesz, mint az itt leírt lé. Úgy készül, hogy a paradicsomot héjastól feldarabolod, 10-15 percig forralod, majd paradicsompasszírozón áttöröd. A levet ismételten felforralod, forrón üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel és száraz dunsztban tatod egy napig.

Az eltett paradicsom tárolása

Hűvös, száraz helyen, polcokon vagy szekrényben felcímkézve.

Az eltett paradicsom felhasználása

 A sűrített paradicsom felhasználása:

  • paradicsomleves készítése
  • paradicsom mártás készítése
  • pizza alap készítés
  • ételek (pl. pörkölt) ízesítése.

Érdekelhet: töltött paprika készítése.

Paradicsomlé felhasználása:

  • paradicsom leves
  • ivólé

 

Nálad hogy történik a paradicsom befőzése?

 

A paradicsomról a Wikipedia-ban olvashatsz.

 

Paradicsom befőzése képek:

saját készítés, saját felvétel.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. A pláne az,ha igy csinyálod a lét, akkor gyakran,akár naponta is főzni ell, mert a paradicsom nem egyszerre egy napra érik be, hane folyamatosan.
      Mi úgy csináljuk, hogy a paradicsomot leszedem folyamatosan naponként és a mélyhűtő ládába teszem, amig van hely ott.Majd kiveszem az ősszegyüjtö és már megfagyott paradicsomot és egy nagy műanyag kádba teszem, abban hagyom kiolvadni kb. 1 napig, akkor leülve darabonként kiveszem és a már puha paradicsomról leszedegetem a héját és a tiszta paradicsomot most mér nagy adagban
      egyszerre főzőm ki egy nagyobbacsak pálinka üstben(rozsdamentes)
      A többi már hasonlőan megy a Tiedhez!!!

    2. Kedves Zsuzsa!
      A Te módszered hasznos minden zöldséges-kert tulajdonosnak, akik a kertjükben termett paradicsomot teszik el. Nekünk nincs, ezért vásárolnunk kell az eltenni valót. Ez esetben viszont egyszerűbb egy-egy alkalommal néhány kilóval dolgozni. Egyébként sem teszünk el nagyobb mennyiségeket, mert a gyerekeink már kirepültek, így a 2 személyes háztartásban nem is célszerű nagy mennyiségeket elrakni.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás