Categories Menu

Paradicsom befőzése

Paradicsom befőzése: a paradicsomot általában lé formájában szokták eltenni. Én kedvelem az otthon készült sűrített paradicsomot is, ezért mindkettő lesz belőle.

Paradicsom befőzése - ivólé

Paradicsom befőzése

Kettőt egy csapásra

Fűszeres paradicsom

Hozzávalók:

(Először próbáld ki kisebb mennyiséggel, de természetesen többet is készíthetsz.)

  • 1,5 kg paradicsom  (0,6 – 0,7 liter fűszeres paradicsomhoz)
  • 2 ek cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • fűszerek: lehet bors, bazsalikom, oregano, majoránna, fokhagyma, babérlevél (vegyesen vagy egy-egy-fűszer)
  • eszközök: lábos, szűrőkanál, mérleg, mérőpohár, keverőkanál, üvegek.

Előkészítés:

Felteszel egy lábosban vizet forralni. A paradicsomokat tálban megmosod, levelét leszeded, majd folyó víz alatt leöblíted. Amikor a víz forr, a paradicsomokat részletekben beledobod, kb. 1 perc után szűrőkanállal kiszeded. Villára szúrod, és hegyes késsel lehűzod a héját. A megtisztított paradicsomokat darabokra vágod (a szárhoz kötött részt kivágod), szűrőkanálban kicsepegteted. Közben kanállal meg is nyomkodhatod, hogy a lé könnyebben kicsepegjen. A lecsepegett paradicsomlevet félreteszed.

Elkészítés:

A kicsepegtetett paradicsomot egy lábosba teszed, botmixerrel összetöröd. Beleteszed a cukrot, sót és a fűszereket.

Paradicsom befőzése - fűszerezés

Felforralod, üvegekbe töltöd, 10 percre fejre állítod (akkor nem kell tartósítószer). Száraz dunsztban hagyod egy napig. Utána felcímkézve a helyére teszed. Felbontás után hűtőben tárolod.

Paradicsom befőzése - fűszeres paradicsom

Paradicsomlé

Elkészítése:

A sűrített paradicsom készítésénél nyert levet felforralod, üvegbe vagy üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel, száraz dunsztban kidunsztolod.

Paradicsom befőzése - ivólé

Sűrű paradicsom lé készítése

Az általában szokásos módszer.

A paradicsomot fel lehet dolgozni úgy, hogy csak ivólét nyersz ki belőle (ez egy kicsit sűrűbb lesz, mint az itt leírt lé. Úgy készül, hogy a paradicsomot héjastól feldarabolod, 10-15 percig forralod, majd paradicsompasszírozón áttöröd. A levet ismételten felforralod, forrón üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel és száraz dunsztban tatod egy napig.

Paradicsomlé befőzése 1

Az eltett paradicsom tárolása

Hűvös, száraz helyen, polcokon vagy szekrényben felcímkézve.

Az eltett paradicsom felhasználása

 A sűrített paradicsom felhasználása:

  • paradicsomleves készítése
  • paradicsom mártás készítése
  • pizza alap készítés
  • ételek (pl. pörkölt) ízesítése.

Érdekelhet: töltött paprika készítése.

Paradicsomlé felhasználása:

  • paradicsom leves
  • ivólé

 

Nálad hogy történik a paradicsom befőzése?

 

A paradicsomról a Wikipedia-ban olvashatsz.

 

Paradicsom befőzése képek:

saját készítés, saját felvétel.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. A pláne az,ha igy csinyálod a lét, akkor gyakran,akár naponta is főzni ell, mert a paradicsom nem egyszerre egy napra érik be, hane folyamatosan.
      Mi úgy csináljuk, hogy a paradicsomot leszedem folyamatosan naponként és a mélyhűtő ládába teszem, amig van hely ott.Majd kiveszem az ősszegyüjtö és már megfagyott paradicsomot és egy nagy műanyag kádba teszem, abban hagyom kiolvadni kb. 1 napig, akkor leülve darabonként kiveszem és a már puha paradicsomról leszedegetem a héját és a tiszta paradicsomot most mér nagy adagban
      egyszerre főzőm ki egy nagyobbacsak pálinka üstben(rozsdamentes)
      A többi már hasonlőan megy a Tiedhez!!!

    2. Kedves Zsuzsa!
      A Te módszered hasznos minden zöldséges-kert tulajdonosnak, akik a kertjükben termett paradicsomot teszik el. Nekünk nincs, ezért vásárolnunk kell az eltenni valót. Ez esetben viszont egyszerűbb egy-egy alkalommal néhány kilóval dolgozni. Egyébként sem teszünk el nagyobb mennyiségeket, mert a gyerekeink már kirepültek, így a 2 személyes háztartásban nem is célszerű nagy mennyiségeket elrakni.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás